Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Xρυσό στο μπότσια, ασημένιο ο Σταθελάκος, χάλκινο ο Μάμαλος

Xρυσό στο μπότσια, ασημένιο ο Σταθελάκος, χάλκινο ο Μάμαλος

Ένα χρυσό (το πρώτο), ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε την Τρίτη η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το χρυσό ήρθε στο μπότσια με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή να επικρατούν στον τελικό των ζευγαριών BC3 με 4-1 της Πορτογαλίας. Το ασημένιο από τον Πασχάλη Σταθελάκο στη δισκοβολία, ο οποίος ήρθε δεύτερος με βολή στα 44,11μ. που αποτελεί ευρωπαϊκό και πανελλήνιο ρεκόρ (το 'έσπασε' άλλες δύο φορές στη διάρκεια του αγώνα). Τέλος το χάλκινο κατέκτησε ο Παύλος Μάμαλος, στην κατηγορία -90κ. της άρσης βαρών πάγκου σηκώνοντας 232 κιλά. Διαβάστε τις επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών την Τρίτη.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα στο μπότσια με τους Πολυχρονίδη, Πανανό και Κορνταλί, αφού στον τελικό επικράτησε με 4-1 της Πορτογαλίας. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Λονδίνο.

Στον τελικό των ζευγαριών BC3 που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ExCeL, η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή (αγωνίστηκε μόνο στο 4ο σετ αντί του Πανανού), επικράτησε 4-1 της Πορτογαλίας και πανηγύρισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Η ελληνική ομάδα, η οποία στον δρόμο για τον τελικό νίκησε κατά σειρά τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά (φάση ομίλων) και το Βέλγιο (ημιτελικός), εκτός από το χρυσό παραολυμπιακό μετάλλιο έχει στη συλλογή της -μεταξύ άλλων- και χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιρλανδίας το 2011.
Τα σετ: 2-0, 1-0, 1-0, 0-1
Το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος πήρε το Βέλγιο το οποίο στον «μικρό» τελικό νίκησε 4-3 τη Νότια Κορέα.

Η τελική κατάταξη:
1.ΕΛΛΑΔΑ
2. Πορτογαλία
3. Βέλγιο
4 Νότια Κορέα

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος στο Πεκίνο είχε χαρίσει στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο του Μπότσια (σ.σ. ασημένιο) στο ατομικό, είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος για τη σπουδαία αυτή εμφάνιση που συνδυάστηκε και με το χρυσό μετάλλιο στα ζευγάρια BC3.

«Είναι εκστασιασμένος. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που νοιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι από τις στιγμές που θέλεις να κρατάς για πάντα στη ζωή σου. Αυτή η στιγμή θα με ακολουθεί σε κάθε μου βήμα από εδώ και στο εξής. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει και ανάλογη πορεία στο ατομικό που ξεκινάει αύριο. Θα ήθελα να υποσχεθώ και εκεί ένα χρυσό μετάλλιο, ωστόσο θα το αποφύγω αφού ο ανταγωνισμός στα ζευγάρια είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτός στο ατομικό. Θα ήθελα πάντως ένα δεύτερο χρυσό μετάλλιο. Γι` αυτό ήρθα. Γι` αυτό θα παλέψω μέχρι το τέλος», είπε ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Πεκίνου.

«Είναι σημαντικό ότι δίπλα μου σε όλη αυτήν την πορεία είχα τους γονείς μου, τους φίλους μου και πάνω απ` όλα τον προπονητή μου, ο οποίος έχει δώσει ώθηση σε μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και συνεχίζεται με ακόμη ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο. Η κορύφωση της πορείας του αθλήματος δεν έχει έρθει, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που δουλεύει πίσω από τις `κουρτίνες` προκειμένου να συνεχίσει την πρωταγωνιστική του πορεία», είπε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, οικονομολόγος στο επάγγελμα με εργασιακή θητεία αρκετών ετών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Ασημένιος» ο Πασχάλης Σταθελάκος στη δισκοβολία
(κατ. F40)
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Πασχάλης Σταθελάκος στη κατηγορία F40 της δισκοβολίας, ο οποίος ήρθε δεύτερος με βολή στα 44,11μ. που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ αλλά και ευρωπαϊκό.

Μάλιστα, ο Έλληνας αθλητής, ο οποίος είναι και παγκόσμιος ρέκορντμαν στη σφαίρα, στη διάρκεια του αγώνα «έσπασε» συνολικά τρεις φορές την κορυφαία πανελλήνια επίδοση. Στο ίδιο αγώνισμα ο Αλέκος Κωνσταντινίδης πήρε την έκτη θέση με βολή στα 37,59μ.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Κινέζος Ζίμινγκ Γουάνγκ με βολή στα 45,78 μέτρα που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ και το χάλκινο ο Βραζιλιάνος Τζόναθαν ντε Σόουζα Σάντος με βολή στα 40,49 μέτρα.



