Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τοροσίδης μίλησε για κλίμα, αλήθειες, ψέματα και... Χολέμπας

Ο Τοροσίδης μίλησε για κλίμα, αλήθειες, ψέματα και… Χολέμπας

Καυστικός και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο αρχηγός της Εθνικής, Βασίλης Τοροσίδης, στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της κυριακάτικης αναμέτρησης με την Ουγγαρία στο Καραϊσκάκη για τη 10η και -ευτυχώς- τελευταία αγωνιστική στα προκριματικά του Euro 2016. Ο διεθνής άσος της Ρόμα, μίλησε για την κατάσταση στα αποδυτήρια, τις σχέσεις των παικτών και ανέλαβε την ευθύνη για την τραγική πορεία στη διοργάνωση που το 2004 μας ανέδειξε πρωταθλητές Ευρώπης. Τσάνας: «Να τελειώσουμε με αξιοπρέπεια».

Καυστικός και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο αρχηγός της Εθνικής, Βασίλης Τοροσίδης, στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της κυριακάτικης αναμέτρησης με την Ουγγαρία στο Καραϊσκάκη για τη 10η και -ευτυχώς- τελευταία αγωνιστική στα προκριματικά του Euro 2016. Ο διεθνής άσος της Ρόμα, μίλησε για την κατάσταση στα αποδυτήρια, τις σχέσεις των παικτών και ανέλαβε την ευθύνη για την τραγική πορεία στη διοργάνωση που το 2004 μας ανέδειξε πρωταθλητές Ευρώπης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τοροσίδη:

Για το τι μπορεί να αλλάξει στην αυλαία των προκριματικών: «Δεν τρέφω αυταπάτες. Στα τελευταία εννέα παιχνίδια, επίσημα και τρία φιλικά αν δεν κάνω λάθος, έχουμε αυτή την εικόνα. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει κατά πολύ το τελευταίο 24ωρο. Το μόνο που μπορούμε να δώσουμε παραπάνω εμείς οι ποδοσφαιριστές είναι το πάθος, η δύναμη, όσο μας έχει απομείνει από την ψυχολογία που μας λείπει αυτόν τον τελευταίο 1,5 χρόνο τον καταστροφικό.

Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, πρέπει να κερδίσουμε, γιατί δεν είναι μόνο οι τρεις βαθμοί στον όμιλο που δεν θα αλλάξει κάτι για μας, αλλά είναι οι βαθμοί στο FIFA Ranking που έστω κάποιες θέσεις θα κερδίσουμε από εκεί».

Για το εάν η Εθνική εξακολουθεί να είναι «οικογένεια»: «Αγωνίζομαι 12-13 χρόνια επαγγελματικά και σε καμιά ομάδα που ήμουν, δεν ήμασταν όλοι φίλοι. Αυτό το οποίο ακούγεται προς τα έξω ότι ήμασταν όλοι φίλοι στο Μουντιάλ και σήμερα δεν είμαστε, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αν πω ότι τώρα είμαστε φίλοι και παλιά δεν ήμασταν, κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Έχω ζήσει καταστάσεις στην Εθνική ομάδα πολύ χειρότερες, πιστέψτε με. Έχω ζήσει την εποχή πριν το Euro του 2008, που επειδή νικούσαμε, κάποια πράγματα δεν έβγαιναν έξω. Γιατί μας βόλευαν. Και εμάς και την Ομοσπονδία και εσάς και όλους μαζί.

Το κλίμα που υπάρχει στην Εθνική ομάδα αυτή την στιγμή, είναι ένα κλίμα που υπήρχε από το 2007 που ήρθα εγώ για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. Είναι ένα κλίμα που το συνάντησα και στην Ξάνθη και στον Ολυμπιακό και στη Ρόμα. Σε καμιά ομάδα στον κόσμο δεν είναι 25 ποδοσφαιριστές φίλοι. Αυτό βγάλτε το από το μυαλό σας. Σε καμιά ομάδα στον κόσμο δεν κάνουν παρέα όλοι μεταξύ τους.

