Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δίκαια στο Final-4 ο Ολυμπιακός», δηλώνει ο Ιτούδης

«Δίκαια στο Final-4 ο Ολυμπιακός», δηλώνει ο Ιτούδης

Ο άλλοτε βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στο πάγκο του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ιτούδης, θα βρεθεί για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή (σ.σ. έχει βρεθεί σε φάιναλ φορ οκτώ φορές, αλλά με την ιδιότητα του βοηθού), όπου και θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αρχικά στον τελικό και εν συνεχεία στον τίτλο. Ο Ιτούδης, ο οποίος στον ημιτελικό θα βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό, έδωσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τη φετινή χρονιά στον πάγκο της ρωσικής ομάδας, για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ο Βασίλης Σπανούλης, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να προκριθεί η ΤΣΣΚΑ στον τελικό και να αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς.

Ο άλλοτε βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στο πάγκο του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ιτούδης, θα βρεθεί για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή (σ.σ. έχει βρεθεί σε φάιναλ φορ οκτώ φορές, αλλά με την ιδιότητα του βοηθού), όπου και θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αρχικά στον τελικό και εν συνεχεία στον τίτλο.

Ο Ιτούδης, ο οποίος στον ημιτελικό θα βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό, έδωσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τη φετινή χρονιά στον πάγκο της ρωσικής ομάδας, για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ο Βασίλης Σπανούλης, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να προκριθεί η ΤΣΣΚΑ στον τελικό και να αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς.

Σε ερώτηση για το πόσο σημαντικό ήταν το σερί των 15 νικών στην αρχή της χρονιάς είπε: «Έχτισε την αυτοπεποίθησή μας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως δεν είχαμε στη σύνθεσή μας κάποιους σημαντικούς παίκτες λόγω τραυματισμών. Για παράδειγμα, ο Νάντο (Ντε Κολό) δεν μπορούσε να παίξει λόγω ενός τραυματισμού που είχε από το καλοκαίρι με την εθνική ομάδα, στη συνέχεια χάσαμε τον Μίλος (Τεόντοσιτς) για διάστημα ένδεκα αγώνων, μετά ο Μανούτσαρ (Μαρκοϊσβίλι) δεν ήταν μαζί μας, όπως επίσης ο Βίκτορ (Χριάπα), ο οποίος έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Προσπαθήσαμε, μέσα στην ομάδα, να «χτίσουμε» καλή χημεία με τη λογική ότι υπάρχει νέος προπονητής, νέα φιλοσοφία, νέοι παίκτες και προσθήκες. Νομίζω πως οι νίκες μάς βοήθησαν να «χτίσουμε», λοιπόν, την αυτοπεποίθησή μας και να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

Για το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ είναι από τις πιο παραγωγικές ομάδες στην Ευρωλίγκα, είπε: «Το παιχνίδι δεν βασίζεται στην προσαρμογή; Όλοι ξέρουν ότι η άμυνα θα φέρει τις νίκες και τους τίτλους, αλλά η ΤΣΣΚΑ, η ομάδα μου, έχει επίσης επιθετικό ταλέντο και θα ήμουν χαζός αν δεν το χρησιμοποιούσα για να κερδίσω. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον τελευταίο προημιτελικό έχουμε δει πολλές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, προστέθηκε στο ρόστερ ο Αντρέι Κιριλένκο. Εγκλιματίστηκε πολύ γρήγορα, η προσαρμογή του ήταν άμεση, επειδή έχει υπάρξει ξανά στην ομάδα και ξέρει τα περισσότερα παιδιά.

Είναι πραγματικός επαγγελματίας. Επομένως μπορούμε να παίξουμε με ψηλά σχήματα. Μπορούμε να είμαστε καλύτεροι στον «αέρα», στην άμυνα και να κάνουμε τόσα πράγματα. Έχουμε πολλές επιλογές όσον αφορά την άμυνα. Αλλά δεν αφορά μόνο τον Αντρέι αυτό. Έχει να κάνει με όλους τους παίκτες και στόχος μας είναι να παίζουμε καλή άμυνα, όπως έγινε στο τέταρτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και στα δύο πρώτα της σειράς, στη Μόσχα».

Για το αν η εντυπωσιακή φετινή πορεία της ρωσικής ομάδας στο πρωτάθλημα θα μεταφερθεί και στο φάιναλ φορ είπε: «Έχω την εμπειρία να γνωρίζω πως το φάιναλ φορ είναι μια διαφορετική ιστορία. Το να φτάσεις μέχρις εκεί είναι μια «μάχη», ένας μαραθώνιος, αλλά τώρα είναι άλλη ιστορία. Το σημαντικότερο όλων είναι πως ο ημιτελικός είναι σαν τελικός.

