Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντετοκούνμπο: «Δεν έχω ταβάνι, δεν ξέρω που θα φτάσω»

Αντετοκούνμπο: «Δεν έχω ταβάνι, δεν ξέρω που θα φτάσω»

Την ελπίδα του να τον καλέσουν στο All Star Game για «να καρφώσω δυο τρεις μπάλες» εξέφρασε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη συνέντευξη που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε έλληνες δημοσιογράφους, από το χιονισμένο Μιλγουόκι. Ο διεθνής φόργουορντ τόνισε ότι συμφωνεί με τους προπονητές του που του λένε ότι δεν έχει ταβάνι, αναφέρθηκε στις αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού του σε σχέση με την πρώτη χρονιά του στο NBA, στις απαιτήσεις και στη βοήθεια του προπονητή του, Τζέισον Κιντ, ενώ «έδειξε» και στους έλληνες μπασκετμπολίστες που θα μπορούσαν να ζήσουν και εκείνοι το όνειρο του NBA...

Την ελπίδα του να τον καλέσουν στο All Star Game για «να καρφώσω δυο τρεις μπάλες» εξέφρασε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη συνέντευξη που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε έλληνες δημοσιογράφους, από το χιονισμένο Μιλγουόκι.

Ο διεθνής φόργουορντ τόνισε ότι συμφωνεί με τους προπονητές του που του λένε ότι δεν έχει ταβάνι, αναφέρθηκε στις αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού του σε σχέση με την πρώτη χρονιά του στο NBA, στις απαιτήσεις και στη βοήθεια του προπονητή του, Τζέισον Κιντ, ενώ «έδειξε» και στους έλληνες μπασκετμπολίστες που θα μπορούσαν να ζήσουν και εκείνοι το όνειρο του NBA…

Ο 20χρονος άσος των Μπακς εξήγησε πως φέτος απειλεί στην επίθεση περισσότερο με διεισδύσεις, καθώς ο Τζέισον Κιντ τον… έπεισε πως έτσι δυσκολεύει τους αντιπάλους που τον μαρκάρουν:

«Έχει ανέβει η αυτοπεποίθησή μου. Θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι, και προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ από τον Κιντ,» δήλωσε χωρίς να ξεχάσει να ευχαριστήσει και τον πρώτο προπονητή του στους Μπακς, Λάρι Ντρου.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γκάρι Πέιτον είχε αποκαλύψει πως θα έκανε ατομικές προπονήσεις στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για να βελτιωθεί στο χειρισμό της μπάλας και στις δεξιότητες ενός πόιντ γκαρντ.

Η πρώτη ερώτηση, λοιπόν αφορούσε στο αν έχει τεθεί υπό την επίβλεψη του Πέιτον, με την παρατήρηση πως στην άμυνα φέτος κυρίως μαρκάρει τεσσάρια, ενώ στην επίθεση ο προπονητής του Τζέισον Κιντ επιλέγει να τον χρησιμοποιεί περισσότερο ως σμολ φόργουορντ.

Ο Αντετοκούνμπο απάντησε: «Δεν έχω κάνει προπονήσεις με τον Γκάρι Πέιτον μέχρι τώρα. Στην πορεία, μέσα στη σεζόν, θα έχει την ευκαιρία να έρθει και να κάνουμε προπονήσεις. Ο προπονητής μου, Τζέισον Κιντ, με βάζει μία στο 4, μία στο 3 και μία στο 2. Πιστεύω πως μπορώ να παίξω όλες τις θέσεις. Δεν με νοιάζει σε ποια θα παίξω αρκεί να είμαι στο γήπεδο.

»Τον ευχαριστώ που με αλλάζει θέσεις. Είναι δύσκολο για έναν προπονητή να παίρνει το ρίσκο και να βάζει έναν παίκτη μία στον άσο, μία στο 2 και μία στο 3 . Θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι, και προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ από τον Κιντ. Ηταν κορυφαίος στη θέση του ως παίκτης και ένας δάσκαλος μέσα στο παιχνίδι».

Οι Μπακς παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα φέτος στην απόδοσή τους. Πόσες πιθανότητες δίνει στην ομάδα του ο Αντετοκούνμπο να διεκδικήσουν κάτι μεγάλο στο εγγύς μέλλον, λόγω του ταλέντου που υπάρχει στην ομάδα του Μιλγουόκι;

«Δεν ξέρω που μπορούμε να φτάσουμε. Παλεύουμε για το καλύτερο,» απάντησε ο 20χρονος γκαρντ/φόργουορντ. «Παλεύουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε. Ως ομάδα -έχουμε μιλήσει μεταξύ μας οι παίκτες- θέλουμε να πάμε στα πλέι οφ. Μέχρι στιγμής έχουμε 9 νίκες. Δεν πάμε τέλεια, αλλά πάμε καλά. Είμαστε νέα παιδιά. Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο στο γήπεδο. Περιμένω πως στα επόμενα χρόνια θα είμαστε ακόμη καλύτεροι και θα διεκδικούμε ακόμη περισσότερα πράγματα,» υποσχέθηκε ο Αντετοκούνμπο.

