Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Γερμανός που... μισείς να αγαπάς

Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Γερμανός που… μισείς να αγαπάς

Με το εύστοχο καλάθι του στις αρχές της 4ης περιόδου του αγώνα των Ντάλας Μάβερικς με τους Σακραμέντο Κινγκς, ο Ντιρκ Νοβίτσκι έγραψε μια ακόμα «χρυσή» σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του NBA και αυτό, γιατί πέρασε στην 9η θέση της λίστας με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών στη λίγκα, προσπερνώντας τον Χακίμ Ολάζουον. Ο «αστέρας» των Μάβερικς με 26.953 πόντους είναι πλέον ο 9ος σκόρερ στην ιστορία του NBA, 2ος εν ενεργεία (πρώτος ο Κόμπι Μπράιαντ) και 1ος ευρωπαίος. Με αφορμή το επίτευγμα του Νοβίτσκι, το in.gr σας παρουσιάζει τον Γερμανό, που μπορεί να μην αγαπάνε όλοι, αλλά σίγουρα κανείς δεν μισεί...

Με το εύστοχο καλάθι του στις αρχές της 4ης περιόδου του αγώνα των Ντάλας Μάβερικς με τους Σακραμέντο Κινγκς, ο Ντιρκ Νοβίτσκι έγραψε μια ακόμα «χρυσή» σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του NBA και αυτό, γιατί πέρασε στην 9η θέση της λίστας με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών στη λίγκα, προσπερνώντας τον Χακίμ Ολάζουον.

Ο «αστέρας» των Μάβερικς με 26.953 πόντους είναι πλέον ο 9ος σκόρερ στην ιστορία του NBA, 2ος εν ενεργεία (πρώτος ο Κόμπι Μπράιαντ) και 1ος ευρωπαίος.

Δεν χρειαζόταν αυτή η διάκριση για να αναγνωρίσει κάποιος το μεγαλείο του Νοβίτσκι, αφού ο ίδιος από μόνος του αποδεικνύει συνεχόμενα, εκτός από το ταλέντο, και το ήθος του.

Φέτος, μπαίνοντας στο 36ο έτος της ηλικίας του, θέλει να κάνει ακόμα μια καλή πορεία με την ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο κανείς.

Γέννηση του και τα πρώτα χρόνια στο μπάσκετ

Ο Νοβίτσκι γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1978 στην πόλη Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας. Η μητέρα του, Χέλγκα, ήταν επαγγελματίας παίκτρια μπάσκετ, ενώ ο πατέρας του, Γιόργκ Βέρνερ, διεθνής παίκτης χάντμπολ που αγωνίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο.

Μεγαλώνοντας σε μια αθλητική οικογένεια, δύο πιθανότητες υπήρχαν: Είτε να αγαπήσει τον αθλητισμό, είτε να τον μισήσει. Τελικά έκανε την, όπως φάνηκε αργότερα, σωστή επιλογή και ασχολήθηκε…

Αρχικά ακολούθησε τα «χνάρια» του πατέρα του, παίζοντας χάντμπολ και στη συνέχεια τένις, όμως όντας κουρασμένος να τον αποκαλούν «φρικιό» λόγω του ύψους του, το… γύρισε στο μπάσκετ.

Στα 15 του εντάχθηκε στην τοπική ομάδα «DJK Würzburg», όπου ο παλαίμαχος διεθνής Γερμανός, Χόλγκερ Γκέσγουϊντνερ, εντόπισε το ταλέντο του και του πρότεινε να τον προπονεί ατομικά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάτι που τότε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλους όσοι ήξεραν τον 15χρονο Ντιρκ, είναι ότι παρά του ύψος του, ο προπονητής του τον έβαλε να βελτιώσει το σουτ αλλά και τις πάσες του.

Μετά από ένα χρόνο προπόνησης, όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Νοβίτσκι, ο
Γκέσγουϊντνερ του είπε: «Πρέπει τώρα να αποφασίσεις αν θες να αγωνιστείς ενάντια στους καλύτερους του κόσμου, ή αν θες απλά να γίνεις ένας τοπικός ήρωας. Αν θες το δεύτερο, σταματάμε τις προπονήσεις γιατί δεν μπορεί κανείς να το αποτρέψει, αν θες το πρώτο, πρέπει να κάνουμε καθημερινές προπονήσεις».

Μόλις δύο μέρες πήρε στον νεαρό Ντιρκ να αποφασίσει πως θέλει να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί. Οι καθημερινές προπονήσεις ξεκίνησαν και το καλοκαίρι του 1994 έκανε ντεμπούτο στην βασική ομάδα της «DJK Würzburg», η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Και κάπου εκεί, έγινε η αρχή μιας μεγάλης καριέρας…

Το 1998 βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει τη άνοδο της στην πρώτη κατηγορία, σκοράροντας 26 πόντους στο τελευταίο κρίσιμο παιχνίδι, ενώ ψηφίστηκε και «παίκτης της χρονιάς» στη Γερμανία.

