Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κόκκινο είναι το χρώμα της νίκης, έδειξε πείραμα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Το κόκκινο είναι το χρώμα της νίκης, έδειξε πείραμα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Οι αθλητές που φορούν κόκκινες στολές έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν, αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και δημοσιεύεται την Πέμπτη στο Nature. Σε πολλά ζώα, το κόκκινο δείχνει υψηλα επίπεδα τεστοστερόνης.

36

Οι αθλητές που φορούν κόκκινες στολές έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν, αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και δημοσιεύεται την Πέμπτη στο Nature. Το φαινόμενο παραμένει ανεξήγητο, αν και σε πολλά ζώα, το κόκκινο δείχνει επιθετικότητα.

«Σε ένα μεγάλο εύρος σπορ, διαπιστώσαμε ότι το να φορά κανείς κόκκινα συσχετίζεται συστηματικά με υψηλότερη πιθανότητα νίκης» γράφουν Ο Ράσελ Χιλ και ο Ρόμπερτ Μπάρτον του Πανεπιστημίου του Ντέραμ στη Βρετανία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα αγωνίσματα -πυγμαχία, τάε κβον ντο, ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα πάλη- στα οποία κόκκινες και μπλε στολές μοιράζονται στους αθλητές τυχαία.

Οι κόκκινες στολές νίκησαν στο 55% των περιπτώσεων, ενώ στις περιπτώσεις που οι αντίπαλοι θεωρούνται ισάξιοι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε περαιτέρω στο 60%.

Το πλεονέκτημα που προσφέρει το κόκκινο χρώμα δεν είναι πάντως σαφές. Στο ζωικό βασίλειο, πάντως, το κόκκινο είναι ενδεικτικό καλής φυσικής κατάστασης και υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης της επιθετικότητας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιος που φορά κόκκινα ίσως υποβάλλει τον οργανισμό του και παράγει έτσι περισσότερη τεστοστερόνη. Ή ίσως ο αντίπαλος ασυνείδητα υποχωρεί μπροστά σε μια τέτοια επίδειξη δύναμης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το κόκκινο προτιμάται για το σήμα «stop» και τις Ferrari.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024