Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αντίστροφη μέτρηση για το υπερθέαμα του NBA ξεκίνησε

Η αντίστροφη μέτρηση για το υπερθέαμα του NBA ξεκίνησε

Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που οι Σπερς σήκωναν το τρόπαιο του NBA (για πέμπτη φορά στην ιστορία τους) στον «ουρανό» του «AT&T Center» έχοντας πετάξει στο «καναβάτσο» τους επί δύο συνεχόμενα χρόνια πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ, «διαλύοντας» το όνειρο τους για το περιβόητο «3peat». Το NBA επιστρέφει και το sports.in.gr ρίχνει μια «κλεφτή» ματιά στις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, σε αυτές που μπορεί να έχουν μια μέτρια σεζόν ενώ πέρσι ήταν στο προσκήνιο αλλά και σε αυτές που πιθανώς θα μας… απογοητεύσουν.

Πέρασαν τέσσερις μήνες από τότε που οι Σπερς σήκωναν το τρόπαιο του NBA (για πέμπτη φορά στην ιστορία τους) στον «ουρανό» του «AT&T Center» έχοντας πετάξει στο «καναβάτσο» τους επί δύο συνεχόμενα χρόνια πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ, «διαλύοντας» το όνειρο τους για το περιβόητο «3peat».

Το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) το μεγαλύτερο και πιο θεαματικό πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη μπαίνει και πάλι στην ζωή μας και μέχρι τον Ιούνιο, που ολοκληρώνεται, θα μας χαρίσει δυνατές στιγμές και συγκινήσεις όπως μόνο αυτό ξέρει.

Το NBA επιστρέφει και το sports.in.gr ρίχνει μια «κλεφτή» ματιά στις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, σε αυτές που μπορεί να έχουν μια μέτρια σεζόν ενώ πέρσι ήταν στο προσκήνιο αλλά και σε αυτές που πιθανώς θα μας… απογοητεύσουν.

Το πρώτο τζάμπολ της σεζόν γίνεται στο Σαν Αντόνιο όπου οι πρωταθλητές Σπερς, αντιμετωπίζουν την μόνη ομάδα που κατάφερε να τους «κλέψει» τρεις νίκες στα περσινά πλέι οφ, τους Ντάλας Μάβερικς. Η βραδιά ωστόσο θα είναι ιδιαίτερη αφού θα υψωθεί στον ουρανό του «AT&T Center» το λάβαρο της κατάκτησης του πέμπτου τροπαίου στην ιστορία των «Σπιρουνιών».

Φέτος το ελληνικό «στοιχείο» στο NBA είναι ακόμα πιο έντονο, αφού οι συμμετοχές από την χώρα μας αυξήθηκαν κατά μια, καθώς πέρα από τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νικ Καλάθη και Κώστα Κουφό, οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά στις ομάδες τους, φέτος προστέθηκε και ο Κώστας Παπανικολάου που θα αγωνίζεται με τη φανέλα των Χιούστον Ροκετς.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν αρκετά… ενεργό για τις 30 ομάδες αφού είδαμε αρκετές αλλαγές στα ρόστερ.

Αυτή που σίγουρα παρουσίασε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η επιστροφή του Λεμπρόν Τζέιμς στους Καβαλίερς, μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας του στους Χιτ, στα οποία έπαιξε ισάριθμες φορές σε τελικούς και δύο από αυτές κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Εξάλλου και η παραμονή του Καρμέλο Άντονι στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, αφού όλο το καλοκαίρι ήταν με το… ένα πόδι εκτός ομάδας.

Στα αγωνιστικά λοιπόν, οι ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν φτάνουν τις δέκα. Με βάση το ρόστερ τους και τα δείγματα που έχουν δώσει στην preseason τους αναμένεται να παρουσιαστούν πιο δυνατές.

