Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα - Κροατία στους «8»του Ευρωμπάσκετ των Νέων Ανδρών

Ελλάδα – Κροατία στους «8»του Ευρωμπάσκετ των Νέων Ανδρών

Την πρόκρισή της στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών, που διεξάγεται στην Κρήτη, πανηγύρισε η Εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 84-67 της Σλοβενίας στο κλειστό του Ηρακλείου, κατά την 3η και τελευταία ημέρα της Β' φάσης, και πέρασε στην επόμενη φάση ως 4η του 5ου ομίλου. Το σύνολο του Κώστα Μίσσα θα αντιμετωπίσει στους «8» (18/7, 21:30) την ομάδα που κατέλαβε την 1η θέση του 6ου ομίλου, δηλαδή την Κροατία. 

Την πρόκρισή της στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών, που διεξάγεται στην Κρήτη, πανηγύρισε η Εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 84-67 της Σλοβενίας στο κλειστό του Ηρακλείου, κατά την 3η και τελευταία ημέρα της Β’ φάσης, και πέρασε στην επόμενη φάση ως 4η του 5ου ομίλου. Το σύνολο του Κώστα Μίσσα θα αντιμετωπίσει στους «8» (18/7, 21:30) την ομάδα που κατέλαβε την 1η θέση του 6ου ομίλου, δηλαδή την Κροατία. Οι Κροάτες συνέτριψαν 75-56 την Πολωνία και μετά τη νίκη και της Γαλλίας με 68-64 επί της αήττητης μέχρι σήμερα Τουρκίας, προέκυψε τριπλή ισοβαθμία, με την ομάδα του Νταμίρ Μίλατσιτς να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Σούπερ «γαλανόλευκη»

Με πεντάδα «φωτιά» στην επίθεση και πρώτο σκόρερ τον Λιάπη με 22 πόντους (Μποχωρίδης 13, Χριστοδούλου 10, Αγραβάνης 16, Διαμαντάκος 16) η Εθνική δεν έχασε σε κανένα σημείο του αγώνα το προβάδισμα. Παρά τα 17 του λάθη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξαργύρωσε τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας του, κυρίως από τα 6.75 (9/18), όπου είχε παρατηρηθεί αστάθεια στους προηγούμενους αγώνες του, την έφεση στη δημιουργία (18 ασίστ) και την κυριαρχία στα ριμπάουντ, τομέας που διακρίθηκαν οι Αγραβάνης και Διαμαντάκος με 12 και 9 αντίστοιχα.

Αυτή τη φορά τα τρίποντα βρήκαν στόχο, η άμυνα είχε διάρκεια και η Εθνική με τον Διαμαντάκο κυρίαρχο της ρακέτας και τον Αγραβάνη να εκτελεί από την περιφέρεια οικοδόμησε γρήγορα μία διψήφια διαφορά ασφαλείας, την οποία και κράτησε μέχρι το ημίχρονο (15-25 1η περίοδος, 33-45 2η). Ουσιαστικά η Εθνική κατάφερε στην τρίτη περίοδο να καθαρίσει το παιχνίδι. Με τον Διαμαντάκο να συνεχίζει να κερδίζει μάχες κοντά στο καλάθι και τον Λιάπη να παίρνει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος από τα 6.75 από τον Αγραβάνη η ελληνική ομάδα έτρεξε επιμέρους σκορ 8-15 και βρέθηκε στο 27′ στους +19 πόντους (41-60).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Ελλάδα έδειξε να χάνει το ρυθμό της. Διατήρησε ως το 38′ μία διψήφια διαφορά, αλλά τρία συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα από τους Σλοβένους άλλαξαν την εικόνα του παιχνιδιού με την απόσταση να μειώνεται στους 6 πόντους (66-72). Δύο βολές από τον Λιάπη, τρία συνεχόμενα άστοχα σουτ τριών πόντων από τη Σλοβενία, ένα ριμπάουντ του Αγραβάνη και ένα λέι απ από τον Μποχωρίδη, δημιούργησαν και πάλι μια διαφορά ασφαλείας (66-76, 38′). Ωστόσο, ένα ακούσιο χτύπημα σε μια διεκδίκηση ριμπάουντ στον Ρέμπετς, ο οποίος μάτωσε στα χείλη, οδήγησε σε μια ολιγόλεπτη διακοπή της αναμέτρησης. Ο πάγκος της Σλοβενίας δεν έμεινε ψύχραιμος, οι διαιτητές αναγκάστηκαν να αποβάλλουν δύο παίκτες, με τον αγώνα να συνεχίζεται και τον Μιχάλη Λιάπη να εκτελεί 4/4 εύστοχες ελεύθερες βολές και να οδηγεί στο 67-81, πριν ο Χριστοδούλου υπογράψει το τελικό 67-84.

Τα δεκάλεπτα:
15-25, 33-45, 45-62, 67-84

Διαιτητές: Ταουρίνο (Ιταλία), Τσίτσι (Αλβανία), Μαέστρ (Γαλλία)

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ντάμιαν Νοβάκοβιτς): Νίκολιτς 16 (3), Καστράτι 5 (1), Ρίζμαν 3 (1), Κοκόλ, Ρέμπετς 33 (7), Ντόλενσεκ, Ρίτλοπ, Στραζάρ, Γκάμπροβσεκ 2, Μπόλτσινα 8.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Μποχωρίδης 13 (1), Λιάπης 22 (4), Πουλιανίτης, Σιολόγκας, Καμπερίδης 7 (1), Αγραβάνης 16 (2), Διαμαντάκος 16 (9ρ.).