Το NBA…

Την ίδια χρονιά υπέβαλε αίτημα για συμμετοχή στο Draft του NBA, αφού πρώτα είχε αρνηθεί προτάσεις από πολλά κολέγια της Αμερικής. Τον επέλεξαν στην 9η θέση οι Μιγκουόκι Μπακς και σε ένα μεταγραφικό «κομφούζιο» το ίδιο βράδυ κατέληξε στην ομάδα που στο μέλλον θα έγραφε ιστορία, στους Ντάλας Μάβερικς.

Όσο περνούσαν τα χρόνια ο Γερμανός γινόταν όλο και καλύτερος, ώσπου το 2004 σε μια από τις πολλές αναδομήσεις των Μάβερικς, πήρε το ρόλο του «Franchise player», δηλαδή του «κράχτη» της ομάδας.

Τη σεζόν 2005-2006 η ομάδα του Ντάλας έφτασε μέχρι τους τελικούς του NBA, όπου έχασε τον τίτλο από τους Μαϊάμι Χιτ του Ντουέιν Ουέιντ και του Σακίλ Ο’Νίλ. Ο Νοβίτσκι είχε κάνει… τα πάντα στους αγώνες των Play Off, όμως δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στα κρίσιμα ματς των τελικών.

Τη σεζόν 2006-2007 ψηφίστηκε ως ο MVP της σεζόν και έγινε ο πρώτος ευρωπαίος παίκτης που λαμβάνει αυτή την διάκριση.

Στις αγωνιστικές περιόδους που ακολούθησαν οι Ντάλας έκαναν αγωνιστική κοιλιά, με το Νοβίτσκι να μην αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο τη σεζόν 2010-2011 ήρθε η στιγμή που δικαιώθηκε για όλα αυτά τα χρόνια σκληρής προσπάθειας και επιμονής.

Οι Μάβερικς στα Play Off, προσπέρασαν τους Μπλέιζερς (4-2), τους Λέικερς (4-0), τους Θάντερ (4-1) και βρέθηκαν στους τελικούς, ξανά απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ.

Όλα τα προγνωστικά έδιναν φαβορί την παρέα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, όμως ο 32χρονος -τότε- Νοβίτσκι είχε αποφασίσει να πάρει τη δική του εκδίκηση για τους χαμένους τελικούς του 2006.

Έτσι και έγινε αφού, με σκορ 4-2, οι Μάβερικς κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους, όπως και ο Γερμανός, ο οποίος 2 δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης, δεν έμεινε να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του, αλλά έτρεξε στα αποδυτήρια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του, ήθελε λίγες στιγμές μόνος του, να ξεσπάσει και να βγάλει από μέσα του την πίεση όλων αυτών των χρόνων. Το παιδικό όνειρό του, είχε γίνει πραγματικότητα!

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα… Η ομάδα του Ντάλας επιχείρησε για πολλοστή φορά αναδόμιση, η οποία απέτυχε, με αποτέλεσμα τη σεζόν 2012-2013 να μην μπει καν στα Play Off μετά από 12 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Νοβίτσκι έβαλε…. πλάτη στους Μάβερικ, αφού υπέγραψε συμβόλαιο με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα μπορούσε να πάρει, ώστε η ομάδα να αποκτήσει τους Τάισον Τσάντλερ και Τσάντλερ Πάρσονς και να γίνει ξανά ανταγωνιστική.

Η Εθνική Γερμανίας

Ο Νοβίτσκι δεν ξέχασε ποτέ από που προήρθε και γι’αυτό αποτέλεσε πάντα έναν στρατιώτη της εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Δεν την απαρνήθηκε ποτέ μέχρι από το 1997 ως και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008, στους οποίους επελέχθει να είναι σημαιοφόρος της αποστολής στην τελετή έναρξης.

Το ντεμπούτο του έγινε το 1997, ενώ από τότε έχει κερδίσει ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 και ένα ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005, όπου έχασε στον τελικό από την Εθνική μας.

Το 2009 και το 2010 δεν βοήθησε την εθνική ομάδα της χώρας του, αφού επέλεξε να ξεκουραστεί. Επέστρεψε στο Ευρωμπάσκετ του 2011, όμως δεν μπόρεσε να συνεισφαίρει ιδιαίτερα, με τη Γερμανία να τερματίζει στην 9η θέση.

Το μέλλον…

Σύμφωνα με το «basketball-reference.com», αν κρατήσει τους φετινούς ρυθμούς σκοραρίσματος του, και αποφύγει τυχόν τραυματισμούς, του χρόνου θα προσπεράσει και τον Σακίλ Ο’Νιλ στην 6η θέση (28.596 πόντους).

Εξάλλου, αν συνεχίσει για ακόμα έναν χρόνο (σ.σ πράγμα που προβλέπει το συμβόλαιο του), έχει μεγάλες πιθανότητες να προσπεράσει ακόμα και τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν στην 5η θέση (31.419 πόντους).

Πάνος Καισσαράτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024