Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο πλευρό του Κάπερνικ και ο Λεμπρόν Τζέιμς

Στο πλευρό του Κάπερνικ και ο Λεμπρόν Τζέιμς

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες η στάση του Κόλιν Κάπερνικ. Ο 28χρονος σταρ των Φιλαδέλφεια 49ers, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του αμερικάνικου φούτμπολ, με συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων, έχει προκαλέσει και παραμένει στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, λόγω της πολιτικής στάσης του.

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες η στάση του Κόλιν Κάπερνικ. Ο 28χρονος σταρ των Φιλαδέλφεια 49ers, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του αμερικάνικου φούτμπολ, με συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων, έχει προκαλέσει και παραμένει στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, λόγω της πολιτικής στάσης του.

Συγκεκριμένα ο Κάπερνικ πριν την έναρξη αγώνα του αμερικάνικου φούτμπολ ανάμεσα στην ομάδα του και τους Γκριν Μπέι Πέικερς, τον περασμένο μήνα, αρνήθηκε να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού.

Ο Kάπερνικ, όμως, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο (!), έμεινε καθισμένος στον πάγκο της ομάδας του και από τότε συνεχίζει να τηρεί την ίδια στάση, θέλοντας να διαμαρτυθεί για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

Στο πλευρό του Κάπερνικ έχουν σταθεί αρκετές μεγάλες προσωπικότητες των ΗΠΑ, ενώ πολλοί έχουν αποδοκιμάσει τη στάση του, μεταξύ αυτών και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της χώρας, ο οποίος χαρακτήρισε «αηδιαστική» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα…»

Θέση υπέρ του Κάπερνικ πήρε και το μεγάλο αστέρι του ΝΒΑ, Λεμπρόν Τζέιμς. Ο σούπερ σταρ των Κλίβελαντ Καβαλίερς υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Κάπερνικ και όλων όσων διαμαρτύρονται κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων να διαμαρτύρονται, αλλά διευκρίνισε πως δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα του, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν την έναρξη των αγώνων του ΝΒΑ:

«Είμαι υπέρ όλων όσων διαμαρτύρονται με ειρηνικό τρόπο. Αυτό κάνει και ο Κάπερνικ και τον σέβομαι γι’ αυτό. Βλέπουμε τι συμβαίνει με τις τόσες δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς και σίγουρα η αντίδραση είναι δικαιολογημένη, αλλά διαφωνώ με τη διαμαρτυρία του στην ανάκρουση του ύμνου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν συμφωνώ με τα κίνητρα της διαμαρτυρίας του Κόλιν, απλά δεν θα έχω την ίδια αντίδραση. Αυτός είμαι εγώ. Στην ανάκρουση του ύμνου θα συνεχίσω να σηκώνομαι και να αποδίδω τιμή στο σύμβολο της χώρας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει, επαναλαμβάνω, πως δεν σέβομαι τη στάση του Κάπερνικ.»

Ο Κόλιν Κάπερνικ από την πλευρά του τόνισε πως θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία του και για μια ακόμη φορά εξήγησε τους λόγους: «Δεν μπορώ να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μεινότητες. Δεν μπορώ να είμαι περήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων», τόνισε και συμπλήρωσε στο ίδιο ύφος:

«Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει.»

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μίλησε στη συνέχεια και για τα περιστατικά δολοφονιών και δεν έκρυψε την ανησυχία του, τονίζοντας πως φοβάται για την ασφάλεια των παιδιών του: «Εχω δύο γιους 12 και 9 ετών και μία κόρη 2 ετών. Κοιτάζω τον γιο μου, που σε τέσσερα χρόνια θα οδηγεί το αυτοκίνητό του και θα μπορεί να φύγει από το σπίτι μόνος του και είναι τρομακτικό να σκέφτομαι ότι μπορεί να σταματήσει η αστυνομία τον γιο μου», τόνισε σχετικά ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ και συμπλήρωσε:

«Λες στα παιδιά σου να κάνουν αυτό που τους έχεις μάθει, να δείχνουν σεβασμό στην αστυνομία και θα λυθεί το θέμα. Και μετά βλέπεις αυτά τα βίντεο που συνεχίζουν να κυκλοφορούν και είναι μία τρομακτική κατάσταση. Αν ο γιος μου με πάρει τηλέφωνο και μου πει ότι τον σταμάτησαν, δεν είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι ο γιος μου θα επιστρέψει στο σπίτι. Δεν λέω ότι είναι κακή η αστυνομία. Γιατί δεν είναι. Δεν λέω ότι όλα τα παιδιά ή όλοι οι ενήλικες είναι υπέροχοι, γιατί δεν είναι. Αλλά την ίδια στιγμή, όλες οι ζωές μετράνε.»

Να σημειωθεί πως ο Τζέιμς είχε πάρει θέση κατά της (απροκάλυπτης) αστυνομικής βίας και κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν στο ΝΒΑ. Συγκεκριμένα στο παιχνίδι ανάμεσα στους Μπρούκλιν Νετς και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, είχε φορέσει μπλούζα με τη φράση «I can’t breathe» (σ.σ. δεν μπορώ να αναπνεύσω), τις τελευταίες λέξεις που είπε ο αφροαμερικανός, Ερικ Γκάρνερ, πριν δολοφονηθεί από λευκό αστυνομικό, χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή θέλησε να διαμαρτυθεί για τη σύλληψη του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024