Πριν το Μουντιάλ του 2014, υπήρχαν πολλά προβλήματα μετά το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, να μην κρυβόμαστε, αλλά τα παραμερίσαμε, είδαμε το συμφέρον της Εθνικής και της χώρας και εννοείται ότι ήταν το λογικό. Αυτή τη στιγμή, μετά το ματς με τη Ρουμανία εδώ, η Εθνική άρχισε τις ήττες. Μετά από κάθε ήττα έβγαινε ότι δεν υπάρχουν καλές σχέσεις και διάφορα άλλα. Άλλα αληθεύουν και άλλα όχι. Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι και ο επόμενος προπονητής που θα έρθει και στα επόμενα προκριματικά που θα ξεκινήσουν, πάνω-κάτω οι ίδιοι παίκτες θα είμαστε. Πάνω – κάτω το ίδιο κλίμα θα υπάρχει και το μόνο που πρέπει να αλλάξει από εμάς, είναι να βάλουμε την Εθνική πάνω απ’ όλους μας. Οι παίκτες να καταλάβουμε ότι η Εθνική είναι πάνω από ονόματα και πάνω από παίκτες και πρέπει να μπαίνουμε στο γήπεδο και να νικάμε.

Το κλίμα είναι μια χαρά. Σε μεγάλες επιτυχίες υπήρχε ακόμα χειρότερο κλίμα. Απλώς τώρα που χάνουμε, βγαίνουν κάποια πράγματα όπως π.χ. του Χολέμπας που είναι ψέματα. Ο Χολέμπας δεν πέταξε ποτέ την φανέλα. Αν είχαμε νικήσει και είχαμε περάσει, πείτε μου ποιος θα έγραφε τέτοιο πράγμα; Κανένας, αυτή είναι η αλήθεια. Η ομάδα πάντα ειλικρινά μιλούσε. Ποτέ κανείς δεν είπε ότι ήμασταν 25 παίκτες φίλοι. Το κλίμα πάντα ήταν καλό. Εγώ είπα ότι ποτέ δεν ήμασταν 25 ποδοσφαιριστές φίλοι. Είναι ψέμα, είναι αδύνατο. Δεν μπορώ να πάω για καφέ με 25 άτομα, αυτό λέω. Κάποιοι δεν θέλουν εμένα και κάποιοι δεν θέλουν έναν άλλον».

Για την προσεχή αντίπαλο, Ουγγαρία, είπε: «Σίγουρα η Ουγγαρία έχει ένα στόχο, την πρόκριση. Εμείς έχουμε έναν άλλο στόχο, την πρώτη μας νίκη. Αυτή η καινούργια αρχή πρέπει να ξεκινήσει από αύριο. Μια νίκη θα δώσει ψυχολογία στην ομάδα. Εμείς θέλουμε τη νίκη για πολλούς λόγους και ο μεγαλύτερος είναι το ψυχολογικό κομμάτι και να κάνουμε έστω τόσο αργά μια νέα αρχή ενόψει και των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Για το θέμα του Χολέμπας και την ομάδα:
«Για την φανέλα δεν ισχύει. Το να είχε κάποια νεύρα από την ήττα, το θεωρώ φυσιολογικό. Και εγώ είχα κάποια νεύρα και για να πω την αλήθεια, έκατσα κάτω όταν τελείωσε το ματς. Δεν πήγα κατευθείαν στον κόσμο. Μετά είδα τα παιδιά που πήγαν, πήγα και εγώ από πίσω, αλλά δεν το θεωρώ και μεμπτό. Δεν έχει κάτι προσωπικό με τον κόσμο ο Χοσέ, αλίμονο. Απλώς αντιδράει έτσι ο Χοσέ, είναι ο χαρακτήρας του. Δεν θέλω να τον δικαιολογήσω, δεν έχω σκοπό να το κάνω. Αν έκανε κάποιο λάθος, πιστεύω ότι θα ήταν ο πρώτος που θα το παραδεχόταν. Έφυγε χωρίς να χαιρετήσει, στο παρελθόν πιθανότατα να έχει ξαναγίνει από άλλους ποδοσφαιριστές λόγω νεύρων και διαφόρων καταστάσεων. Γίνεται θέμα χωρίς να πρέπει. Είναι το τελευταίο που θα μπορούσε να χαλάσει τα πράγματα στην Εθνική ομάδα, διότι ξέρουμε ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου.

