Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφωνία Κοντονή - FIFA για το Κύπελλο, έρχεται το... GREXIT

Διαφωνία Κοντονή – FIFA για το Κύπελλο, έρχεται το… GREXIT

Προς την έξοδο από τις διεθνείς διοργανώσεις οδεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο (εθνικές ομάδες και σύλλογοι) μετά την άκαρπη συνάντηση του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή με τους ανθρώπους της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωστάκης Κουτσοκούμνης (πρόεδρος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα της διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδος, γεγονός που οδηγεί στην αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση που είχε ο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη και τον εκτελεστικό γραμματέα Παυσανία Παπανικολάου, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Το πρόβλημα που έχουν βάλει οι διεθνείς ομοσπονδίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο αποκλεισμός του από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν τις επόμενες ημέρες το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν πάρει πίσω την απόφαση για ματαίωση των αγώνων του κυπέλλου Ελλάδας.

Ο κ Κοντονής ξεκαθάρισε στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης οι Κωστάκης Κουτσοκούμνης (πρόεδρος κυπριακής ομοσπονδίας), Πρίμο Κορβάρο (Ελβετία) ως μέλη της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA και ο ελληνοϊταλός νομικός σύμβουλος της UEFA Άντζελο Ρηγόπουλος, ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω την απόφασή του για το κύπελλο, η έναρξη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για τις διεθνείς ομοσπονδίες να μην προβούν σε αποκλεισμό της Ελλάδας και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα που τίθενται από τις δύο πλευρές.

Ο κ Κοντονής χαρακτήρισε ειλικρινή και εποικοδομητική τη συνάντηση, πλήν όμως τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Η FIFA και η UEFA ζήτησαν ως προϋπόθεση την άρση της απόφασης για τη ματαίωση του Κυπέλλου, το οποίο εμείς αποφασίσαμε να διακόψουμε για λόγους ασφαλείας», επεσήμανε ο κ Κοντονής ο οποίος διέψευσε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και τόνισε ότι, σε περίπτωση ποδοσφαιρικού «grexit», την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ που κίνησε τη σχετική διαδικασία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι δεν φοβάται ενδεχόμενο αποκλεισμό του ποδοσφαίρου και ζήτησε να λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή δεοντολογίας, να βρεθούν εκτός ΕΠΟ και Super league όσοι παράγοντες διώκονται ποινικά και να γίνει «κάθαρση» στη διαιτησία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη ότι στη συνάντηση η ΕΠΟ του πρότεινε να πάρει πίσω την απόφαση ματαίωσης του κυπέλλου και η ίδια η ΕΠΟ να αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εμείς δεν παίρνουμε θέση, αφού θα πρόκειται για μια μονομερή απόφαση της ΕΠΟ» υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι «Θα περιμένουμε τις έγγραφες παρατηρήσεις της FIFA και της UEFA ώστε να τις εξετάσουμε και να απαντήσουμε».

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, υποστήριξαν με απόλυτο τρόπο σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ Κωστάκης Κουτσοκούμνης, όσο και ο κ Γκιρτζίκης.

Ο Κύπριος παράγοντας δήλωσε απαισιόδοξος μετά τη συνάντηση, αφού ο υπουργός, όπως είπε, δέχεται να συζητήσει κάποια θέματα όπως το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, αλλά δηλώνει αντίθετος στην επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού επικαλείται λόγους ασφαλείας

Όμως, ακριβώς εκεί εντοπίζει τη διάσταση απόψεων ο κ Κουτσοκούμνης, αφού η FIFA δεν το δέχεται αυτό, υποστηρίζοντας ότι ο υφυπουργός θα μπορούσε να λάβει άλλα μέτρα για τη βία και τη διαιτησία. Όπως είπε, θα μπορούσε να σταματήσει ταυτόχρονα και το πρωτάθλημα, είτε να συνεχίσει το κύπελλο με κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία ή ακόμη να γίνουν οι αγώνες σε ουδέτερες έδρες κεκλεισμένων των θυρών.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, εμείς θα αναφέρουμε στην ΕΠΟ όσα ελέχθησαν στη συνάντηση και οι αρμόδιες επιτροπές θα αποφασίσουν» δήλωσε ο Κουτσοκούμνης και συνέχισε: «Έχει δοθεί προθεσμία μέχρι την 1/4, μακάρι η FIFA να δώσει ολιγοήμερη παράταση ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις από τον κ. Κοντονή και να επαναρχίσει το κύπελλο. Ο αποκλεισμός θα ισχύσει για όλες τις ελληνικές ομάδες σε διεθνείς αγώνες, τόσο για τα εθνικά συγκροτήματα όσο και τους συλλόγους, ενώ ήδη θα πληγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη ματαίωση του κυπέλλου με μία θέση λιγότερη στο Europa league και τον αποκλεισμό των παραγόντων της ΕΠΟ από τις επιτροπές των διεθνών ομοσπονδιών , αλλά οι Έλληνες παίκτες στο εξωτερικό θα μπορούν να αγωνίζονται κανονικά».