Για το αν το γεγονός πως φέτος οι πόντοι του προέρχονται κυρίως από διεισδύσεις και «isolation» αντί από «transition» οφείλεται σε επιλογή του προπονητή του, Τζέισον Κιντ, εξήγησε: «Η αλήθεια είναι πως το δούλεψα με τον Τζέισον Κιντ. Μου είπε πως είμαι πιο αποτελεσματικός, όταν κάνω drive, γιατί η άμυνα δεν μπορεί να με σταματήσει.

»Πέρυσι, ήταν η πρώτη χρονιά μου στο ΝΒΑ, δεν ήταν στιβαρά τα χέρια μου. Γι’ αυτό έπρεπε να παίρνω την μπάλα στο «transition». Ήταν δύσκολο να σκοράρω στο «isolation». Σίγουρα έχει ανέβει η αυτοπεποίθησή μου γιατί έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή. Εχω καταλάβει πως στο «drive» είμαι πιο αποτελεσματικός».

Συγκρίνοντας τους δύο προπονητές που είχε σε ισάριθμες σεζόν στους Μπακς, τον Λάρι Ντρου (πέρυσι) και τον Τζέισον Κιντ (φέτος) είπε: «Και με τους δύο προπονητές έχω δουλέψει πολύ και είναι εξαιρετικοί. Ο Λάρι Ντρου με έκανε να νιώσω την ομάδα σαν… σπίτι μου, εμένα σαν… γιο του. Τον ευχαριστώ γιατί θα θυμάμαι πάντα πως ήταν ο πρώτος προπονητής μου στο ΝΒΑ.

»Ο Κιντ με βοηθάει να βελτιώνομαι στην οργάνωση του παιχνιδιού. Μαθαίνουμε κάτι καινούριο κάθε μέρα μαζί του. Μας λέει: «Το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο εύκολο. Κάντε το με αυτόν τον τρόπο». Κι εγώ σκέφτομαι… πραγματικά μπορεί να γίνει πιο εύκολο αν ακολουθήσω τη συμβουλή του».

Στην ερώτηση, «τι άλλο να περιμένουμε από εσένα;», ο διεθνής φόργουορντ απάντησε: «Δεν ξέρω τι άλλο να περιμένετε από εμένα. Θέλω να κάνω ακόμη καλύτερα πράγματα μέσα στο παρκέ από αυτό που κάνω τώρα και να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει. Πρέπει να παίζουμε σκληρά κι εγώ και η ομάδα. Μέσα από την ομάδα θα έρθουν και οι ατομικές διακρίσεις. Ευχαριστώ το Θεό που με έχει βάλει εδώ που με έχει βάλει. Είναι μια ευκαιρία για μένα. Θα προσπαθήσω να την αρπάξω και να γίνω όσο καλύτερος μπορώ. Είμαι εδώ για έναν σκοπό».

Για το γεγονός πως από την Α2 στην Ελλάδα πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής στην πρώτη μόλις σεζόν του στο ΝΒΑ θεωρεί ότι βασίζεται στη: «Δουλειά! Ηρθα με σκυμμένο το κεφάλι. Στόχος μου είναι να δουλέψω όσο περισσότερο μπορώ. Αυτό έκανα… έχω σκυμμένο το κεφάλι, για να γίνω καλύτερος και πάνω απ΄ όλα προσπαθώ ν’ απολαμβάνω το παιχνίδι».

Τι θα ήταν πιο σημαντικό για τον Ελληνα διεθνή των Μπακς; Ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ ή ένα μετάλλιο με την εθνική Ελλάδας των ανδρών; Εκείνος δεν θέλησε να μπει σε διαδικασία να επιλέξει απαντώντας: «Θα τα έπαιρνα και τα δύο!»

Απαντώντας για τους στόχους που είχε θέσει το καλοκαίρι εν όψει της δεύτερης συμμετοχής του στο ΝΒΑ τόνισε: «Όταν ξεκίνησε το καλοκαίρι, δούλευα κάθε μέρα. Δεν σταμάτησα να δουλεύω. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω. Οι προπονητές μου λένε πως δεν έχω… ταβάνι. Το πιστεύω κι εγώ. Ούτε κι εγώ δεν ξέρω που μπορώ να φτάσω.

»Προσπαθώ να απολαμβάνω το παιχνίδι. Είμαι φέτος καλύτερος στην άμυνα, προσπαθώ να είμαι στις σωστές θέσεις αμυντικά. Να γίνω ακόμη καλύτερος και στην ατομική άμυνα. Σίγουρα έχω απομυθοποιήσει κάποια πράγματα από την πρώτη χρονιά κι αυτό με βοηθά να είμαι πιο συγκεντρωμένος. Πάνω απ’ όλα προσπαθώ να παίξω όσο περισσότερο μπορώ».

