Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό μπάσκετ διανύει τη «χρυσή» εποχή του, λέει ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Το ελληνικό μπάσκετ διανύει τη «χρυσή» εποχή του, λέει ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Τις δικές του εμπειρίες από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό το 1996 ανέσυρε από το... χρονοντούλαπο της ιστορίας ο Παναγιώτης Γιαννάκης, επ ευκαιρία του φάιναλ-4 της Euroleague, που θα διεξαχθεί στις 4-6 Μαΐου στο ΟΑΚΑ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έκρυψε ότι, κατά την άποψή του, το ελληνικό μπάσκετ διανύει τώρα τη «χρυσή» εποχή του.

89

Η Εθνική πάει από το καλό στο καλύτερο, οι Έλληνες παίκτες και σε συλλογικό επίπεδο τα πηγαίνουν θαυμάσια, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να διεκδικήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο.

Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό μπάσκετ διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους του και ένας από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τις επιτυχίες είναι, φυσικά, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στην Ευρωλίγκα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που κατέκτησε με το «τριφύλλι» στο Παρίσι το 1996 και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τη δική της σχολή μπάσκετ.

«Eίμαι περήφανος που είμαι ένας από τους παίκτες, οι οποίοι έγραψαν τα πρώτα κεφάλαια του σύγχρονου φάιναλ φορ, δεδομένου ότι έπαιξα τρία στη σειρά με τον Αρη και δύο με τον Παναθηναϊκό. Σίγουρα, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού στο Παρίσι θα την θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας αρχηγός που πήρε τον τίτλο και τα συναισθήματά μου είναι ακόμα καταπληκτικά. Δυστυχώς, δεν πήραμε τον τίτλο με τον Αρη, αν και παίξαμε σε τρία διαδοχικό φάιναλ φορ. Ειδικότερα στη Γάνδη, όπου είχαν έρθει περισσότεροι από 7.000 Έλληνες, ζήσαμε στιγμές περηφάνιας» περιέγραψε.

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξήγησε γιατί ήθελε τόσο πολύ το Ευρωπαϊκό στο Παρίσι, ενώ αναφέρθηκε και στο φιλικό «μονό» που είχε με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς λίγες ημέρες μετά: «Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα που είχα εκείνη τη στιγμή. Ξαφνικά, είδα όλη μου την καριέρα να περνά από μπροστά μου. Ήξερα ότι ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να κερδίσω τον τίτλο, δεδομένου ότι η καριέρα μου πλησίαζε στο τέλος της»

»Στη συνέντευξη Τύπου ήθελα να μιλήσω στα ελληνικά και απολογήθηκα γι αυτό. Ήταν η ελάχιστη τιμή για το ελληνικό μπάσκετ και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία μας. Ακόμα, όμως, και όταν πήραμε τον τίτλο ήμουν πεινασμένος… Τρεις μέρες αργότερα, στη γιορτή του Πάσχα, είχα καλέσει σπίτι μου τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, για να παίξουμε μπάσκετ».

Όσο για τους Έλληνες διεθνείς και για τις επιτυχίες τους και σε συλλογικό επίπεδο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός σχολίασε: «Είναι ένα είδος… χρυσής εποχής για το ελληνικό μπάσκετ. Η επιτυχία δεν είναι αιώνια. Πρέπει να παλέψεις καθημερινά, για να φέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν επέστρεψα στον πάγκο της Εθνικής, το 2004, σκοπός μου ήταν να βελτιώσω το μέσο όρο της ποιότητας του Έλληνα παίκτη. Οι Έλληνες έχουν το μπάσκετ στο DNA τους. Το αγαπούν και το απολαμβάνουν. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει τη δική της σχολή μπάσκετ».

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο Φραγκίσκος Αλβέρτης, που στο φάιναλ φορ της Αθήνας θα διεκδικήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο: «Συγχαρητήρια στον Φραγκίσκο. Οι επιτυχίες του είναι μεγάλες. Είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο ότι έμεινε στον Παναθηναϊκό. Του εύχομαι τα καλύτερα. Είναι πολύ καλό παιδί, με αρχές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024