Σαν Αντόνιο Σπερς

Πρώτοι φυσικά ποιοι άλλοι; Οι πρωταθλητές Σπερς! Η ομάδα του Σαν Αντόνιο, κράτησε όλα τα «όπλα» που την περυσινή σεζόν της έδωσαν τον τίτλο και φέτος, με τον Γκρεκ Πόποβιτς για 18η συνεχόμενη χρονιά στον πάγκο της, αποτελεί και πάλι έναν από τους βασικούς διεκδικητές του βαρύτιμου τροπαίου. Οι «αγέραστοι» Τιμ Ντάνκαν (38 ετών), Μάνου Τζινόμπιλι (37) και Τόνι Πάρκερ (32) αλλά και οι «νέοι» Καούαϊ Λέοναρντ, Τιάγκο Σπλίτερ και Μπορίς Ντιό δείχνουν έτοιμοι για μια κούρσα τίτλου ακόμα. Άραγε μπορεί κανείς να τους σταματήσει;

Κλίβελαντ Καβαλίερς

Οι Καβαλίερς το καλοκαίρι που μας πέρασε έκαναν την «έκπληξη» και έφεραν, ξανά στην ομάδα, τον Λεμπρόν Τζέιμς. Όμως δεν έμειναν εκεί αφού φρόντισαν να αποκτήσουν και τον Κέβιν Λοβ όπου μαζί και με τον «παλιό», Καϊρι Ίρβινγκ δημιούργησαν τους νέους «Big 3» του πρωταθλήματος. Επίσης λιγότερο «φανταχτερές» αλλά εξίσου σημαντικές θεωρούνται οι προσθήκες των Σον Μάριον και Μάικ Μίλερ. Στον πάγκο θα βρίσκεται ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος πέρσι κατέκτησε την Ευρωλίγκα με την Μακάμπι και φέτος μπαίνει αμέσως στα… βαθιά. Έτσι η ομάδα του Κλίβελαντ θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί της χρονιάς που ξεκινάει. Βέβαια εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι προηγούμενοι «Big 3» του Λεμπρόν Τζέιμς την πρώτη τους χρονιά στο Μαϊάμι έφτασαν στους τελικούς, όμως έχασαν τον τίτλο από τους Μάβερικς.

Σικάγο Μπουλς

Προσευχές… να είναι καλά ο Ντέρικ Ρόουζ κάνουν στο Σικάγο, αφού οι Μπουλς δείχνουν πιο δυνατοί από ποτέ, μετά και τις προσθήκες των Πάου Γκασόλ και Νίκολα Μίροτιτς. Με τον Ρόουζ να δείχνει έτοιμος να ηγηθεί και πάλι της ομάδας, τον Γιοκίμ Νόα να έρχεται από σεζόν όπου ψηφίστηκε ως ο καλύτερος αμυντικός και τον Τομ Τιμποντό να κάθεται για ακόμα μια χρονιά στον πάγκο της ομάδας, οι «ταύροι» είναι μια ομάδα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στην διάρκεια της σεζόν.



Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Ο Ντουράντ είναι τραυματίας και αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα στους πρώτους αγώνες τον Θάντερ, όπου ο Ράσελ Ουέστμπρουκ θα κληθεί να ηγηθεί της ομάδας του στο σκοράρισμα. Όμως μετά από λίγους μήνες και όταν επιστρέψει στην αγωνιστική δράση ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν, τα πράγματα θα αλλάξουν και οι Θάντερ θα γίνουν η ίδια επικίνδυνη ομάδα που πέρσι θα έφταναν μέχρι τους τελικούς, αν δεν είχαν βρει μπροστά τους την μόνη ομάδα που κατάφερε να τους σταματήσει, τους μετέπειτα πρωταθλητές, Σπερς.

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς

Οι Ουίζαρντς είναι μια ομάδα που σίγουρα δεν προκαλεί «τρόμο» στο άκουσμα της και δεν έχει κάτι σπουδαίο να επιδείξει τις τελευταίες δεκαετίες, όμως φέτος έχει μια εξαιρετική ομάδα, αφού κατάφερε να φέρει στην πρωτεύουσα τον Πολ Πιρς, για να αντικαταστήσει το κενό που άφησε ο Τρέβορ Αρίζα. Έχοντας ήδη στην ομάδα τους Τζον Γουόλ, Μπράντλεϊ Μπιλ, Νενε και τις προσθήκες του Κρις Χάμφρις και του Ντεχουάν Μπλερ θα είναι μια ομάδα που μόνο… απαρατήρητη δεν θα περάσει!

