Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αντίο» στην εθνική Γαλλίας από τον Τόνι Πάρκερ

«Αντίο» στην εθνική Γαλλίας από τον Τόνι Πάρκερ

Το... είπε στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Μανίλα και το... έπραξε ο Τόνι Πάρκερ! Δυστυχώς για την εθνική Γαλλίας, δυστυχώς για τους φίλους του μπάσκετ, ο άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς δεν θα αγωνιστεί ποτέ ξανά με τη φανέλα των «μπλε». Τυχαίο... η μοίρα επεφύλασσε να «κρεμάσουν τα παπούτσια» τους, μετά από ήττα από την Ισπανία, και τρεις μεγάλοι Έλληνες μπασκετμπολίστες: Σπανούλης, Διαμαντίδης και Παπαλουκάς, αλλά και ο Γερμανός αστέρας Ντιρκ Νοβίτσκι!

Το… είπε στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Μανίλα και το… έπραξε ο Τόνι Πάρκερ! Δυστυχώς για την εθνική Γαλλίας, δυστυχώς για τους φίλους του μπάσκετ, ο άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς δεν θα αγωνιστεί ποτέ ξανά με τη φανέλα των «μπλε». Τυχαίο… η μοίρα επεφύλασσε να «κρεμάσουν τα παπούτσια» τους, μετά από ήττα από την Ισπανία, και τρεις μεγάλοι Έλληνες μπασκετμπολίστες: Σπανούλης, Διαμαντίδης και Παπαλουκάς, αλλά και ο Γερμανός αστέρας Ντιρκ Νοβίτσκι!

Όπως αποκάλυψε, σκεφτόταν να σταματήσει από την εθνική Γαλλίας ήδη μετά το Ευρωμπάσκετ του 2013, αλλά «όταν ανακοίνωσαν πως η καταληκτική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2015 θα διεξαγόταν στη Γαλλία (σ.σ. Λιλ) είπα… πρέπει να είμαι εκεί.

Είναι η πατρίδα μας, μπροστά στο κοινό μας, έτσι ένιωσα πως το 2016 θα ήταν η τέλεια στιγμή για το τέλος, να ολοκληρώσω τη διεθνή καριέρα μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για μένα, η αίσθηση ήταν πως δεν είχα κάτι να αποδείξω, απλά ήθελα να απολαμβάνω το παιχνίδι μαζί με τους συμπαίκτες μου. Απλά να προσπαθούσα να απολαμβάνω κάθε στιγμή».

Ο προημιτελικός με την Ισπανία, στο Ολυμπιακό Τουρνουά στο Ρίο ντε Τζανέιρο αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του μεγαλύτερου Γάλλου πόιντ γκαρντ όλων των εποχών. Αμέσως μετά την ήττα με 92-67 από τους Ιβηρες, ο Πάρκερ ανακοίνωσε πως αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας του με το εθνόσημο στο στήθος. Έφυγε… χωρίς ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, χωρίς ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντομπάσκετ), αλλά με ένα χρυσό (2013 Σλοβενία), ένα ασημένιο (2011 Λιθουανία) και δύο χάλκινα (2005 Σερβία και 2015 Γαλλία) σε Ευρωμπάσκετ. Διακρίθηκε ως MVP του Ευρωμπάσκετ του 2013, ήταν πρώτος σκόρερ στα Ευρωμπάσκετ 2011 και 2013, ενώ κέρδισε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη της FIBA τα έτη 2013 και 2014.

Όσα… δεν κέρδισε με την εθνική Γαλλίας, ο Τόνι Πάρκερ τα κέρδισε στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς: Τέσσερις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ (2003, 2005, 2007 και 2014), έξι φορές μέλος της All Star ομάδας (2006, 2007, 2009, 2012, 2013, 2014), 4 βραβεύσεις ΝΒΑ και MVP των τελικών του 2007. Μαζί με τους Ντιρκ Νοβίτσκι και Παού Γκασόλ βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων Ευρωπαίων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Πάρκερ αγωνίστηκε με τραυματισμό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Στον τελευταίο αγώνα του με αντίπαλο την Ισπανία, ήταν ο πρώτος σκόρερ με 14 πόντους. Η διεθνής καριέρα του με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας είχε ξεκινήσει το 2001. Στα 34 χρόνια του αποφάσισε να βάλει… τελεία!

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Βενσάν Κολέ, δήλωσε πως ο Τόνι Πάρκερ είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Γαλλίας. Σίγουρα είναι και αυτός που οδήγησε τους «μπλε» στην κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου!

Οι Έλληνες θα θυμούνται τον Τόνι Πάρκερ και για έναν ακόμη λόγο… Στο Ευρωμπάσκετ (2015) τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γάλλος πόιντ γκαρντ έφτασε τους 1032 πόντους με τη φανέλα της Γαλλίας (σε αγώνα με την Πολωνία) ξεπερνώντας τον Νίκο Γκάλη στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024