Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν το μειονέκτημα έδρας γίνεται... πλεονέκτημα και sweep

Όταν το μειονέκτημα έδρας γίνεται… πλεονέκτημα και sweep

Με αφορμή το ρεκόρ της Φενερμπαχτσέ, η οποία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των πλέι οφ της Euroleague που προκρίνεται με sweep (3-0 επί του Παναθηναϊκού) στο φάιναλ φορ, παρά το μειονέκτημα έδρας, υπήρξαν και άλλα «σπασίματα» του πλεονεκτήματος της έδρας σε πλέι οφ από την ίδρυση της Ευρωλίγκας της ULEB (2000-01), που οδήγησαν στην τελική φάση.

Με αφορμή το ρεκόρ της Φενερμπαχτσέ, η οποία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των πλέι οφ της Euroleague που προκρίνεται με sweep (3-0 επί του Παναθηναϊκού) στο φάιναλ φορ, παρά το μειονέκτημα έδρας, υπήρξαν και άλλα «σπασίματα» του πλεονεκτήματος της έδρας σε πλέι οφ από την ίδρυση της Ευρωλίγκας της ULEB (2000-01), που οδήγησαν στην τελική φάση.

Αναλυτικά:

2001

Ο Ολυμπιακός είχε την ατυχία να έρθει αντιμέτωπος με το… «φονέα» των ελληνικών ομάδων την αγωνιστική περίοδο 2000-01, την Ταουγκρές, η οποία την ίδια σεζόν «μέτρησε» μία νίκη επί της ΑΕΚ, ενώ στη συνέχεια απέκλεισε με δύο νίκες το Περιστέρι. Οι Βάσκοι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιβλήθηκαν στον πρώτο αγώνα με τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ με 78-72 μέσα στο ΣΕΦ, ενώ στον δεύτερο αγώνα στη Βιτόρια επικράτησαν του συνόλου του Ηλία Ζούρου με 98-76, έκαναν το 2-0 στη σειρά και, αφού ξεπέρασαν επίσης με «break» το εμπόδιο της ΑΕΚ στον ημιτελικό, πήραν πανηγυρική πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, όπου τελικά απώλεσαν τον τίτλο από την πανίσχυρη Κίντερ Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα στον 5ο τελικό. Η ιταλική ομάδα, καθοδηγούμενη από τους Αντουάν Ριγκοντό, Μανού Τζινόμπιλι, Ρασάρντ Γκρίφιθ και του «δικού μας», Μάρκο Γιάριτς, διένυσε μία απίστευτη χρονιά με απολογισμό 9 νίκες σε 10 αγώνες στην κανονική περίοδο και 11 σε 13 στα πλέι οφ.

2005

Στο… ίδιο έργο θεατές για την Ταουγκρές, η οποία, όπως το 2001, εξαργύρωσε το «break» στο Τρεβίζο, παίρνοντας το «εισιτήριο» για την τελική φάση, αλλά και πάλι δεν ήπιε… νερό. Οι Βάσκοι, και πάλι με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πάγκο, πέρασαν νικηφόρα με 98-59 από την έδρα της Μπενετόν, μετά από… εξωπραγματική εμφάνιση του Λουίς Σκόλα (34π., 15/16 δίποντα, 4/4 βολές), έκαναν το 2-0 στη σειρά των πλέι οφ στη Βιτόρια και προκρίθηκαν στο πρώτο φάιναλ φορ Ευρωλίγκας της ιστορίας τους. Ωστόσο, μετά τη νίκη με 85-78 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους με νέο μεγαθήριο, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον. Στον τελικό η «ομάδα του λαού» πήρε τη νίκη με 90-78, με πρωταγωνιστή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος μέτρησε 22 πόντους (4/8 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 5/5 βολές) και 5 ασίστ και «έστεψε» τη Μακάμπι και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μάλιστα, η ομάδα του Πίνι Γκέρσον, που είχε στις τάξεις της και τον Νέστορα Κόμματο, έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη Γιουγκοπλάστικα (1989, ΄90, ΄91) που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη διαδοχική χρονιά (σ.σ. είχε κατακτήσει τον τίτλο και το 2004 στο Τελ Αβίβ).

2006

Η αποφασιστικότητα και το πάθος της -φιναλίστ του 2005 στην Ευρωλίγκα- Ταού στέρησε από τον Παναθηναϊκό την όγδοη συμμετοχή του σε φάιναλ φορ. Οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης, παρά το πλεονέκτημα έδρας, ηττήθηκαν 74-71 στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων από την ισπανική ομάδα, η οποία με το «break» πήρε την πολυπόθητη 2η νίκη, έκανε το 2-1 στη σειρά και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, όπου έχασε το… δρόμο για την κορυφή στον ημιτελικό απέναντι στη Μακάμπι (85-70). Κορυφαίοι των νικητών στο «διπλό» επί του Παναθηναϊκού ήταν οι Ερντογάν (24 πόντοι), Πριτζιόνι (12) και Τζέικομπσεν (12).

