Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παπανικολάου: «Ιδανικό το χρυσό, αλλά... πρώτα η ΠΓΔΜ»

Παπανικολάου: «Ιδανικό το χρυσό, αλλά… πρώτα η ΠΓΔΜ»

«Η άμυνα είναι στο... dna των Ελλήνων» δήλωσε ο Κώστας Παπανικολάου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ) και το ραδιοφωνικό σταθμό του, «Πρακτορείο 104,9», μία ημέρα πριν την αναχώρηση της εθνικής για το Ζάγκρεμπ και τρεις πριν το εναρκτήριο τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ. Χαμηλό προφίλ, σεβασμό σε κάθε αντίπαλο και βελτίωση παιχνίδι με το παιχνίδι θα πρέπει να επιδείξουν οι Έλληνες διεθνείς -κατά τον ΝΒΑερ- στην προσπάθεια ν' ανέβουν στο βάθρο για πρώτη φορά από το 2009 (χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας).

«Η άμυνα είναι στο… dna των Ελλήνων» δήλωσε ο Κώστας Παπανικολάου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ) και το ραδιοφωνικό σταθμό του, «Πρακτορείο 104,9», μία ημέρα πριν την αναχώρηση της εθνικής για το Ζάγκρεμπ και τρεις πριν το εναρκτήριο τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ.

Χαμηλό προφίλ, σεβασμό σε κάθε αντίπαλο και βελτίωση παιχνίδι με το παιχνίδι θα πρέπει να επιδείξουν οι Έλληνες διεθνείς -κατά τον ΝΒΑερ- στην προσπάθεια ν’ ανέβουν στο βάθρο για πρώτη φορά από το 2009 (χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας).

Ο Έλληνας φόργουορντ ονειρεύεται να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και στη Λιλ, όπως στο Βελιγράδι πριν δέκα χρόνια (το 2005), το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όμως, πρώτη αντίπαλος της «επίσημης αγαπημένης» είναι η ΠΓΔΜ το ερχόμενο Σάββατο (5/9).

Μόνο αυτό και… τίποτα άλλο δεν σκέφτονται οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη! Στο τέλος, μετά την ανταλλαγή του στους Νάγκετς (δεν γνωρίζει ακόμη σε ποια ομάδα θα αγωνίζεται φέτος στο ΝΒΑ), ο Κώστας Παπανικολάου τονίζει πως στόχος του είναι να παραμείνει ακόμη στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, έστω κι αν δεν είχε με τη φανέλα του Χιούστον μεγάλο χρόνο συμμετοχής, με εξαίρεση τους πρώτους μήνες.

«Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάς μπροστά, να παλεύεις την κάθε μέρα ξεχωριστά και μέσα από τα εμπόδια βγαίνουν και καλύτερες ημέρες» υπενθυμίζει στον εαυτό του, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ο Παπανικολάου.

Κώστα, πόσο έτοιμη είναι η εθνική για την πρεμιέρα του 3ου ομίλου με την ΠΓΔΜ στο Ζάγκρεμπ; «Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Έχουμε ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και, όπως λένε οι προπονητές μας, η ομάδα δεν αρκεί να φτάσει φορμαρισμένη στο Ζάγκρεμπ, αλλά θα πρέπει να βελτιώνεται και κατά τη διάρκεια του τουρνουά, να ανεβάζει το επίπεδο αγώνα με τον αγώνα. Είμαστε, λοιπόν, σε ένα καλό στάδιο, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, παιχνίδι με το παιχνίδι».

Τι στιλ μπάσκετ να περιμένουν να δουν από την εθνική στο Ευρωμπάσκετ οι Έλληνες φίλαθλοι; «Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο από την αρχή της προετοιμασίας. Έδωσαν μεγάλη έμφαση οι προπονητές μας πως αυτή η ομάδα θα χαρακτηρίζεται από την άμυνα. Όλα ξεκινούν από την άμυνα. Είναι στο dna μας, ως Έλληνες, η άμυνα. Κι εγώ σαν παιδί που έβλεπα το 2005, στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, όλα αυτά τα παιδιά της εθνικής να κάνουν εκπληκτικά πράγματα, μέσω της άμυνας πέτυχαν να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο, αλλά και λόγω του κλίματος της εθνικής, πως δηλαδή είναι πάντα μία οικογένεια. Στόχος μας είναι να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο, να είμαστε μία οικογένεια και να παλεύουμε μέσα από την άμυνά μας για την κάθε φάση. Αν είμαστε δυνατοί στην άμυνα, θα βρούμε και τον τρόπο στην επίθεση και με εύκολα καλάθια και με οργανωμένες επιθέσεις. Έχουμε πάρα πολύ ταλέντο και ποιοτικούς παίκτες».