Για την προθεσμία που όπως αναφέρθηκε έχει δοθεί στο υφυπουργείο μέχρι την 1η Απριλίου για άρση της απόφασης ματαίωσης του κυπέλλου, ο κ Κουτσοκούμνης τόνισε: Δεν είναι τελεσίγραφο. Έχουμε δώσει διορία ως την 1η Απριλίου. Εμείς σαν επιτροπή θα αναφέρουμε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA τι κάναμε και εκείνη θα πάρει τις αποφάσεις. Από την εμπειρία που έχουμε από τέτοιες αποστολές τα νέα δεν είναι καλά. Ίσως δεν υπάρξει απόφαση από την 1η Απριλίου και δοθεί ένα περιθώριο κάποιων ημερών, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολα. Το λέμε από την εμπειρία που έχουμε. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά η επίσκεψή μας ήταν διαφωτιστική και εποικοδομητική από πολλές απόψεις. Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει. Ο κυριότερος όρος από την πλευρά του υφυπουργού έχει να κάνει με την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ. Ζητάει μία μορφή εξυγίανσης της όπως και κάποιων επιτροπών. Είμαστε διατεθειμένοι να το εξετάσουμε.»,».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, αρχικά δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις αφού τον κάλυψαν αυτές του κ Κουτσοκούμνη, αλλά πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους είπε: ««Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Όσα ακούστηκαν εκφράζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτές είναι οι θέσεις του ποδοσφαίρου. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Τίποτε άλλο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κάτι διαφορετικό. Άλλο αυτό κι άλλο το αυτοδιοίκητο που πηγάζει από τη FIFA και την UEFA. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα για να λυθεί το θέμα. Δεν υπάρχει η χρυσή τομή στις επαφές από τη στιγμή που γίνεται παραβίαση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ».

Αρκετή ώρα πριν την άφιξη όσων συμμετείχαν στη συνάντηση έκαναν την εμφάνισή τους περίπου 50 οπαδοί της ΑΕΚ, οι οποίοι εισήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο του Υπουργείου. Αρχικά κρέμασαν ένα πανό, όπου αναγράφονταν σύνθημα κατά του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και το οποίο έφερε την υπογραφή «Θύρα 21» και στη συνέχεια μοίρασαν και ένα κείμενο γραμμένο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, το οποίο απευθυνόταν τόσο στον υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και στους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA.

Με τίτλο «Όλοι σας γνωρίζετε», στο κείμενο αυτό γίνεται αναφορά σε παρασκηνιακές καταστάσεις του ποδοσφαίρου, ζητώντας άμεσα λύση. Επίσης ζήτησαν και τελικά κατάφεραν να έχουν συνάντηση με τον Κοντονή, αμέσως μετά τις επαφές του με τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Νωρίτερα κατά την είσοδο στο Υπουργείο των στελεχών της ΕΠΟ εκτόξευσαν συνθήματα εναντίον τους και τους αποδοκίμασαν.

«Η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα, με τους εκπροσώπους της Original 21 να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το καθεστώς που επικρατεί στο ποδόσφαιρο. Η συζήτηση έφτασε και στην επικείμενη θέσπιση της κάρτας φιλάθλου, ζήτημα για το οποίο η Original 21 είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην προτεραιότητα εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, την προσπάθεια καταπολέμησης της βίας και επέμεινε στη συνεισφορά των οργανωμένων οπαδών στη δημιουργία υγιούς ποδοσφαιρικού τοπίου στη χώρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υφυπουργείου για τη συνάντηση του κ Κοντονή με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Όλες οι δηλώσεις του κ Κοντονή μετά τη συνάντηση

«Η συνάντηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, πλην όμως δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία.

Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα.

«Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024