Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο, σκληρή στάση προς UEFA και FIFA

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο, σκληρή στάση προς UEFA και FIFA

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (6/5) εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο και απομένει η διαδικασία της κατ' άρθρων ψήφισής του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τα «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» επέλεξε το ΚΚΕ. Για την Πέμπτη μετατέθηκε η ονομαστική ψηφοφορία του περιβόητου νομοσχεδίου επί των άρθρων.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (6/5) εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο και απομένει η διαδικασία της κατ’ άρθρων ψήφισής του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τα «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» επέλεξε το ΚΚΕ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διευκρίνισε ότι η διαφωνία της έγκειται κυρίως στο άρθρο 5 (αναφορικά με τη σύνθεση των πειθαρχικών επιτροπών) και στο άρθρο 15 (για τον προσδιορισμό του αυτοδιοίκητου). Μάλιστα, ο Κώστας Κουκοδήμος ήταν κάθετα αντίθετος στη στελέχωση των πειθαρχικών της ΕΠΟ με τακτικούς δικαστές.

Κατά τον κ. Κουκοδήμο, η νέα επιστολή του κ. Ινφαντίνο επιβεβαιώνει ότι οι ισχυρισμοί του Σταύρου Κοντονή, πως η UEFA είχε συμφωνήσει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και πέτυχε τη μετάθεση της ονομαστικής ψηφοφορία για τα δύο άρθρα (5 και 15), για το μεσημέρι της Πέμπτης (12:00).

Σημειώνεται, πως οι δύο επίμαχες αλλαγές, αφορούν αναδιατύπωση της διαδικασίας επιλογής των αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων, (η σχετική λίστα απ’ όπου επιλέγει η ΕΠΟ καταρτίζεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, «ή από άλλο αρμόδιο όργανο», σύμφωνα με τη νέα προσθήκη), και κυρίως τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, στις «εσωτερικές της υποθέσεις» (κατά την εκδοχή του νομοσχεδίου), αντί για τη δικαιοδοσία «στις υποθέσεις της» (σύμφωνα με την κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού κειμένου, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο Σταύρος Κοντονής με την UEFA).

Σκληρή στάση από την Πολιτεία σε UEFA και FIFA

Πάντως ο κ Κοντονής μιλώντας για το θέμα στη Βουλή, εξέφρασε την απορία του για τις αιτιάσεις του κ. Ινφαντίνο, αφού όπως είπε είχαν συμφωνήσει για τη σωστή διατύπωση του κειμένου της μετάφρασης στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου.

Μάλιστα, τη στιγμή που η ΕΠΟ προβάλλει ενστάσεις για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και ζητεί εκ νέου παρέμβαση της UEFA και της FIFA, παρότι δίνονται διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Αθλητισμού πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα όσα συμφωνήθηκαν με τις διεθνείς ομοσπονδίες, από πλευράς κυβέρνησης διέρρευσε πως θα υπάρξει σκληρή στάση.

Η επίσημη θέση του υφυπουργού είναι πως εάν υπάρξει μετακίνηση από τα όσα συμφωνήθηκαν με UEFA και FIFA στις 4 Μαΐου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής, τότε η πολιτεία θα επιστρέψει στις αρχικές θέσεις της και θα αποσύρει όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν σε συνεννόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, κάτι το οποίο οδηγεί σε αναπόφευκτο «Grexit».

Αντιδράσεις…

Σημειώνεται, πως ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, δήλωσε πως επιφυλάσσεται για τη στάση του κόμματός του, κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, εκφράζοντας, όπως και το πρωί, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ποδοσφαιρικού grexit», και ιδίως εκείνου της Εθνικής Ελλάδος. Αντίστοιχη στάση κρατά και το ΠΑΣΟΚ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να εκφράζει τη λύπη της για την επιστολή Ινφαντίνο.

Επίσης, το ΚΚΕ αντιδρά στους τακτικούς δικαστές, θεωρώντας πως αυτό δίνει πολλές αρμοδιότητες στην ΕΠΟ και γι’ αυτό δεν υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024