Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί τον θάνατο του Γιώργου Κολοκυθά

Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί τον θάνατο του Γιώργου Κολοκυθά

Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ για τον Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 67 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Ο Γιώργος Κολοκυθάς, ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών στην Ελλάδα, ήταν τα τελευταία χρόνια γενικός αρχηγός της εθνικής ομάδας και β' αντιπρόεδρος της ΕΟΚ.  Τρινκιέρι: «Επιτυχίες στη μνήμη του». Ενός λεπτού σιγή από ΕΣΑΚΕ και ανακοίνωση από τον ΠΣΑΚ.

Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ για τον Γιώργο Κολοκυθά, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 67 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Ο Γιώργος Κολοκυθάς, ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών στην Ελλάδα, ήταν τα τελευταία χρόνια γενικός αρχηγός της εθνικής ομάδας και β’ αντιπρόεδρος της ΕΟΚ.

Αγωνίστηκε σε Σπόρτινγκ και Παναθηναϊκό κατακτώντας με τους «πράσινους» τέσσερα πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Σταμάτησε την καριέρα του μόλις στα 32 του χρόνια και εν συνεχεία ανέλαβε διάφορα θέσεις, όπως έφορος και υπεύθυνος εθνικών ομάδων.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημείωσε 3.529 πόντους με ρεκόρ τους 51 την περίοδο 1966-1967. Τις χρονιές 1964, 1966 και 1967 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Με την εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 90 αγώνες και σκόραρε 1807 πόντους, όντας δύο φορές πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ, το 1967 στο Ελσίνκι με 206 πόντους (22,9 ανά αγώνα) και το 1969 στην Καζέρτα με 159 πόντους (22,7 ανά αγώνα). Είχε 25 συμμετοχές σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική και έχει σημειώσει 492 πόντους (μ.ο. 19,7).

Στις 4 Μαΐου 1971 αποσύρθηκε από την Εθνική Ελλάδος σκοράροντας 35 πόντους εναντίον της Σκωτίας.

«Βαρύ πένθος για την ΕΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ, καθώς σήμερα το πρωί έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Γιώργος Κολοκυθάς. Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που έχει αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και ένας άνθρωπος με συνεπή παρουσία και ενεργό ρόλο στο χώρο και στα διοικητικά της Ελληνικής Ομοσπονδίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

«Το ΔΣ και οι εργαζόμενοι στην ΕΟΚ εκφράζουν τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Κολοκυθά» καταλήγει η ανακοίνωση.


Τρινκιέρι: «Επιτυχίες στη μνήμη του»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντρέα Τρινκιέρι, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Κολοκυθά. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει και να συνεργαστεί μαζί του για καιρό, αλλά καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η απώλειά του για το ελληνικό μπάσκετ.

«Μου είναι δύσκολο να βρω λέξεις για να σχολιάσω την είδηση για το θάνατο του Γιώργου Κολοκυθά. Οι πρώτες μου σκέψεις είναι στην οικογένειά του και τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, που ξέρω ότι έχασε έναν φίλο, όπως και σε όλους τους κοντινούς του ανθρώπους.

Εκφράζω σε όλους τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήξερα πως ήταν ένας μεγάλος φίλος της Εθνικής ομάδας κι αυτό μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και για τη δική του μνήμη».


Ενός λεπτού σιγή από ΕΣΑΚΕ

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γιώργου Κολοκυθά εξέφρασε και ο ΕΣΑΚΕ με ανακοίνωσή του, ενώ έκανε γνωστό πως θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα ματς της 19ης αγωνιστικής, οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος Γιώργος Χαλβατζάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. με την αναγγελία του θανάτου του Γιώργου Κολοκυθά, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), Γενικού Αρχηγού των Εθνικών Ομάδων και ενός από τους σπουδαιότερους αθλητές της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, εκφράζει τη βαθιά λύπη του και τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το κενό που αφήνει πίσω του ο εκλιπών είναι δυσαναπλήρωτο και η προσφορά του στα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ ανεκτίμητη. Χάσαμε έναν πρωτοπόρο παράγοντα που συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και στις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. ομόφωνα αποφασίζει:

– Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Διοικητικού Συμβουλίου στην οικογένειά του.

– Να παραστεί ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου στη νεκρώσιμη ακολουθία.

– Να κατατεθεί χρηματικό ποσό στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στεφάνι στη νεκρώσιμη ακολουθία στη μνήμη του εκλιπόντος.

– Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην έναρξη των αγώνων της 19ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Μπάσκετ λιγκ ΟΠΑΠ αγωνιστικής περιόδου 2012-13».


ΠΣΑΚ: «Από τους καλύτερους πρεσβευτές»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον χαμό του Γιώργου Κολοκυθά, ενός από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ: «Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί τον χαμό ενός εκ των μεγαλύτερων πρεσβευτών που ανέδειξε ποτέ. Ο Γιώργος Κολοκυθάς «έφυγε» ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων και …πάγωσε όλη την οικογένεια της καλαθοσφαίρισης. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών εκφράζει την οδύνη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του Γιώργου Κολοκυθά, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στο ελληνικό μπάσκετ και την Εθνική μας ομάδα. Καλό ταξίδι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024