«Χάλκινος» ο Παύλος Μάμαλος στην άρση βαρών πάγκου με 232 κιλά

Η δεύτερη (χρονικά) επιτυχία της ημέρας ήρθε από τον Παύλο Μάμαλο, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία -90κ. της άρσης βαρών πάγκου σηκώνοντας 232 κιλά στην πρώτη προσπάθειά του, ενώ είχε δύο άκυρες στα 236κ.

Ο 41χρονος αθλητής από τον Ασπρόπυργο κατέκτησε το δεύτερο παραολυμπιακό μετάλλιό του αφού στο Πεκίνο είχε κατακτήσει το αργυρό.

Πρώτος με νέο παραολυμπιακό ρεκόρ ο Αιγύπτιος Χανί Αμπντελαντί με 241 κιλά και δεύτερος ο Κινέζος Κάι Χουιτσάο με 233 κιλά.




«Για την Ελλάδα. Για την Ελλάδα», φώναζε ανεβαίνοντας με το αμαξίδιο του την ειδική μπάρα προς το βάθρο των νικητών και το επανέλαβε στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τον αγώνα.

«Για την Ελλάδα. Το αξίζει. Περνάει δύσκολες στιγμές όλη η ελληνική κοινωνία και μαζί με αυτή όλα τα κομμάτια της, μαζί με αυτό του αθλητισμού. Το αξίζει η Ελλάδα αυτό το μετάλλιο», είπε ο Μάμαλος αμέσως μετά την απονομή.

Και συνέχισε: «Το τέλος και εδώ και στο Πεκίνο ήταν όμορφο και συγκινητικό. Έκανα ότι μπορούσα. Τα έδωσα όλα με δύναμη ψυχής. Είναι δύσκολες στιγμές για να πούμε περισσότερα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που με πίστεψε. Την οικογένειά μου, τον προπονητή μου.

»Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν μπόρεσα να σηκώσω τα 236 κιλά, τα οποία έχω κάνει πολλές φορές στην προπόνηση. Δεν ξέρω τι να πω. Ίσως να σταμάτησε το μυαλό μου. Δεν πειράζει. Είμαστε εδώ και ευελπιστώ και στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα».

Πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο κατηγορίας SB4 η Χρυσούλα Αντωνιάδου
Το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ για την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» ήρθε από την κολύμβηση. Μεγάλη πρωταγωνίστρια η 17χρονη Χρυσούλα Αντωνιάδου, η οποία συνέτριψε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο κατηγορίας SB4, το οποίο κατείχε η ίδια από το 2012 στη Γερμανία, και εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει το απόγευμα.

Η επίδοση της Αντωνιάδου ήταν 2:04.56, τη στιγμή που το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν στο 2:08.05. Ο χρόνος αυτός της χάρισε την 3η θέση στην α` προκριματική σειρά και την έκτη συνολικά και την έφερε στον τελικό, εκεί όπου θα στοχεύσει σε μία ακόμη μεγάλη επίδοση που θα της εξασφαλίσει θέση στην εξάδα.

Τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών έκανε η Ουκρανή Νατάλια Προλαγκαϊεβα με 1:44.90, που είναι παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ακολούθησε η Σάρα Λουίς Ρουνγκ από τη Νορβηγία με 1:45.58.

Τέταρτος ο Τσαπατάκη στα 100μ. πρόσθιο στην κατηγορία SB4
Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Αντώνης Τσαπατάκης στον τελικό των 100μ. πρόσθιο των ανδρών στην κατηγορία SB4, με χρόνο 1:41.37. Στο πρώτο σκαλί ανέβηκε ο Βραζιλιάνος Ντάνιελ Ντίας με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε 1:32.27. Δεύτερος κατέληξε ο Κολομβιανός Γκαρσία Φουέντες με 1:36.92, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Ισπανό Ρικάρντο Τεν με 1:37.23.

Εκτός τελικού ο Τσότρας στα 50μ. ελεύθερο
Εκτός τελικού στα 50μ. ελεύθερο κατηγορίας S7 έμεινε ο Νίκος Τσότρας. Ο Μακεδόνας κολυμβητής ήταν πέμπτος στην δεύτερη προκριματική σειρά με 31.09 και έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στον τελικό που θα γίνει απόψε. Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε ο Αμερικανός Λαντζ Λάμπακ με 28.29, ενώ ακολούθησαν ο Βρετανός Μάθιου Γουόκερ με 28.59 και ο Αυστραλός Μάθιου Λέβι με 28.63.

Πρόκριση με πανελλήνιο ρεκόρ για τη Σμαραγδή στα 100μ.
Μπορεί στο μήκος να μην της βγήκε το πανελλήνιο ρεκόρ, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο και με τα 100μ. γυναικών κατηγορίας Τ46 και μάλιστα στα προκριματικά. Η 17χρονη Στέλλα Σμαραγδή, με εντυπωσιακή κούρσα στην α΄ προκριματική σειρά, σημείωσε επίδοση 13.94 καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ που κρατούσε η ίδια από το 2011 με 14.12 (σ.σ. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα).

