Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΠΟ παρουσίασε Περέιρα και τα «είπε» με τον υφυπουργό

Η ΕΠΟ παρουσίασε Περέιρα και τα «είπε» με τον υφυπουργό

Συνάντηση είχε το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης με τον επιτετραμμένο της FIFA στην Ελλάδα, Μπιόρν Βασάλο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις εκλογές στην ΕΠΟ, αλλά και για τις σκέψεις της FIFA για το διάστημα που θα ακολουθήσει της εκλογικής διαδικασίας. Ο Γ. Βασιλειάδης δεν θα έχει συνάντηση με τον νέο αρχιδιαιτητή, Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα.

Συνάντηση είχε το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης με τον επιτετραμμένο της FIFA στην Ελλάδα, Μπιόρν Βασάλο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις εκλογές στην ΕΠΟ, αλλά και για τις σκέψεις της FIFA για το διάστημα που θα ακολουθήσει της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Γ. Βασιλειάδης δεν θα έχει συνάντηση με τον νέο αρχιδιαιτητή, Βίτορ Μανουέλ Μέλο Περέιρα.

«Ο Περέιρα υπεύθυνος για τους ορισμούς διαιτητών»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά την παρουσίασή του Περέιρα, ο απεσταλμένος της FIFA, Μπιορν Βασάλο, ο Πορτογάλος πρόεδρος της ΚΕΔ θα έχει την ευθύνη και των ορισμών.

«Η FIFA ανέλαβε την ηγεσία για να διορθώσει κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε κανέναν αλλά για να στηρίξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανέλαβα από τον κ. Κουτσοκούμνη το Μάιο με ένα κοινό σχέδιο δράσης για λύσεις. Μια από τις αποφάσεις ήταν ο ορισμός του κ. Περέιρα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τους ορισμούς διαιτητών. Μια από τις αλλαγές του καταστατικού ήταν ότι πλέον τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ δεν μπορούν να είναι μέλη της διαιτησίας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρέπει να σταματήσει η πίεση προς την επιτροπή διαιτησίας, είναι ο μόνος τρόπος. Η νέα ομάδα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επαγγελματισμός και θα είναι έτοιμοι ψυχολογικά αλλά και αγωνιστικά. Θα πρέπει να αφήσουμε τους διαιτητές να είναι ελεύθεροι να παίξουν να λειτουργούν σε καλό περιβάλλον και όχι σε περιβάλλον με παράλογους ισχυρισμούς. Έχουμε πλήρη πίστη στη νέα ΚΕΔ.

Έχουμε πίστη στον άνθρωπο που θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των διαιτητών. Ο νέος κανονισμός διαιτησίας είναι ευέλικτος. Χαίρομαι που κάνετε τη δουλειά σας αλλά θέλω να μπούμε όλοι πίσω από την διαιτησία. Είναι προφανώς μια ελεύθερη χώρα η Ελλάδα και η δημοκρατία θα νικήσει. Η FIFA και η UEFA δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αισθανόμαστε ότι οι Κουκουλάκης και Τριτσώνης δουλεύουν κάτω από πίεση. Θέλουμε να κρατήσουμε τα καλά και να διορθώσουμε τα άσχημα. Η φιλοσοφία είναι να υπάρχει επέκταση της επιτροπής. Εμείς θέλαμε να έρθει εδώ ο κ. Περέιρα να δει να αναλύσει και στο τέλος να επιλύσει τα προβλήματα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ΚΕΔ. Όλοι θέλουν αποτελέσματα και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τα έχουμε.

Ο κ. Περέιρα έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα διαιτησίας. Είναι ακέραιος και σωστός. Έχει σαφείς στόχους στο μυαλό του. Ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να ανοίξει και ποιες να κλείσει. Έχω ακούσει πολλές θεωρίες συνομωσίας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή αν είναι επινοήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο κ. Περέιρα δεν θα γίνεται κατάργηση της εξουσίας των αποφάσεων. Πρέπει να μας δώσετε χρόνο».

Για τους απλήρωτους διαιτητές είπε:
«Είναι σημαντική πτυχή και έμεινα έκπληκτος από τον τρόπο που τα πράγματα είναι στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να βρίσκουμε λύσεις οι οποίες θα είναι επωφελείς για όλους. Για αυτό ήθελα να συναντηθώ με τη λίγκα για να καταλάβω. Είπα στη λίγκα ότι το πρωτάθλημα δεν θα είναι σύννομο αν δεν πληρωθούν οι διαιτητές. Θα υπάρξει συνάντηση με τη λίγκα την ερχόμενη εβδομάδα τους έχουμε θέσει κάποιες προτάσεις που θα συζητήσουμε και πάλι. Θα πρέπει να κλείσουμε τα χρήματα που οφείλονται μέσα στον Αύγουστο.