Λος Άντζελες Κλίπερς

Οι Κλίπερς έκαναν ίσως τη μεγαλύτερη κίνηση του καλοκαιριού, όμως αυτή δεν ήταν η προσθήκη κάποιου παίκτη, αλλά… ιδιοκτήτη, αφού ο Ντόναλντ Στέρλινγκ (λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς) υποχρεώθηκε από τη Λίγκα να πουλήσει τις μετοχές του στον Στιβ Μπάλμερ, πράγμα που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην ομάδα, αφού το κλίμα στο πρόσωπο του προηγούμενου ιδιοκτήτη ήταν άκρως αρνητικό. Στα αγωνιστικά οι Κλίπερς κράτησαν τον βασικό κορμό τους ακέραιο με τους Κρις Πολ, Μπλέικ Γκρίφιν, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Τζέι Τζέι Ρέντικ, Τζαμάλ Κόφορντ, ανανέωσαν τον Χέντο Τούρκογλου, ενώ έφεραν τον βετεράνο Τζόρνταν Φάρμαρ. Φέτος θέλουν να φτάσουν πιο μακριά από τον δεύτερο και πρώτο γύρο των πλέι οφ που αποκλείστηκαν πέρσι και πρόπερσι αντίστοιχα.

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Οι αστέρες Στέφεν Κάρι, Άντρε Ιγκουοντάλα, Κλέι Τόμσον, οι «ρολίστες» Ντέιβιντ Λι και Άντριου Μπόγκουτ, σε συνδυασμό με την προσθήκη του Λεάντρο Μπαρμπόσα αλλά και την παρουσία του Στιβ Κερ στον πάγκο, συντάσσουν έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο για όλες τις ομάδες, ενώ έχουν την ομάδα για να φτάσουν ψηλά. Το πόσο παραμένει άγνωστο…

Ντάλας Μάβερικς

Οι Μάβερικς οφείλουν… πολλά στον Ντιρκ Νοβίτζκι, ο οποίος το καλοκαίρι αυτό δέχθηκε να κάνει τεράστια μείωση στο συμβόλαιο του, με σκοπό η ομάδα του Ντάλας να έχει λεφτά για να υπογράψει παίκτες, να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και γιατί όχι, να παλέψει για ένα ακόμα πρωτάθλημα πριν εκείνος αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Έτσι λοιπόν στην ομάδα ήρθαν οι Τάισον Τσάντερ, Τσάντερ Πάρσονς, Τζαμίρ Νέλσον και Ρέιμοντ Φέλτον, οι οποίοι μαζί με τον 36χρονο Γερμανό και τους Μόντα Έλις και Ντέβιν Χάρις έχουν υψηλές βλέψεις για τη φετινή σεζόν. Πόσο ψηλές; Αυτό θα το δούμε στα παρκέ.

Χιούστον Ρόκετς

Με τους Χάρντεν και Χάουαρντ να ξεχωρίζουν για μια ακόμα χρονιά από το ρόστερ, αλλά και τον Τρέβορ Αρίζα να αντικαθιστά τον Τσάντλερ Πάρσονς, οι Ρόκετς πηγαίνουν πάνω-κάτω για χρονιά παρόμοια με την περσινή. Ένα πολύ καλό σύνολο που θα αποτελέσει δύσκολο αντίπαλο για κάθε ομάδα και θα μπει με σχετική ευκολία στα πλέι οφ, όμως από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά. Στην ομάδα αγωνίζεται και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος στα φιλικά της preseason πήρε αρκετές ευκαιρίες και τις περισσότερες φορές η παρουσία του ήταν θετική. Μένει να δούμε το ρόλο του στην κανονική περίοδο.

Μέμφις Γκρίζλις

Με τους Κώστα Κουφό και Νικ Καλάθη να έχουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα, καθώς και τους βασικούς Ζακ Ράντολφ, Μαρκ Γκασόλ, Μάικ Κόνλεϊ, αλλά και τον νεοαποκτηθέντα Βινς Κάρτερ η ομάδα του Μέμφις, μπορεί να νιώθει άνετα πως θα φτάσει στα πλέι οφ και σίγουρα θα κοιτάξει στα «μάτια» όποιον αντίπαλο βρεθεί στον δρόμο της!

Από την άλλη υπάρχουν και οι ομάδες που πέρσι ήταν από τις καλύτερες πρωταθλήματος, όμως φέτος δεν θα κινηθούν στα ίδια πλαίσια, για διαφορετικούς ίσως λόγους η κάθε μια.