Δεν μου αρέσει να μιλάω αόριστα. Ως αρχηγός, την ευθύνη πάνω απ’ όλα την παίρνω εγώ και οι αρχηγοί. Δεν βγάζω την ουρά μου απέξω. Καλύτερα κατηγορείστε εμάς και αφήστε τα νέα τα παιδιά. Μπορεί να είναι και θέμα νοοτροπίας, αλλά αυτό αφορά όλους μας. Πάνω απ’ όλα, φταίμε εμείς οι μεγαλύτεροι που έχουμε τις περισσότερες συμμετοχές. Καθρέφτης είναι το γήπεδο. Όσο και να μιλάω εγώ εδώ πέρα και εσάς να σας αρέσει και δυο ώρες να κάθομαι να σας λέω και να κάνω το άσπρο-μαύρο, δεν θα το κάνω. Δεν μπορείς να χάνεις δυο φορές από τα Νησιά Φερόε. Δεν σου φταίει ούτε η νοοτροπία και κανένας. Για μένα είναι ντροπή, χωρίς να θέλω να τα υποβαθμίσω. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αυτοί που θα έρθουν με το νέο προπονητή, να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν λόγια, αλλά πράξεις και αυτές θα φανούν στο γήπεδο».

Τσάνας: «Να τελειώσουμε με αξιοπρέπεια»

Από την πλευρά του, ο προσωρινός ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Τσάνας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν οι παίκτες θα παλέψουν για να φτάσουν στην πρώτη τους νίκη στην προκριματική φάση. «Θα ήταν καλό να αποφύγουν την αποτυχία», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας προπονητής, βέβαια, πώς θα είναι δυνατόν, ακόμη και μια νίκη σε 10 αγώνες να σου… σβήσει τη ρετσινιά, δεν το εξήγησε.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τις ενδεχόμενες αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με τον αγώνα με την Βόρεια Ιρλανδία: «Ναι. Θα υπάρχουν αλλαγές στην ενδεκάδα που θα αγωνιστεί αύριο κόντρα στην Ουγγαρία σε σχέση με το παιχνίδι της Βόρειας Ιρλανδίας».

Για το εάν θα υπάρξει αλλαγή τακτικής: «Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές τακτικές ανάγκες. Είναι το τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών, αυτό που θα αλλάξω είναι κάποια πρόσωπα σίγουρα καθώς και ο τρόπος που θα αγωνιστούμε μέσα στην έδρα μας. Πιστεύω στο ταλέντο των παικτών και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα έχουν προέλθει από έλλειψη καλής ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης».

Για το πώς μπορεί να παρουσιαστεί ένα διαφορετικό πρόσωπο της Εθνικής: «Νομίζω ότι όταν παίζεις ένα παιχνίδι, το συγκεκριμένο αύριο, δεν περιμένεις τις τελευταίες 24 ώρες να αλλάξεις κάποια πράγματα. Έχουμε μιλήσει ξανά και έχουμε πει ότι δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν η πορεία αυτή της ομάδας. Συμφωνώ ότι υπάρχει ταλέντο στους ποδοσφαιριστές και οι ποδοσφαιριστές έχουν ταλέντο ανεξάρτητα από το αν είναι μικροί ή μεγάλοι και είναι υποχρεωμένοι από τη στιγμή που παίζουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Είναι γεγονός ότι φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων, είχαμε μάθει τον κόσμο στις επιτυχίες και ίσως η μεγάλη παγίδα να είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι επειδή κερδίζαμε κάποια παιχνίδια ίσως να παραβλέπαμε κάποιες άλλες παραμέτρους του παιχνιδιού.

Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει με αξιοπρέπεια, με υποχρέωση απέναντι σε αυτό που κάνουμε, και κύρια οι ποδοσφαιριστές με τον τρόπο που αγωνίζονται να τελειώσουμε αυτή τη φάση των προκριματικών και υπάρχει χρόνος αρκετός έτσι ώστε ποδοσφαιριστές με αυτό το ταλέντο, με αυτή την ικανότητα, που παίζουν στις ομάδες που παίζουν, να μπορέσουν να βοηθήσουν. Άρα δεν είναι θέμα 24ώρου, είναι θέμα συνηθειών, φιλοσοφίας και τρόπου που βλέπει κανείς το ποδόσφαιρο».