Μίσσας: «Μπορούμε και άλλη υπέρβαση»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Νέων Ανδρών, Κώστας Μίσσας, μίλησε μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Σλοβενίας για τα «κλειδιά» της νίκης και την πρόκληση της Παρασκευής.

«Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, ειδικά με τα προβλήματα που είχαμε. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Ήταν πάρα πολύ συγκεντρωμένοι και απάντησαν στην ερώτηση που τους έκανα πριν τον αγώνα αν πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν. Και το έδειξαν στην πράξη», είπε αρχικά ο Μίσσας και συνέχισε: «Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ομάδες, μιας ομάδας των κοντών όπως είναι η Σλοβενία και μιας των ψηλών, όπως είναι η Ελλάδα. Ήμασταν τυχεροί που η περιφέρειά μας ήταν πολύ εύστοχη. Για μια ακόμη φορά η άμυνα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη για να μην τους δώσουμε το ρυθμό που τους αρέσει να παίζουν, με εξαίρεση ένα διάστημα στο τέλος. Τώρα θα πάρουμε μια ανάσα, θα δούμε με ποιον παίζουμε και με τη λογική που κάναμε ήδη μια υπέρβαση μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη».

Ανδρέας Χριστοδούλου: «Σήμερα ήταν τελικός, καθώς με νίκη προκρινόμασταν, ενώ με ήττα θα μέναμε εκτός 8άδας. Σήμερα δείξαμε πως είμαστε πολύ μάγκες. Μπήκαν επιτέλους τα σουτ, κυκλοφορήσαμε καλύτερα την μπάλα, πήραμε κάποια πολύ σημαντικά ριμπάουντ, στην άμυνα τρώγαμε σίδερα, δεν περνούσε τίποτα και πραγματικά στο τέλος μας άξιζε η νίκη.

Το ότι παίζαμε με την πλάτη στον τοίχο μας έκανε να είμαστε πολύ πιο συγκεντρωμένοι. Οσοι μπήκαμε μέσα, μπορεί να κάναμε κάποια λάθη, αλλά τα δώσαμε όλα. Πρώτος μας στόχος ήταν η άμυνα. Ξέραμε ότι η Σλοβενία έχει πολύ καλούς χειριστές και έπρεπε να τους σταματήσουμε. Κάναμε πάρα πολύ καλή δουλειά, επειδή πρώτα από όλα ήμασταν συγκεντρωμένοι.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο. Μας βοήθησε πάρα πολύ και ελπίζω στον επόμενο αγώνα να είναι ακόμη περισσότερος. Γιατί από τον κόσμο παίρνουμε ενέργεια, βγάζουμε πολύ καλές φάσεις και στην επίθεση και στην άμυνα.

Πάμε σε νοκ άουτ παιχνίδια και σίγουρα πάμε για να κερδίσουμε. Θα παλέψουμε για το καλύτερο και δεν θα αφήσουμε καμία μπάλα να πέσει».

Στέλιος Πουλιανίτης: «Σε ένα πανευρωπαϊκό τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα, δεν έχεις χρόνο να πανηγυρίσεις τη νίκη. Νικήσαμε την Σερβία δυο μέρες πριν, μετά χάσαμε από την Ισπανία και μας δόθηκε μια ευκαιρία στο παιχνίδι με την Σλοβενία να περάσουμε. Ηταν στο χέρι μας και τα καταφέραμε. Το θέλαμε πάρα πολύ και το δείξαμε στο παιχνίδι.

Ολες οι ομάδες είναι καλές στο Ευρωπαϊκό. Η Σλοβενία είναι καλή ομάδα αλλά δεν είχαμε περιθώριο να σκεφτούμε κάτι άλλο πέρα από τη νίκη στο μυαλό.

Αυτό που άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια ήταν ότι το θέλαμε ακόμη πιο πολύ. Παίξαμε καλή άμυνα, κλείσαμε τους παίκτες που μπορούσαν να μας κάνουν τη ζημιά και από κει και πέρα μέτρησε πάρα πολύ η καρδιά. Σε αυτά τα παιχνίδια η καρδιά μετράει πάρα πολύ.

Τα παιχνίδια που ακολουθούν είναι επίσης παιχνίδια καρδιάς. Είναι τακτική όσο μπορείς, αλλά μέσα στο παιχνίδι μετράει η καρδιά».

Το πρόγραμμα των προημιτελικών και των αγώνων για τις θέσεις 9-12, 17-20 και 13-16 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών, που διεξάγεται στην Κρήτη, έχει ως εξής:

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (18/7)
14:45 Τουρκία-Λιθουανία
17:00 Σερβία-Ισραήλ
19:15 Ισπανία-Γαλλία
21:30 Κροατία-Ελλάδα

ΘΕΣΕΙΣ 9-12 (18/7)
19:15 Σλοβενία-Πολωνία
21:00 Ιταλία-Μεγάλη Βρετανία

ΘΕΣΕΙΣ 17-20 (18/7)
12:30 Σουηδία-Τσεχία
12:30 Ουγγαρία-Μαυροβούνιο

ΘΕΣΕΙΣ 13-16 (18/7)

14:45 Λετονία-Γερμανία
17:00 Ρωσία-Βουλγαρία

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024