Θα συζητήσουμε έναν νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα ώστε να εγγυηθούμε τα χρήματα στους διαιτητές. Χρήματα τα οποία δίνονται από τις ομάδες αλλά θα περνάνε από την ΕΠΟ. Οι ΠΑΕ έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη και είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Πρέπει να υπάρχει ευθύνη και διαφάνεια. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους διαιτητές να αποδίδουν όταν δεν πληρώνονται, δεν έχουν κίνητρα.

Οι ΠΑΕ είναι μαζί μας, όλα θα μπούμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνονται όπως ορίζει η FIFA. Επίσης θα αλλάξουμε τον τρόπο πληρωμών στη Football League καθώς το σύστημα με τα μετρητά δεν είναι σωστό καθώς δεν μπορούμε να δούμε τις συναλλαγές. Αν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά πρέπει και οι ίδιοι να συμπεριφερόμαστε σοβαρά».

Για το video assistant referee είπε:
«Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε με την λίγκα. Το VAR είναι σε πειραματικό στάδιο. Το είδαμε στο συνομοσπονδιών αλλά είναι θέματα που πρέπει να λυθούν. Στην επικείμενη σεζόν 20 χώρες θα το χρησιμοποιήσουν σε όλο τον κόσμο. Είναι αρκετοί περιορισμοί που θα πρέπει να λυθούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις.

Τα γήπεδα εδώ θέλουν πολλή δουλειά για να δουλέψει το VAR. Από τους 14 παρόχους μόνο 7 έχουν τεσταριστεί από τη FIFA και ένα άλλο θέμα είναι αν θα υπάρξει ένα κέντρο διαχείρισης του VAR. Μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά και το θέμα των διαιτητών θα στείλουμε άνθρωπο για να κάνει μια παρουσίαση ώστε να γνωρίζουν ο ομάδες αλλά και η κυβέρνηση τι ακριβώς χρειαζόμαστε ώστε να υποστηριχτεί τεχνικά το VAR.

Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι αλλά υπάρχει και το κομμάτι της εκπαίδευσης καθώς πρέπει να εκπαιδευτούν τα άτομα που θα το χειρίζονται. Αν όλα αυτά συμβούν ίσως από την επόμενη χρόνια να μπορούμε να το έχουμε. Η FIFA πάντως θα ήθελε να εφαρμοστεί το VAR στην Ελλάδα».

Σχετικά με τις άλλες καινοτομίες στην Ελλάδα όπως τους 6 διαιτητές και την τεχνολογία γραμμής, είπε: «Δεν λέμε όχι στο να εφαρμοστεί το σύστημα των 6 διαιτητών. Δεν υπάρχει καλό ποδόσφαιρο χωρίς καλούς διαιτητές».

Ο Περέιρα από την πλευρά του, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι πίνακες θα βγουν ως τις 10 Αυγούστου. Γνώρισα 375 άτομα. Σύμφωνα με τα τεστ και τα βιογραφικά τους θα επιλέγουν οι άνθρωποι που θα μπουν στους πίνακες. Το διάστημα 21-25 Αυγούστου θα αξιολογηθούν οι διαιτητές. Για τον καταρτισμό θα ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψιν.

Το βιογραφικό, η ετοιμότητά, τα τεστ. Έχω δει πολλά βίντεο από διαιτητές τις τελευταίες μέρες. Θα λειτουργήσουμε με βάση την εμπειρία και το ένστικτο μας. Είμαστε σίγουροι πως όσοι επιλεγούν θα ανταποκριθούν στον ρόλο τους και στις προσδοκίες της Super League. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν φοβόμαστε να εξηγήσουμε τις αποφάσεις και τις ιδέες μας.

Γνωρίζω το παρελθόν αλλά με απασχολεί το μέλλον. Είμαι σίγουρος για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα. Γνωρίζω ήδη κάποιους διαιτητές FIFA. Επίσης έχω δει πολλά βίντεο από τους Έλληνες διαιτητές στο πρωτάθλημα. Είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις θα είναι οι καλύτερες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί μου αλλά σημαντικότερο είναι η νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να έχουμε σταθερότητα στο πρωτάθλημα και μια γαλήνη και ηρεμία.

Θα μένω εδώ εγώ και η οικογένεια μου και δεσμεύομαι ότι θα είμαι παρών. Θέλω να σας επιβεβαιώσω ότι οι αποφάσεις θα είναι ανεξάρτητες και θα είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος. Φυσικά δεν αγνοούμε το παρελθόν αλλά θα εστιάσουμε στο μέλλον. Γνωρίζω ότι είναι ευαίσθητο θέμα οι ορισμοί αλλά από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι θα σας κάνουν.

Δεχόμαστε λάθη από τους διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι κάνουν λάθη. Δεν δεχόμαστε λάθη έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Η συμπεριφορά τους δηλαδή να μην αρμόζει σε έναν διαιτητή. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024