Για το τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι αλλαγές: «Οι αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με τους ποδοσφαιριστές που δεν θα αγωνιστούν είναι γιατί τα παιχνίδια ήταν τόσο κοντά ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να είναι κάποιοι παίκτες φρέσκοι και επίσης γιατί υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θέλουμε να δούμε την ικανότητα τους σε ένα παιχνίδι προκριματικών.

Τακτικά ο τρόπος με τον οποίο θα αγωνιστούμε θα είναι ένας τρόπος που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά των παικτών, τα πλεονεκτήματα τους με βάση πάντα τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνιστεί η ομάδα της Ουγγαρίας. Είναι πάντα ένας συνδυασμός του πως παίζεις εσύ και πως παίζεις ο αντίπαλος».

Για την ετοιμότητα του Φορτούνη: «Υπολογίζεται για τον αυριανό αγώνα. Έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που είχε».

Για τη δυσκολία του αγώνα με την Ουγγαρία: «Γνωρίζουμε ότι η ομάδα της Ουγγαρίας θέλει οπωσδήποτε αυτό το παιχνίδι για να έχει ελπίδες να περάσει στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ξέρουμε τη δυναμικότητα τους, έχουμε παρακολουθήσει τα παιχνίδια τους, έχουμε αναλύσει την ομάδα τους, γνωρίζουμε τα δυνατά και τα αδύνατα τους σημεία και αν και ακούγεται κοινότυπο θα προσπαθήσουμε για μια ακόμη φορά να παίξουμε για αυτό που είχαμε συνηθίσει τόσο καιρό.

Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε γιατί αυτό που κοιτάμε δεν είναι το πως θα είναι η ομάδα της Ουγγαρίας αλλά το πως θα είμαστε εμείς απέναντι στην ομάδα της Ουγγαρίας. Ελπίζω οι ποδοσφαιριστές που έχουμε να ανταποκριθούν σε αυτό το τελευταίο παιχνίδι. Παρόλα αυτά είναι ένα παιχνίδι που παίζουν όλα τα αποτελέσματα. Θέλω να ευχηθώ καλή τύχη για το παιχνίδι στην ομάδα της Ουγγαρίας γιατί γνωρίζουμε ότι διεκδικούν την πρόκριση τους σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση».

Για το εάν υπάρχει κίνητρο: «Σίγουρα υπάρχει ένα βάρος από τη στιγμή που δεν έχουμε κερδίσει σαν ομάδα κανένα παιχνίδι στην έδρα μας. Σαφώς το θέμα του κινήτρου είναι κάτι που το έχουμε πει ξανά. Υπάρχουν δυο ειδών κίνητρα ένα το κίνητρο για να πετύχεις και ένα κίνητρο για να αποφύγεις την αποτυχία. Εμείς έχουμε καταφέρει με τα αποτελέσματα μας και την παρουσία μας να κυνηγάμε να αποφύγουμε την αποτυχία. Αυτό που είχαμε το κίνητρο για να πετύχουμε, να κερδίσουμε, να ευχαριστηθούμε, έχει αντικατασταθεί από το κίνητρο της αποφυγής της αποτυχίας. Φοβόμαστε μην χάσουμε και είναι το μεγάλο μυστικό στην λύση αυτού του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Εθνική μας ομάδα.

Για την αντίδραση του Χολέμπας στο Μπέλφαστ: «Μένουν γενικά πράγματα. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε την λύση. Μετά από οποιοδήποτε γεγονός, υπάρχει κουβέντα με τον ποδοσφαιριστή, του εξηγούμε, μας εξηγεί και είναι πάντα πράγματα που συμβαίνουν σε μια ομάδα τα οποία λύνονται μέσα στην ομάδα. Έτσι όπως το θέτετε σαφώς τους χαιρέτησε πριν. Το είδατε ότι τους χαιρέτησε πριν, αλλά σαφώς η αντίδραση του στο τέλος δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Και όπως σας εξήγησαν και πριν από την Ομοσπονδία η αντίδραση κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική στην ήττα. Ήταν ένα θέμα που ήταν εσωτερικό. Κουβεντιάσαμε, ακούσαμε τι μας είπε, εμείς του είπαμε το τι έπρεπε να πούμε και τελειώνει εκεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024