Ο Κέβιν Ντουράντ είχε δηλώσει πως ο Αντετοκούνμπο είναι ένας από τους παίκτες που θα… έπαιρνε μαζί του στον πόλεμο. Ο Έλληνας διεθνής των Μπακς ποιον «θα έπαιρνε μαζί του στον πόλεμο»; «Ολοι οι συμπαίκτες μου με έχουν βοηθήσει! Ο Ζάζα Πατσούλια, ο Μπραντον Νάιτ… μου μιλάνε, με κάνουν καλύτερο.

»Στον πόλεμο θα έπαιρνα πάντως μαζί μου τον Τζαμπάρι Πάρκερ κι αυτό γιατί δουλεύουμε μαζί και βλέπω πόσο συγκεντρωμένος είναι στο μπάσκετ, πόσο το αγαπάει. Έχουμε γίνει καλοί φίλοι». Στη συνέχεια, εξήγησε πως βλέπει κασέτες από τους αγώνες του Σκότι Πίπεν για να βελτιώνεται: «Μ΄ αρέσει πολύ ο Πίπεν. Παρακολουθώ το παιχνίδι του. Είναι πιο κοντός από εμένα, αλλά μου αρέσει πολύ στην άμυνα».

Για τις μεγαλύτερες προσαρμογές που χρειάστηκε να κάνει όταν έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2013, είπε: «Πρώτον ήρθα από την Ελλάδα, μόλις 18 χρόνων και έμεινα 5-6 μήνες στις ΗΠΑ μόνος μου, χωρίς την οικογένειά μου. Ηταν πολύ δύσκολο γιατί ήμουν πολύ νέος και δεν είχα ζήσει μακριά από την οικογένειά μου μέχρι τότε.

»Ήρθα σε ένα νέο τόπο με διαφορετική κουλτούρα και προσπαθούσα να διεκδικήσω πράγματα μέσα στο παρκέ. Μπασκετικά από την άλλη, το παιχνίδι ήταν αρκετά γρήγορο. Πολύ πιο γρήγορο από την Ευρώπη. Τα κορμιά ήταν πολύ δυνατά. Μεγαλώνοντας, πάντως έτσι όπως μεγάλωσα με έκανε πιο δυνατό, έτοιμο για αυτό το άλμα και με βοήθησε αρκετά».

Πόσο θα ήθελε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να αγωνίζονται μία ημέρα, τρεις Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ (μαζί με τον αδελφούς του Θανάση και Κώστα); «Το ονειρεύομαι! Μακάρι να γίνει. Μακάρι να κερδίσει και ο Θανάσης τη θέση του στο ΝΒΑ. Και ο Κώστας να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Δεν θα αδικήσω, όμως και τον ακόμη μικρότερό μου αδελφό. Μακάρι, λοιπόν σε 6-7 χρόνια να υπάρχουν 4 Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ!»

Για τη διαφορά στη νοοτροπία του ελληνικού και του αμερικανικού φίλαθλου κοινού στο μπάσκετ: «Όταν έπαιζα στην Ελλάδα, αγωνιζόμουν για τον Φιλαθλητικό, στην Α2 και είχαμε 100-500 άτομα στην κερκίδα. Δεν πρόλαβα ουσιαστικά να ζήσω την ατμόσφαιρα. Σίγουρα, πάντως στην Ελλάδα συμβαίνουν… γεγονότα στις κερκίδες που δεν γίνονται στις ΗΠΑ ή γίνονται λιγότερο,» σχολίασε αναφερόμενος στην οπαδική βία.

Αφού προέτρεψε τους νέους που έχουν όνειρο να αγωνιστούν στο ΝΒΑ «να τολμήσουν» συστήνοντάς τους «να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά», απαρίθμησε τέσσερις Έλληνες παίκτες της ηλικίας του ή μικρότερους που θεωρεί πως μπορούν ν’ αγωνιστούν μία ημέρα στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ: «Πρώτος ο Βεζένκοφ. Δεύτερος ο Παπαπέτρου. Νομίζω πως είναι πιο έτοιμος απ όλους και μπασκετικά, αλλά και ως κορμί. 3ος ο Αγραβάνης και 4ος ο Μποχωρίδης. Αυτοί, με αυτή τη σειρά!»

Θα τον απολαύσουν μία ημέρα οι Έλληνες φίλαθλοι να συμμετέχει στο διαγωνισμό καρφωμάτων του All star Game του ΝΒΑ (ήταν η τελευταία ερώτηση); «Μακάρι να με καλέσουν… Να καρφώσω δυο τρεις μπάλες!».

Ο Αντετοκούνμπο ανανέωσε το ραντεβού του με τους Ελληνες φιλάθλους, για τις 15 Ιανουαρίου, όταν οι Μπακς αντιμετωπίζουν τους Νικς στο Λονδίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024