Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Έλληνες... ξανάρχονται και κατακτούν την κορυφή ύστερα από 18 χρόνια

Οι Έλληνες… ξανάρχονται και κατακτούν την κορυφή ύστερα από 18 χρόνια

Όταν ο κορυφαίος παίκτης -ίσως και του κόσμου- Νοβίτσκι τρία λεπτά πριν από τη λήξη του τελικού απονέμει τα εύσημα τότε, ναι, είσαι ο απόλυτος πρωταθλητής Ευρώπης. Η Ελλάδα έπιασε κορυφή ύστερα από 18 χρόνια επικρατώντας των Γερμανών 78-62 στον πιο... εύκολο ίσως αγώνα της στο Ευρωμπάσκετ.

26

Όταν ο κορυφαίος παίκτης -ίσως και του κόσμου- Νοβίτσκι τρία λεπτά πριν από τη λήξη του τελικού απονέμει τα εύσημα τότε, ναι, είσαι ο απόλυτος πρωταθλητής Ευρώπης. Η Ελλάδα έπιασε κορυφή ύστερα από 18 χρόνια επικρατώντας των Γερμανών 78-62 στον πιο… εύκολο ίσως αγώνα της στο Ευρωμπάσκετ.

Aπό το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο του τελικού επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του αρχηγού Μιχάλη Κακιούζη (πριν ακόμα την έναρξη της διοργάνωσης) ότι θα πάρουμε το χρυσό.

Τι έγινε στον τελικό; Είχαν περάσει περισσότερα από τρία λεπτά παιχνιδιού. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έδειχνε τρακαρισμένος μπροστά στον Ντιρκ Νοβίτσκι, τον πρώτο παίκτη, αποτέλεσμα των… κομπιούτερ.

Έξω απ’ τα 6.25 ήρθαν οι πρώτοι πόντοι της Εθνικής στον τελικό, δια χειρός Χατζηβρέττα. Η Μπεογκράτσκα Αρένα πήρε φωτιά. Ο Νοβίτσκι έδωσε το προβάδισμα 4-3, αλλά ο Ζήσης ισοφάρισε 4-4. Κι εκεί οι παίκτες της Εθνικής θυμήθηκαν ποιοι είναι. Άρχισαν να πατάνε γερά παρακινούμενοι απ’ τις ιαχές του πλήθους.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής με δύο διαδοχικές ενέργειες φώναξε στον Νοβίτσκι πως δεν τον φοβάται. Κι ο Γιαννάκης τράβηξε τον Παπαδόπουλο έξω στον πάγκο. Ο Ζήσης έγραψε το 12-6. Ο Γιαννάκης «έδωσε εντολή» στους Παπαλουκά, Σπανούλη και Ντικούδη. Έβγαλε έξω Τσαρτσαρή και Χατζηβρέττα για να μπερδέψει τον Ντιρκ Μπάουερμαν.

Νοβίτσκι, Ντεμιρέλ και Σούλτσε κρατούσαν τη Γερμανία, που στην άμυνα είχε επιλέξει ζώνη για να υποχρεώνει την Εθνική μας να σουτάρει απ’ την περιφέρεια. Ο Δήμος Ντικούδης έκανε το 16-9, αλλά ο Σούλτσε απάντησε απ’ τα 6.25, μειώνοντας σε 12-16. Ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης με την εκπνοή ευστόχησε σε τρίποντο και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 19-12 υπέρ της Ελλάδας. Μαγικά ήταν τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου.

Οι παίκτες του Γιαννάκη είδαν τους Γκάρετ και Γκριν να μειώνουν στους τρεις πόντους, 16-19, αλλά ο Μιχάλης Κακιούζης έκανε ό,τι και στην εκπνοή του δεκαλέπτου ευστόχησε σε τρίποντο. Κι οι επόμενοι δύο πόντοι ήταν δικοί του για να πάρει τη σκυτάλη ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο Διαμαντίδης έπαιζε άμυνα από άλλον πλανήτη, έκλεβε την μπάλα μ’ ένα άπλωμα του χεριού του και μέχρι το 20’, η Εθνική μας μετρούσε 8 κλεψίματα, τα 3 του Διαμαντίδη, από δύο οι Ζήσης και Παπαλουκάς.

Κυρίως, όμως ήταν οι 9 ασίστ της Εθνικής (4 ο Παπαλουκάς, 3 ο Διαμαντίδης) που έκαναν τη Γερμανία να μοιάζει παρατηρητής σ’ αυτό το διάστημα. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, πάσες από τη μία στην άλλη άκρη του γηπέδου και κυρίως ταχύτητα. Η αλήθεια είναι, όμως πως οι παίκτες του Γιαννάκοι είχαν παρασυρθεί απ’ τον ενθουσιασμό και την μεγάλη αυτοπεποίθηση… πήραν πολλά σουτ και τα ποσοστά ευστοχίας τους δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.

Η άμυνα, όμως διόρθωνε τον νεανικό ενθουσιασμό και υποχρέωσε σε 11 λάθη τη Γερμανία στο πρώτο μέρος. Το +10 ήρθε στο 14ο λεπτό, 28-18 και 30-20 λίγο αργότερα. Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ προσπάθησε μόνος του να διεισδύσει στην ελληνική ρακέτα και πέτυχε γρήγορα 7 πόντους.

Οι Γερμανοί πλησίασαν 29-37. Ο Τσαρτσαρής μετά από ασίστ του Διαμαντίδη αλά ΝΒΑ, κάρφωσε με υπεροψία μπροστά στον Νοβίτσκι. Ο τελευταίος τον τιμώρησε γι’ αυτό… με τρίποντο στην εκπνοή του πρώτου μέρους, 39-32 υπέρ της Εθνικής. Μετά μπλακ-άουτ για τη Γερμανία. Η τρίτη περίοδος ήταν τα προεόρτια της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Βροχή από τρίποντα με τον Παπαλουκά να γράφει το 48-36 και τον Ζήση το 61-44 έξω από τα 6.25. Το χρυσό μετάλλιο ήταν πορεία μη αναστρέψιμη για την επίσημη αγαπημένη. Η ιστορία έγραψε 78-62.

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62

ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 22 (3), Σπανούλης 1, Ζήσης 13, Μπουρούσης 4, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας 8 (2), Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 9, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 11.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ 3, Γκάρετ 2, Γκριν 2, Πέσιτς 2, Βούχερερ 6 (1), Ρόλερ 4, Νικαγκμπάτσε 2, Σούλτσε 5 (1), Αριγκμπάμπου, Φέμερλιγνκ 11, Νοβίτσκι 23 (1), Μάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024