Εννοώ πως έτσι έχει η κατάσταση. Είναι ένα παιχνίδι, όχι μια σειρά αγώνων. Εξαρτάται από τις συνθήκες, στις οποίες θα βρεθεί η ομάδα, στο πως θα είναι, στο πως θα εκτελέσει τα συστήματα, την αμυντική στρατηγική, τι θα σου δώσει ο αντίπαλος, ποιον θα σταματήσει από την ομάδα σου, ποιοι παίκτες θα μείνουν ελεύθεροι. Υπάρχουν πολλές παράμετροι».

Μιλώντας για τον Ολυμπιακό, τον οποίο αντιμετώπισε φέτος δύο φορές (1 νίκη, 1 ήττα), αλλά και την παρουσία του Σπανούλη στους «ερυθρολεύκους», υποστήριξε: «Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που φτάνει για πέμπτη φορά σε φάιναλ φορ, την τελευταία επταετία. Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας, η «βάση» της, έμεινε αναλλοίωτη, όπως επίσης η φιλοσοφία που υπάρχει. Κάνουν κάποια νέα πράγματα, αλλά παίζουν καλά ως ομάδα και αυτό έχει αποδειχθεί.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται δίκαια στο φάιναλ φορ. Όλες οι ομάδες που βρίσκονται στη Μαδρίτη, το αξίζουν. Κυριάρχησαν μέσα στη σεζόν και κέρδισαν τους αντιπάλους τους. Αν θες να γίνεις νικητής και να κατακτήσεις το τρόπαιο, πρέπει να κερδίσεις μεγάλες ομάδες και σπουδαίους παίκτες».

Όσον αφορά στον Σπανούλη τόνισε: «Ένα από τα φάιναλ φορ που έχει κερδίσει ήταν… μαζί μου (στο Βερολίνο). Ο Βασίλης (Σπανούλης) είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά, αν θέλει να μιλήσει κανείς για την αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό, πρέπει να πούμε ότι ο Ολυμπιακός κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, οπότε ίσως πρέπει να πάμε με τη λογική ότι είμαστε το αουτσάιντερ στο παιχνίδι. Είναι καλό να παραμένεις ταπεινός και να θεωρείς εαυτόν αουτσάιντερ. Είδα τους παίκτες μου να πανηγυρίζουν την πρόκριση στο φάιναλ φορ, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ξαναβρεθεί εκεί. Ξέρουμε ότι είναι δύο παιχνίδια, δύο ακόμη νίκες που πρέπει να γίνουν.

Μοιάζει εύκολο, αλλά δεν είναι. Είναι δύσκολο, απαιτεί πνευματική προετοιμασία, σωματική και όλες αυτές τις λεπτομέρειες που ανέφερα, όπως επίσης το γεγονός πως πρέπει να προσαρμοστείς γρήγορα στο γήπεδο, τις μπάλες, τους φιλάθλους. Τα πάντα. Θα προετοιμαστούμε για όλα αυτά. Σίγουρα, όπως είπα, ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος σύλλογος, ένας σπουδαίος αντίπαλος. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο ηγέτης τους και ξέρει πώς να παίξει καλά σε τέτοιους αγώνες. Είναι ένας από τους παράγοντες που αφορούν τον Ολυμπιακό, αλλά όχι ο μοναδικός. Όλη η ομάδα παίζει καλά, όπως συμβαίνει και με την ΤΣΣΚΑ».

Για το πόσο ιδιαίτερο είναι να φτάνει στο φάιναλ φορ, όπου έχει προκριθεί και ο φίλος, κουμπάρος και πρώην συνεργάτης του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είπε: «Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Έχουμε πάει οκτώ φορές μαζί σε φάιναλ φορ. Κερδίσαμε τα πέντε εξ αυτών, με τον Παναθηναϊκό. Ήταν υπέροχα, ένδοξα χρόνια. Τώρα είναι το πρώτο του φάιναλ φορ Four με τη Φενέρμπαχτσε και το πρώτο μου με την ΤΣΣΚΑ. Η ζωή κάνει παιχνίδια. Οι οικογένειές μας έχουν επαφή. Νομίζω πως οι γυναίκες μας έχουν μιλήσει ήδη και κάνουν το πρόγραμμά τους, για όσο θα βρισκόμαστε στη Μαδρίτη. Στο καθαρά επαγγελματικό κομμάτι όμως, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ομάδες μας και, μακάρι, να παίξουμε μαζί στον τελικό. Θα είναι υπέροχο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024