Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλοκαίρι 2007 όπως... Πορτογαλία 2004

Καλοκαίρι 2007 όπως… Πορτογαλία 2004

Τρία χρόνια μετά... Τότε ήταν οι άνδρες στην Πορτογαλία. Τώρα οι νέοι στην Αυστρία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εδώ. Τα πιτσιρίκια του Νίκου Νιόπλια φιγουράρουν στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19 και ετοιμάζονται να φέρουν στην Ελλάδα το κύπελλο. Την Παρασκευή στις 21.00 ο τελικός με την Ισπανία.
-Δημούτσος: «Ήταν αναμενόμενη η επιτυχία»

89

Τρία χρόνια μετά… Τότε ήταν οι άνδρες στην Πορτογαλία. Τώρα οι νέοι στην Αυστρία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εδώ. Τα πιτσιρίκια του Νίκου Νιόπλια φιγουράρουν στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19 και ετοιμάζονται να φέρουν στην Ελλάδα το κύπελλο.

Όπως τότε, έτσι και τώρα: «Σήκωσέ το, το τιμημένο» τραγουδούν όλοι οι έλληνες που μέσα στο κατακαλόκαιρο ξέθαψαν τα γαλανόλευκα κασκόλ και ετοιμάζονται για τον τελικό της Παρασκευής στις 21:00 με την Ισπανία.

Το ταξίδι στο όνειρο ξεκίνησε από το Λιτόχωρο της Πιερίας και τα παιχνίδια του 2ου προκριματικού ομίλου της διοργάνωσης. Ιταλία, Κροατία και Σουηδία οι αντίπαλοι της Εθνικής μας για το ένα και μοναδικό εισιτήριο των τελικών.

Πρώτος σταθμός η Κροατία. Ισοπαλία 2-2 με τον Κώστα Μήτρογλου να πετυχαίνει δύο γκολ (57, 69) και την Εθνική μας να χάνει τους βαθμούς της νίκης στο 89.

Επόμενος αντίπαλος η Ιταλία. Νίκη 2-0 με γκολ των Σιόβα στο 61 και Μήτρογλου στο 82. Η πόρτα της πρόκρισης είχε ανοίξει… Το 3ο παιχνίδι με την Σουηδία είχε θριαμβευτική εξέλιξη στο δεύτερο ημίχρονο. Νίκη με 4-0 και η Εθνική μας με 7 βαθμούς κατέκτησε την 1η θέση του 2ου Ομίλου και σφράγισε το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης. Tα γκολ Παπαδόπουλος (54), Μήτρογλου (80 πεν.), Παπάζογλου (82), Παπαδόπουλος (90).

Τους πανηγυρισμούς για την πρόκριση ακολούθησε το καρδιοχτύπι της κλήρωσης. Η οικοδέσποινα Αυστρία, η πολυνίκης του θεσμού με τρεις κατακτήσεις, Ισπανία και η Πορτογαλία στο δρόμο των διεθνών μας.

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, λέει η παροιμία μας και ο μικρότερος της παρέας και του τουρνουά, Σωτήρης Νίνης, με περίσσιο θράσος δήλωνε κατά την αναχώρηση της αποστολής για την Αυστρία: «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η τετράδα και γιατί όχι να φτάσουμε στον τελικό και να κατακτήσουμε το τρόπαιο».

Το τουρνουά άρχισε. Πρώτος αντίπαλος η Πορτογαλία. Η νίκη με 1-0 ξύπνησε θύμισες από το Euro 2004. Το γκολ ο Μήτρογλου στο 52. Οι βάσεις μπήκαν…

Δεύτερο ματς με αντίπαλο τη διοργανώτρια Αυστρία. Τελικό αποτέλεσμα 1-1 με γκρίνια των διεθνών μας για το «τραβηγμένο» πέναλτι στους Αυστριακούς που έφερε την ισοφάριση. Το ελληνικό γκολ ποιος άλλος από τον συνήθη ύποπτο, Κώστα Μήτρογλου στο 15.

Ένας βαθμός και φύγαμε για ημιτελικό! Στο τρίτο μας με την Ισπανία οι διεθνείς μας ήθελαν το Χ και το πήραν (0-0). Θα μπορούσαν να πάρουν και τη νίκη, αν ο Μήτρογλου ήταν εύστοχος στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 58ο λεπτό.

Η Εθνική πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο. Πέρασε στα ημιτελικά και απέναντι στην Γερμανία θα διεκδικούσε μια θέση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, τα πιτσιρίκια του Νιόπλια νίκησαν 3-2 τα «πάντσερ» και έκαναν όλη την Ελλάδα να παραμιλάει. Όχι από τον καύσωνα που πλήττει την χώρα, αλλά από τους μικρούς ήρωες

Στο 25 ο Μπεν – Χατίρα έδωσε το προβάδισμα στους γερμανούς, αλλά η Εθνική μας απάντησε με δύο γκολ. Στο 40 με τον Νίνη και στο 58 ο Μήτρογλου μετά από κεφαλιά ασίστ του κορυφαίου Νίνη.

Η αποβολή του Πλιάτσικα στο 61 άλλαξε τις ισορροπίες. Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η ισοφάριση με πέναλτι του Μπεν – Χατίρα.

Οι Γερμανοί είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, όμως αυτό δεν φάνηκε ούτε στιγμή. Το ότι η ελληνική ομάδα δεν κλείστηκε, προφανώς μετά από οδηγία του Νίκου Νιόπλια, περιμένοντας να πάει το παιχνίδι στην παράταση είχε αποτελέσματα. Η εθνική ήταν απειλητική και αυτό απέδωσε έστω και με τον γνώριμο… «πορτογαλικό» τρόπο.

Τότε ήταν το κόρνερ του Τσιάρτα και η κεφαλιά του Δέλλα. Τώρα ήταν το κόρνερ του Νίνη και η κεφαλιά του Λαμπρόπουλου στο 89. Αυτό ήταν η Ελλάδα στον τελικό εναντίον της Ισπανίας. Υπομονή μέχρι την Παρασκευή…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024