Η Σμαραγδή, η πιο νέα σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στο Λονδίνο, ήταν τέταρτη στη σειρά της και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό με τον όγδοο καλύτερο χρόνο των προκριματικών. Την καλύτερη επίδοση και από τις δύο σειρές σημείωσε η Κουβανή Γιουνίντις Καστίγιο με 11.95, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη με 12.58 ήταν η Ρωσίδα Νικόλ Ροντομάκινα, ενώ ακολούθησε η Κινέζα Γιανπίνγκ Ουάνγκ με 12.82.

Σφαίρα ανδρών (κατ. F57/58): Όγδοος ο Τσίου, ένατος ο Ντομγκιόνι

Περιπετειώδης, με αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά χρώματα, ήταν ο τελικός της σφαίρας κατηγορίας F57/58. Η ελληνική ομάδα υπέβαλε ένσταση για εσφαλμένη ακύρωση των δύο πρώτων βολών του Αναστάσιου Τσίου, οι οποίες τον έφερναν στα μετάλλια του αγωνίσματος (σ.σ. ήταν πάνω από 13.50 μέτρα), ωστόσο αυτή δεν βρήκε υποστήριξη. Αρχικά ο τεχνικός επιτετραμμένος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Κρις Κοέν, υποστήριξε προφορικά το ελληνικό αίτημα, ωστόσο η απόφαση μετά από μερικά λεπτά της ώρας ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωταθλητής να μείνει εκτός βάθρου αλλά και εκτός εξάδας.

Η μοναδική έγκυρη βολή του Τσίου ήταν η 3η με 12.64, που του έδωσε την 8η θέση στο αγώνισμα, αφού στις τρεις τελευταίες βολές προσπάθησε για τη μεγάλη επίδοση που θα τον έφερνε στα μετάλλια, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Στο ίδιο αγώνισμα ο Ανγκίμ Δημήτριος Ντομγκιόνι ήταν 9ος με 12.25.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος Αλεξέι Ασαπάτοφ με 16.20, που αποτελεί παραολυμπιακό ρεκόρ, ενώ στις δύο επόμενες θέσεις βρέθηκαν ο Πολωνός Γιανούζ Ροκίτσκι (15.68μ.) και ο Νοτιοαφρικανός Μίκαελ Λόουρενς (13.64).

Ακοντισμός ανδρών (κατ. F52/53): Πέμπτος ο Καραμηνάς, ένατος ο Βρυώνης

Την πέμπτη θέση στον τελικό του ακοντισμού κατηγορίας F52/53 κατέλαβε ο Γιώργος Καραμηνάς. Ο 51χρονος αθλητής είχε καλύτερη βολή στα 15.37μ., όσο και ο τέταρτος της κατάταξης, ο Σλοβένος Χένρικ Πλανκ, ο οποίος ωστόσο είχε καλύτερη δεύτερη βολή (15.17μ έναντι 15.09μ.). Ο Καραμηνάς είχε συνολικά τρεις έγκυρες βολές στα 15.37, 15.09 και 15.09μ, την ίδια στιγμή που ο Γεράσιμος Βρυώνης ήταν ένατος. Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στον Τζαμαϊκανό Αλφάνσο Κάνινγκαμ με 21.84μ., ενώ δεύτερος ήταν ο Ιρανός Αμπντολρεζά Γιοκάρ με 20.72. Τρίτος με βολή στα 20.14 κατετάγη ο Μεξικανός Μάουρο Μάξιμο ντε Ζέσους.

Μήκος ανδρών (κατ. F11): Δέκατος ο Μπαράκας

Μακριά από τον καλό εαυτό του έμεινε ο Θανάσης Μπαράκας στον τελικό του μήκους κατηγορίας F11. Με επίδοση 5.41μ στην τρίτη προσπάθεια (5.28μ και 5.18μ. οι πρώτες δύο), ο αθλητής από τη Ρόδο κατέλαβε την 10η θέση της τελικής κατάταξης. Το χρυσό μετάλλιο με 6.46 πήγε στην Ουκρανία και τον Ρουσλάν Κατίσεφ, ενώ ακολούθησαν οι Ελέξις Τζίλετ (ΗΠΑ) με 6.34 και Ντουάν Λι (Κίνα) με 6.31μ.

Μήκος ανδρών (κατ. F20): Έκτος ο Καναβός
Στον τελικό του μήκους ανδρών στην κατηγορία F20, ο Βαγγέλης Καναβός τερμάτισε έκτος, κάνοντας άλμα στα 6,25μ. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε αρκετά σταθερά άλματα, με την καλύτερη του επίδοση να έρχεται στο τέταρτο κατά σειρά. Την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ισπανός Πινέριο Εθποσίτο, με 7,25μ., που είναι και νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ στην κατηγορία. Δεύτερος κατετάγη ο Κροάτης Ζόραν Τάλιτς με άλμα στα 7,09μ., ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Πορτογάλος Λένιν Τσούνα, καθώς πήδησε 6,95μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024