Το τελευταίο Ευρωμπάσκετ, όμως, το κατέκτησε χάρη στην επίθεσή της η Γαλλία: «Ομάδα με την ομάδα διαφέρει στη φιλοσοφία της. Εμείς πάλι ως Έλληνες δεν το έχουμε στη φιλοσοφία μας να… φάμε 80 πόντους και να βάλουμε 90. Δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Μπορεί να το κάνουμε για ένα παιχνίδι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά παίζοντας αυτό το στιλ μπάσκετ. Θέλουμε όλα να ξεκινούν από την άμυνά μας».

Ποια θεωρείς ως δυνατά και ποια ως αδύναμα σημεία αυτού του ρόστερ; «Σίγουρα υπάρχουν και αδύναμα κομμάτια. Τα βλέπουν οι προπονητές μας στο βίντεο, μας τα διευκρινίζουν, τα δουλεύουμε κάθε μέρα στο γήπεδο. Η μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνουμε είναι να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη».

Φαβορί υπάρχουν; «Πλέον το επίπεδο έχει ανέβει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό νομίζω πως το να χρίζεις φαβορί είναι λάθος. Υπάρχουν σίγουρα παραδοσιακές ομάδες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, αλλά ένα τουρνουά είναι ένα τουρνουά 15 ημερών που πρέπει να είσαι προσγειωμένος, να είσαι συγκεντρωμένος και να παλεύεις για το καλύτερο».

Πόσο αισιόδοξος είσαι για την πρόκριση στους «8»; «Κύριο μέλημα είναι για εμάς να επικεντρωθούμε στο πρώτο παιχνίδι. Και μετά προχωράμε. Δεν υπάρχει λόγος να φτάνουμε στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι και στο δεύτερο. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πολλά. Έχουμε δει ότι ένα παιχνίδι με τη Φινλανδία μας στέρησε πολλά το 2013, οπότε πρέπει να πάμε από την αρχή συγκεντρωμένοι, κομμάτι κομμάτι, παιχνίδι παιχνίδι, φάση φάση, αν γίνεται».

Είναι παρεΐστικο και φέτος το κλίμα στην εθνική; «Υπάρχει ένα καταπληκτικό κλίμα στην ομάδα, με όλα τα παιδιά. Καταπληκτικές, άριστες σχέσεις. Σίγουρα, η εθνική ομάδα είναι μία οικογένεια και μία παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι προηγούμενες γενιές. Γενιά με τη γενιά μεταδίδεται και στις επόμενες. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να αγωνίζεσαι στην εθνική ομάδα και όχι μόνο να αγωνίζεσαι, αλλά και να αποτελείς μέλος αυτής της οικογένειας, μέρος αυτού του κλίματος».

Βελιγράδι 2005-Λιλ 2015: Πώς ονειρεύεσαι να βρει τους Έλληνες διεθνείς η νύχτα της 20ης Σεπτεμβρίου;
«Θα είναι ένα ιδανικό σενάριο, ένα όνειρο το χρυσό μετάλλιο, αλλά νομίζω ότι πάμε πάρα πολύ μακριά. Όπως είπα και πριν, εμείς πρέπει να πάμε πρώτα στο Ζάγκρεμπ, προσγειωμένοι και κοιτώντας ένα παιχνίδι τη φορά. Να είμαστε ετοιμοπόλεμοι, να σεβαστούμε τον κάθε αντίπαλο, την κάθε ομάδα. Δεν πρέπει να πάμε σκεπτόμενοι την επόμενη φάση, τα νοκ άουτ παιχνίδια, πόσο μάλλον τον τελικό».

Πόσο εφικτό είναι να σε δουν οι Έλληνες φίλαθλοι ν’ αγωνίζεσαι στην Ευρώπη; «Πρώτος μου στόχος δεν είναι αυτή τη στιγμή να γυρίσω στην Ευρώπη. Είμαι εκεί, είμαι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου αυτή τη στιγμή. Σίγουρα, δεν βρίσκομαι στην ιδανικότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, αλλά έτσι είναι η ζωή… έχει τα πάνω της, τα κάτω της. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάς μπροστά, να παλεύεις την κάθε μέρα ξεχωριστά και μέσα από τα εμπόδια βγαίνουν και καλύτερες ημέρες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024