Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεράστιο σκάνδαλο ξέσπασε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Τεράστιο σκάνδαλο ξέσπασε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ξεπερνούν τους 200 οι εμπλεκόμενοι στο νέο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων, που συγκλονίζει από το πρωί την ποδοσφαιρική -και όχι μόνον- Ευρώπη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που κοινοποίησε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο εκπροσώπους της Εισαγγελίας της πόλης Μπόχουμ και της γερμανικής Αστυνομίας, οι οποίοι διεξάγουν τις έρευνες για την υπόθεση σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Δεκαπέντε άτομα στη Γερμανία και άλλα δύο στην Ελβετία συνελήφθησαν.

53

Ξεπερνούν τους 200 οι εμπλεκόμενοι στο νέο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων, που συγκλονίζει από το πρωί την ποδοσφαιρική -και όχι μόνον- Ευρώπη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που κοινοποίησε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο εκπροσώπους της Εισαγγελίας της πόλης Μπόχουμ και της γερμανικής Αστυνομίας, οι οποίοι διεξάγουν τις έρευνες για την υπόθεση σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Δεκαπέντε άτομα στη Γερμανία και άλλα δύο στην Ελβετία συνελήφθησαν. Ερευνες έγιναν σε ακόμη δύο χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία, όπου όμως δεν υπήρξαν συλλήψεις. Όλα αυτά στη διάρκεια εφόδων σε κατοικίες, καταστήματα και γραφεία στοιχημάτων στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ερευνώνται παιχνίδια από εννέα διαφορετικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αυστρία, Βοσνία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Τουρκία, καθώς και ματς δεύτερης κατηγορίας από τη Γερμανία, την Ελβετία και το Βέλγιο), ενώ η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «στο μικροσκόπιο» έχουν μπει και τρεις αγώνες του Champions League, καθώς και παιχνίδια του Europa League.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας περιλαμβάνονται ματς και από ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών, οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ξεκίνησαν πριν από 9 μήνες, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αυστρίας και της Ελβετίας και σήμερα προχώρησαν στη σύλληψη 17 υπόπτων, οι 15 από τους οποίους διαβιούν στη Γερμανία και οι δύο στην Ελβετία.

Συνολικά έγιναν 50 έρευνες σε σπίτια και γραφεία και ορισμένες από αυτές διεξήχθησαν στην Αυστρία και τη Βρετανία. Οι αρχές συνέλεξαν σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων, καθώς και σημαντικά χρηματικά ποσά. Οι χώρες, στις οποίες ενδεχομένως στήθηκαν οι αγώνες είναι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Βοσνία και η Ουγγαρία.

Όπως επισημαίνει η «ΝΒ», ο επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), Πέτερ Λιμάχερ, τόνισε πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι Εισαγγελίας και Αστυνομίας είχαν ανακοινώσει πως τουλάχιστον 12 παιγνίδια του Europa League, 3 του Champions League, καθώς και 32 ματς στη Γερμανία και 29 στην Τουρκία, είχαν διαπιστωμένα «στηθεί».

Η Εισαγγελία εκτιμά πως οι στημένοι αγώνες που αποκαλύφθηκαν στη Γερμανία δεν αφορούν στην Bundesliga, αλλά στη Β και τη Γ κατηγορία, καθώς και σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το κέρδος του κυκλώματος από τα στοιχήματα με τα στημένα παιγνίδια υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Οι αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των υπόπτων για συμμετοχή στο κύκλωμα των στημένων αγώνων ενδέχεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η διεθνής συμμορία με τη βοήθεια διαιτητών, προπονητών, ποδοσφαιριστών και παραγόντων, επηρέαζε την έκβαση των αγώνων ανάλογα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα παιχνίδια που διερευνώνται είναι:

3 αγώνες του Champions League

12 αγώνες του Europa League

1 αγώνας των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ελπίδων

4 αγώνες της Β κατηγορίας Γερμανίας

3 αγώνες της Γ κατηγορίας Γερμανίας

18 αγώνες της regional division Γερμανίας

5 αγώνες της Oberliga Γερμανίας

2 αγώνες του πρωταθλήματος νέων Γερμανίας

17 αγώνες της Β κατηγορίας Βελγίου

22 αγώνες της Β κατηγορίας Ελβετίας

14 αγώνες της Α κατηγορίας Κροατίας

7 αγώνες της Α κατηγορίας Σλοβενίας

29 αγώνες της Α κατηγορίας Τουρκίας

13 αγώνες της Α κατηγορίας Ουγγαρίας

8 αγώνες της Α κατηγορίας Βοσνίας

3 αγώνες στην Αυστρία

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024