Ιντιάνα Πέισερς

Οι Πέισερς είχαν όλα όσα χρειάζονταν για να συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει πέρσι, ακόμα και να πάνε ένα βήμα παρακάτω διεκδικώντας το πρωτάθλημα, όμως ή ατυχία τους «χτύπησε» την πόρτα, αφού είδαν το αστέρι τους, τον Πολ Τζόρτζ να τραυματίζεται στα φιλικά της «Team USA» και θα στερηθούν τις υπηρεσίες του για όλη τη σεζόν 2014/2015. Μαζί με την πολύ σημαντική απώλεια του Λανς Στίβενσον οι Πέισερς σε καμία περίπτωση δεν θα καταφέρουν να πιάσουν την περυσινή τους απόδοση.

Μαϊάμι Χιτ

Οι Χιτ είδαν τον «Βασιλιά» να τους «εγκαταλείπει» και να επιστρέφει στην πόλη που ξεκίνησε την καριέρα του, το Κλίβελαντ. Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν την προσπάθεια να τον αντικαταστήσουν, όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Παρά τις προσθήκες των Λούολ Ντενγκ και Ντάνι Γκρέιντζερ, αλλά και τους Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος να έχουν σημαντικότερους ρόλους, η ομάδα του Μαϊάμι, μοιάζει απίθανο να ακολουθήσει στους ίδιους ρυθμούς με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος υπάρχουν και οι ομάδες που ενώ το όνομα τους έχει «μεγάλη» ιστορία να πει, η φετινή τους παρουσία ίσως απογοητεύσει του οπαδούς τους, αλλά και τους απανταχού φίλους του μπάσκετ.

Μπόστον Σέλτικς

Ο Ραζόν Ρόντο τραυματίστηκε, με το μέλλον του να είναι αβέβαιο και μαζί αυτό των Σέλτικς, όπου αν και με μια πρώτη ματιά το ρόστερ τους φαίνεται ικανοποιητικό, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά. Αρχικά η κατάσταση του Ρόντο, το πότε και πως θα επιστρέψει στην ενεργό δράση, στη συνέχεια το αν θα καταφέρει ο ρούκι τους, Μάρκους Σμαρτ, να ανταπεξέλθει στις ευθύνες του. Επίσης τον αν οι Κέλι Ολίνικ, Μπράντον Μπας και ο Τζάρεντ Σούλινγκερ θα είναι υγιείς και δεν θα έχουν τραυματισμούς μέσα στη σεζόν καθώς και αν ο Τρέραλντ Ουάλας θα σταματήσει να παραπονιέται και θα αποφασίσει να… παίξει μπάσκετ. Όσα αυτά παραμένουν ερωτηματικά η χρονιά των Σέλτικς δεν φαίνεται να είναι… ευχάριστη.

Λος Άντζελες Λέικερς

Ο Κόμπι Μπράιαντ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ο ρούκι της ομάδας, Τζούλιους Ραντλ, δείχνει πολύ θετικά δείγματα, ενώ στην ομάδα προστέθηκε και ο Κάρλος Μπόυζερ και ο Τζέρεμι Λιν. Αυτά ήταν τα καλά νέα για τους φίλους της ομάδας, δυστυχώς όμως τα άσχημα, όπως η αποχώρηση του Πάου Γκασόλ για τους Μπουλς, ο τραυματισμός του Στιβ Νας που χάνει όλη τη σεζόν και μάλλον βάζει τέλος στην καριέρα του, ο τραυματισμός του Νικ Γιάνγκ, το μέτριο ρόστερ της ομάδας, αλλά και το γεγονός πως ο «Black Mamba» διανύει φέτος το 36ο έτος της ηλικίας του και είναι άγνωστο το αν θα μπορέσει να πάρει εξ’ ολοκλήρου πάνω του την ομάδα, δείχνουν πως οι Λέικερς δεν μπορούν περιμένουν αρκετά πράγματα από τη φετινή σεζόν. Περισσότερο θα ελπίζουν σε αξιοπρεπή αποτελέσματα μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι όπου θα διεκδικήσουν πάλι κάποιον «πρωτοκλασάτο» free agent.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποια ομάδα και να υποστηρίζουμε, ανεξαρτήτως από συμπάθειες και αντιπάθειες, οι επόμενοι 8 μήνες θα είναι γεμάτοι μπάσκετ. Και τι μπάσκετ… NBA!

Πάνος Καισσαράτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024