2010

Ανήμπορη να περιορίσει τον επιθετικό οίστρο του Ντούσαν Κέτσμαν (29 πόντοι με 3/4 δίποντα, 7/7 τρίποντα και 2/2 βολές), η Μακάμπι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την έδρα της από την Παρτιζάν (85-77) στην πρεμιέρα των πλέι οφ του 2010. Η «ομάδα του λαού»… ξέσπασε στον δεύτερο αγώνα της σειράς, και πάλι στο Τελ Αβίβ, αλλά στο Βελιγράδι η Παρτιζάν δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης και, κάνοντας το 3-1, πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για το φάιναλ φορ του Παρισιού. Ωστόσο, στον ημιτελικό στο «Παλέ ντε Μπερσί», οι Σέρβοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον αναγεννημένο Ολυμπιακό, ο οποίος μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα πήρε στην παράταση την πρόκριση για τον τελικό (83-80, καν. αγ. 67-67), μετά από 13 χρόνια (σ.σ. τελευταία ήταν στη Ρώμη το 1997, όταν και πανηγύρισαν τον τίτλο) και μάλιστα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, την Μπαρτσελονα. Αυτή τη φορά, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι», που κράτησαν ζωντανά τα όνειρά τους, στέλνοντας τον αγώνα με την Παρτιζάν στην παράταση μετά από το αξέχαστο ριμπάουντ και κάρφωμα του Τσίλντρες από το άστοχο τρίποντο του Τεόντοσιτς, έπεσαν αμαχητί απέναντι στους «μπλαουγκράνα» (86-68), που πανηγύρισαν τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο τους μετά το 2003.

2011

Η χρονιά που ο Παναθηναϊκός «έραψε» το 6ο ευρωπαϊκό αστέρι στη φανέλα του θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των «break», καθώς από τα τέσσερα ζευγάρια των πλέι οφ στα τρία «έσπασαν» οι έδρες των ομάδων με το πλεονέκτημα και οι πρωταγωνίστριες Σιένα, Παναθηναϊκός και Μακάμπι πήραν την πρόκριση για το φάιναλ φορ.

Κόντρα στα προγνωστικά στις πρώτες δύο αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, ο Παναθηναϊκός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κατάφερε στον δεύτερο αγώνα της σειράς να περάσει από το «Παλαού Μπλαουγκράνα» με 75-71, έχοντας «ήρωες» στο δεύτερο ημίχρονο τους Σάτο και Διαμαντίδη με 13 και 15 πόντους, αντίστοιχα, και εν συνεχεία να αποκλείσει στο ΟΑΚΑ με 3-1 τους Ισπανούς.

Ο Ολυμπιακός, μετά τον πρώτο αγώνα των ρεκόρ με τη Σιένα στο ΣΕΦ (89-41), έπαθε… καθίζηση, με τους -καλά «διαβασμένους» στην άμυνα- Ιταλούς να πετυχαίνουν στον δεύτερο αγώνα επί ελληνικού εδάφους το «break» με 82-65 και να «καθαρίζουν» τη σειρά στην έδρα τους (3-1).

Στα τέσσερα παιχνίδια κρίθηκε η πρόκριση και στο ζευγάρι Κάχα Λαμποράλ-Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να οδηγεί με 22 πόντους την «ομάδα του λαού» στον δεύτερο αγώνα στην Ισπανία, να πετυχαίνει το «break» με 81-83 και να μην απειλείται στους δύο επόμενους αγώνες στο Τελ Αβίβ.

2012

«Γλυκιά εκδίκηση» για τον αποκλεισμό του 2011 πήρε ο -μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης- Ολυμπιακός από τη Σιένα στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν το «break» στο «Παλαέστρα» επικρατώντας 82-75 της Σιένα, στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό, και πήραν το πλεονέκτημα έδρας από την ιταλική ομάδα. Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έπαιξαν άμυνα για… σεμινάριο στην 4η περίοδο, καθώς, αν και βρέθηκαν στο -10 (68-58) στο 31ο λεπτό, κατάφεραν να ρίξουν στο… καναβάτσο την ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι και του Έλληνα διεθνή Νίκου Ζήση. «Δήμιος» των Ιταλών στην 4η περίοδο ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης (20π.), που με 7 δικούς του πόντους στα πρώτα λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου μείωσε στον πόντο (70-69) και έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης. Στον δεύτερο προημιτελικό οι «ερυθρόλευκοι» άγγιξαν το 2-0, αλλά ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες με 81-80, ωστόσο στο ΣΕΦ δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης, έκαναν το 3-1 στη σειρά και ταξίδεψαν στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Στον ημιτελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα ο Βασίλης Σπανούλης «έδρεψε δάφνες» με την απόδοσή του και οδήγησε τον Ολυμπιακό εκ του ασφαλούς στον τελικό του φάιναλ φορ. Ο Λαρισαίος γκαρντ τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους και 6 ασίστ, ενώ περίπου 1 λεπτό πριν τη λήξη έκοψε τα… φτερά της Μπαρτσελόνα από τα 6.75, διαμορφώνοντας το 66-61, για να μοιράσει «μαγική» ασίστ στον Ντόρσεϊ στα 16΄΄, με τον Αμερικανό να καρφώνει και να «γράφει» το τελικό 68-64. Στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των φάιναλ φορ, ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -19 (53-34), σκότωσε τη… Λερναία Ύδρα, που άκουγε στο όνομα ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και δια χειρός Πρίντεζη στην εκπνοή επικράτησε 62-61 των Ρώσων στον τελικό και πανηγύρισε στο «Σινάν Ερντέμ» το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 1997, όταν και πάλι με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο είχε κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

