Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η δύναμη της έδρας στα φάιναλ φορ της Euroleague

Η δύναμη της έδρας στα φάιναλ φορ της Euroleague

Με τον Ολυμπιακό να «αρπάζει» από την Αναντολού Εφές το τελευταίο «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ της Euroleague (19-21/5), που θα διεξαχθεί στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική Φενερμπαχτσέ έμεινε... μόνη στην υπεράσπιση της Πόλης.

Με τον Ολυμπιακό να «αρπάζει» από την Αναντολού Εφές το τελευταίο «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ της Euroleague (19-21/5), που θα διεξαχθεί στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική Φενερμπαχτσέ έμεινε… μόνη στην υπεράσπιση της Πόλης.

Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, η οποία έγινε η δωδέκατη «οικοδέσποινα» που κατάφερε να δώσει το «παρών» σε φάιναλ φορ που φιλοξενεί η χώρα της, θα προσπαθήσει στην τρίτη διαδοχική πρόκριση της στην τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης να πανηγυρίσει τον «παρθενικό» τίτλο της στη Euroleague και να γίνει η έβδομη ομάδα που «σηκώνει» την ευρωπαϊκή κούπα μέσα στη χώρα της!

Τελευταία ομάδα που είχε καταφέρει να κατακτήσει ως «οικοδέσποινα» του φάιναλ φορ τον τίτλο και μάλιστα μέσα στη φυσική της έδρα ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης το 2015. Μάλιστα, η «βασίλισσα» είχε γίνει πριν από δύο χρόνια η τέταρτη ομάδα μετά τις Μπαρτσελόνα (2003), Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004) και Παναθηναϊκό (2007) που κατάφερνε να πανηγυρίσει τίτλο Euroleague μέσα στο «σπίτι» της!

Αναλυτικά τα… κατορθώματα των ομάδων που αγωνίστηκαν στη χώρα τους στα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα:

ΣΑΡΑΓΟΣΑ 1990

Η αρχή δόθηκε με την Μπαρτσελόνα, στο φάιναλ φορ του 1990 που φιλοξενήθηκε στη Σαραγόσα. Οι «μπλαουγκράνα» δεν πτοήθηκαν στον ημιτελικό από τους 26 πόντους του Γκάλη, τους 21 του Τζόουνς, τους 15 του Γιαννάκη και τους 13 του Βράνκοβιτς και αφού επικράτησαν 104-83 του Αρη πήραν το εισιτήριο του τελικού. Ωστόσο, εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με την Γιουγκοπλάστικα των μετέπειτα μεγάλων αστέρων (Κούκοτς, Ράτζα, Σάβιτς) και περιορίστηκαν στην κατάληψη της δεύτερης θέσης (72-67).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1993

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να αγωνίστηκε «εντός έδρας», όμως ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς οδήγησε το γαλλικό μπάσκετ (Λιμόζ) στον πρώτο και μοναδικό τίτλο του στη διοργάνωση. Η ομάδα του «δικεφάλου» δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό, αφού αποκλείστηκε από την Μπενετόν στην εκπνοή με σουτ του Ραγκάτσι. Τελικά περιορίστηκε στην τρίτη θέση, κερδίζοντας στον «μικρό» τελικό την επίσης απογοητευμένη Ρεάλ του Άρβιντας Σαμπόνις.

ΣΑΡΑΓΟΣΑ 1995

Για δεύτερη φορά η Σαραγόσα φιλοξένησε φάιναλ φορ και η Ρεάλ Μαδρίτης ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των φιλάθλων της. Στον τελικό οι πανίσχυροι Ισπανοί τέθηκαν αντιμέτωποι με τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ξόδεψαν όλη τους την ενέργεια στον ημιτελικό, όπου και απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό, και στον τελικό έπεσαν με το τελικό 73-61.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2000

Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το φάιναλ φορ του 2000 και ο Παναθηναϊκός, με ηγέτη στην επίθεση τον Ρέμπρατσα (20π.), εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το γεγονός ότι αγωνιζόταν εντός Ελλάδας. Οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους, καθώς στον τελικό επικράτησαν 73-67 της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ 2002

Με τον «συνήθη-ύποπτο», Ντέγιαν Μποντιρόγκα, την… Ανάσταση του Λάζαρου (Παπαδόπουλου) στο τρίτο δεκάλεπτο και έναν εκπληκτικό Ιμπραϊμ Κουτλουάι, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να «σπάσει» το πλεονέκτημα της Κίντερ Μπολόνια. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 89-83 στον τελικό και για τρίτη φορά στην ιστορία τους στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Ήταν η πρώτη φορά που μία ομάδα φιλοξενούσε στη φυσική της έδρα το φάιναλ-φορ της διοργάνωσης.

ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ 2003

Το 2003 η Μπαρτσελόνα του τριπλ-κράουν μπόρεσε να αποτινάξει από πάνω της την… ρετσινιά της «loser». Οι «μπλαουγκράνα» υποδέχθηκαν στον τελικό του φάιναλ φορ της Βαρκελώνης την Μπενετόν Τρεβίζο και φτάνοντας στο τελικό 76-65 πανηγύρισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το πολυτιμότερο τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Πρωταγωνιστής για τους Ισπανούς δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, που σημείωσε 20 πόντους με εκπληκτική στατιστικά (5/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/10 βολές, 8 ριμπάουντ).

ΤΕΛ ΑΒΙΒ 2004

Η έδρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο το 2004. Η πανίσχυρη Μακάμπι φιλοξένησε στο Τελ Αβίβ το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και η Σκίπερ Μπολόνια είχε την… ατυχία να φτάσει τελικό. Οι Ισραηλινοί με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πάρκερ (21π.) διέσυραν την ιταλική ομάδα με το 118-74.

ΜΟΣΧΑ 2005

Τα όνειρα της ΤΣΣΚΑ να σηκώσει την κούπα μέσα στην έδρα της εξανεμίστηκαν από τις… τρομοκρατικές διαθέσεις των Βάσκων του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Η Ταού, που απογοήτευσε στον τελικό απέναντι στη Μακάμπι (90-78), με κορυφαίους τους Ματσιγιάουσκας (23π), Καλντερόν (13π), Νταβίντ (11π) και Σκόλα (10π) επικράτησε 85-78 της… παρέας του Θοδωρή Παπαλουκά στα ημιτελικά του φάιναλ φορ και άφησαν τους «οικοδεσπότες» εκτός τελικού.

ΑΘΗΝΑ 2007

Ο Παναθηναϊκός έγινε η 5η ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στη χώρα της. Με έξι παίκτες να σημειώνουν διψήφιο νούμερο πόντων, οι «πράσινοι» δεν επέτρεψαν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας να πανηγυρίσει τον 2ο συνολικό τίτλο και τον 8ο συνολικά στην ιστορία της. Μπροστά σε 18.000 φιλάθλους στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 93-91 της ΤΣΣΚΑ και ύψωσε το 4ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του σε συμμετοχή 8 φάιναλ φορ. Πρώτος σκόρερ των νικητών αναδείχτηκε ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς με 20 πόντους, ενώ MVP αναδείχτηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ 2011

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να σκεφτόταν τίτλο το 2011 στην Ισπανία, αλλά η… αύρα του κλειστού της αιωνίου αντιπάλου της Μπαρτσελόνα, εκεί όπου φιλοξενήθηκε το φάιναλ φορ δεν της επέτρεψε κάτι τέτοιο. Η «βασίλισσα» του Εμανουέλε Μολίν βρέθηκε αντιμέτωπη στον ημιτελικό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου συνετρίβη με 82-63, ενώ παρόμοια τύχη είχε και στο «μικρό τελικό» απέναντι στη Σιένα του Νίκου Ζήση.

ΜΑΔΡΙΤΗ 2015

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η 6η ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χώρα της και μόλις η 4η μέσα στη φυσική της έδρα. Η «βασίλισσα» συνέτριψε στον ημιτελικό του φάιναλ φορ τη Φενερμπαχτσε Ούλκερ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ στον τελικό και με πρωταγωνιστές τους Τζέισι Κάρολ και τον MVP Αντρές Νοτσιόνι σε κομβικά σημεία δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό των χαμένων βολών και των ριμπάουντ να της στερήσει τον τίτλο, τον 9ο της Ιστορίας της και 1ο μετά από 20 χρόνια!

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024