Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπέκι Χάμον, η πρώτη γυναίκα που κατακτά το ΝΒΑ

Μπέκι Χάμον, η πρώτη γυναίκα που κατακτά το ΝΒΑ

Μια πολύ όμορφη ιστορία, όπως αυτές που μόνο ο αθλητισμός δημιουργεί, γράφτηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον αγώνα NBA των Σαν Αντόνιο Σπερς απέναντι στους Μάβερικς, αφού η Μπέκι Χάμον έγινε η πρώτη γυναίκα βοηθός προπονητή στην ιστορία της λίγκας. Διαβάστε το αφιέρωμα...

Μια πολύ όμορφη ιστορία, όπως αυτές που μόνο ο αθλητισμός δημιουργεί, γράφτηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον αγώνα NBA των Σαν Αντόνιο Σπερς απέναντι στους Μάβερικς, αφού η Μπέκι Χάμον έγινε η πρώτη γυναίκα βοηθός προπονητή στην ιστορία της λίγκας.

Το μόνο που ήθελε να κάνει η 37χρονη πλέον Μπέκι, ήταν να διδάξει το άθλημα που αγαπούσε από μικρή.

Αυτή την ευκαιρία της έδωσε ο Γκρεκ Πόποβιτς, ο οποίος είδε σε εκείνη μια σκληρά εργαζόμενη μαθήτρια, με πάθος για το άθλημα και έτοιμη να μάθει δίπλα στον καλύτερο και γιατί όχι, να αναλάβει την τεχνική ηγεσία κάποιας ομάδας στο μέλλον.

Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια που ένας βοηθός του Κρεγκ Πόποβιτς στη συνέχεια αναλαμβάνει τη δική του ομάδα, καθώς αυτοί τη στιγμή ο Μπρετ Μπράουν των Φιλαδέλφεια 76ers, ο Μάικ Μπάντενχόλζερ των Ατλάντα Χοκς, ο Μόντι Ουίλιαμς των Νιού Όρλεαν Πέλικανς, αλλά και ο Ζακ Βον των Ορλάντο Μάτζικ, ξεκίνησαν την προπονητική τους καριέρα δίπλα στον Πόποβιτς.

«Όταν βρίσκεσαι γύρω τους (σ.σ. στους επίδοξους προπονητές), ξέρεις ποιος μπορεί να προπονήσει και ποιος όχι», είπε αρχικά ο προπονητής των Σπερς και συνέχισε: «Η Μπέκι είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένας Στιβ Κερ, ένας Ντοκ Ρίβερς. Είναι αυτό το στιλ ανθρώπου. Αγαπούν το παιχνίδι και θέλουν συνέχεια να συμμετέχουν».

Η Μπέκι Χάμον γεννήθηκε το 1977 στην Νότια Ντακότα και όπως αναφέρουν οι γονείς της «ήταν από μικρή με μια μπάλα στο χέρι». Το τι θα έκανε στη ζωή της, ήταν ήδη γραφτό…

Η καριέρα ξεκίνησε από το Κολέγιο της «Colorado State Rams» το 1995 ενώ τη σεζόν 1998-1999 με ρεκόρ 33-3 βοήθησε την ομάδα της να μπει στο NCAA. Το 1999 άφησε το κολέγιο για να αγωνιστεί στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών της Αμερικής το WNBA.

Το 1999 υπέγραψε στους Νιου Γιορκ Λίμπερτι όπου και έμεινε μέχρι το 2006, ενώ το 2007 εντάχθηκε στους Σαν Αντόνιο Σταρς, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας της, αφού παράλληλα είχε κάνει διάφορα περάσματα από ομάδες της Ευρώπης.

Στην καριέρα της έχει ψηφιστεί ως μια από τις 15 καλύτερες παίκτριες στην ιστορία του WNBA, ενώ συμπεριλήφθηκε έξι φορές στην all star ομάδα.

Τα πρώτα προπονητικά σημάδια ήρθαν όταν το 2013 υπέστη ρήξη χιαστού και έπρεπε να μείνει αρκετό διάστημα εκτός παρκέ.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας της βρισκόταν στις προπονήσεις των Σπερς, στις συναντήσεις προπονητών, καθώς και στους αγώνες των της ομάδα, ενώ μάλιστα πολλές φορές ζητούσαν την άποψη της σε πολλά θέματα.

Έτσι μετά το τέλος της καριέρας της ο Πόποβιτς της πρότεινε τη θέση του βοηθού προπονητή και εκείνη δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού το να προπονεί ήταν ένα όνειρο που πάντα είχε.

«Ανυπομονώ για την ένταξη της Μπέκι Χάμον στο δυναμικό μας. Έχοντας παρατηρήσει τη δουλειά της με την ομάδα μας την περασμένη σεζόν είμαι αισιόδοξος πως το μπασκετικό IQ της, η ηθική της εργασίας της και οι διαπροσωπικές της δεξιότητες θα είναι ένα πολύ μεγάλο όφελος για τους Σπερς», είχε πει ο Πόποβιτς στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιαζόταν η 37χρονη.

Όμως, εκτός από τα πολλά θετικά που έχει ακούσει, υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν με κακό μάτι αυτή την εξέλιξη.

Σε αυτούς το μόνο που έχει να πει είναι: «Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αντιδρούν στο κοινό. Τους αφήνω απλά να αντιδρούν».

Έτσι δεν αποκλείεται η Χάμον να γράψει μια νέα ιστορία σε λίγα χρόνια, δηλαδή να γίνει η πρώτη γυναίκα προπονητής σε ομάδα του NBA.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 7 Αυγούστου, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του γεγονότος, ο Λευκός Οίκος μέσω twitter, αναγνώρισε την επιτυχία της Μπέκι δίνοντας της συγχαρητήρια, αφού έγραψε: «Συγχαρητήρια στην Μπέκι Χάμον, στην πρώτη γυναίκα προπονητή στο NBA. Όταν μια γυναίκα επιτυγχάνει, η Αμερική επιτυγχάνει – και ξέρουμε πως και οι Σπερς θα επιτύχουν».

Πάνος Καισσαράτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024