2014

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε την τιμητική της το 2014 και μάλιστα στην έδρα της Αρμάνι Μιλάνο, εκεί όπου μετέπειτα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης (στο Mediolanum Forum διεξήχθη το φάιναλ φορ). Η «ομάδα του λαού» κατάφερε στο πρώτο παιχνίδι επί ιταλικού εδάφους να πετύχει το πολύτιμο «break», μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα που κρίθηκε στην παράταση (99-101παρ., 87-87κ.α.) και έχοντας μπροστάρη της επιτυχίας τον Ρίκι Χίκμαν (26π. με 3/3τρ., 9/9β.). ‘Αξια αναφοράς ήταν η προσφορά και του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος είχε συμβάλει στην επιτυχία της Μακάμπι με 17 πόντους. Στον δεύτερο αγώνα στο Μιλάνο μπορεί να ηττήθηκε, αλλά στο Τελ Αβίβ προστάτευσε την έδρα της, γράφοντας το 3-1 στη σειρά και παίρνοντας το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ, όπου τελικά σήκωσε το βαύτιμο τρόπαιο.

2015

Το 2015 ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερε να «αρπάξει» το πλεονέκτημα έδρας της αντιπάλου και να προκριθεί και πάλι στο φάιναλ φορ, έχοντας μειονέκτημα. Οι Πειραιώτες «πλήρωσαν» στον πρώτο αγώνα στη Βαρκελώνη το απογοητευτικό τους πρώτο δεκάλεπτο και έπεσαν με το τελικό 73-57 από την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, στον δεύτερο αγώνα και πάλι στην έδρα των «μπλαουγκράνα» οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καιρό για χάσιμο… Με βροχή από τα 6.75 (13/27 τρίποντα), την άμυνα να έχει «στραγγαλίσει» τους αντιπάλους και τους Πρίντεζη (22π.), Σπανούλη (16π.) να οδηγούν την επίθεση ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1 και την έστειλε στον ΣΕΦ, όπου και την «καθάρισε» με 3-1, παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση για το ένατο φάιναλ φορ της ιστορίας του. Μάλιστα, στον τέταρτο και τελευταίο αγώνα στο ΣΕΦ ο Πρίντεζης είχε οδηγήσει τον κόσμο του Ολυμπιακού σε ντελίριο ενθουσιασμού, όταν ευστοχούσε σε buzzer beater τρίποντο και έγραφε το τελικό 71-68.

2017

Ο ενθουσιασμός του Παναθηναϊκού για την είσοδο του στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας εξελίχθηκε σε… εφιάλτη, με τον τεχνικό της Φενερμπαχτσέ, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, να «σκοτώνει» τα όνειρα της ομάδας που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Ο «Ζοτς», έχοντας σε… κέφια Μπογκντάνοβιτς (23π.) και άμυνα, πέρασε με το… καλημέρα από το ΟΑΚΑ και με το τελικό 71-58 έγραψε το 1-0 στη σειρά. Στον δεύτερο προημιτελικό ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο ανταγωνιστικός, αλλά οι Τούρκοι «άρπαξαν» τη νίκη και πάλι, αυτή τη φορά με 80-75, και το κοντέρ του Μπογκντάνοβιτς να «χτυπάει» και πάλι… κόκκινα (25π., 5/8τρ.). Στην τρίτη αναμέτρηση της σειράς η Φενέρ δε δυσκολεύτηκε να υπερασπιστεί την έδρα της με 79-61, γράφοντας το 3-0 και παίρνοντας για 3η σερί χρονιά την πρόκριση για το φάιναλ φορ. Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός έμεινε για πέμπτη διαδοχική σεζόν εκτός φάιναλ φορ, ενώ για δεύτερη σερί χρονιά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει έστω μία νίκη στα πλέι οφ (2016 0-3 με Μπασκόνια, 2017 0-3 με Φενερμπαχτσέ).

* Από το 2002 έως το 2004 δεν υπήρχαν πλέι οφ.

* Τις χρονιές 2007, 2008, 2009, 2013 και 2016 οι ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα της έδρας προκρίθηκαν στα πλέι οφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024