Επιστροφή στις Ειδήσεις

Αθλήματα

Απόψεις

Πολυμέσα

Εργαλεία

Mηχανοκίνητος Αθλητισμός

αθλητικα νεα φορμουλα 1
αθλητικα νεα wrc
αθλητικα νεα motogp
αθλητικα νεα Αλλοι αγώνες

«Ευθύνες στην πολιτεία»

Να πληρώσουν τα χρέη αυτοί που τα δημιούργησαν ζητά ο Ζαγοράκης

Να πληρώσουν τα χρέη αυτοί που τα δημιούργησαν ζητά ο Ζαγοράκης
«Μαυρίζει η ψυχή σου...»   (Φωτογραφία:  Action Images )
Κάθε συνέντευξη Τύπου της διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ «μαυρίζει τη ψυχή» κάθε ΠΑΟΚτσή όπως είπε και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, την Πέμπτη στη ενημέρωση στους δημοσιογράφους στο γήπεδο της Τούμπας. Ο «Ζαγόρ» και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν κυρίως στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον σύλλογο, ενώ δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν κάποια πράγματα για τον αγωνιστικό τομέα.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε ομάδα και ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος», ήταν μία από τις πολλές ατάκες που είπε. Αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν, σημειώνοντας όμως ότι ο «δικέφαλος του Βορρά» παραμένει σε μια μεταβατική περίοδο όπου καλείται να συνδυάσει την οικονομική εξυγίανση με την αξιοπρεπή παρουσία του αγωνιστικού τμήματος.

Η συνέντευξη Τύπου διήρκησε μιάμιση ώρα, συνεπώς δόθηκαν απαντήσεις επί παντός επιστητού. Ξεκινώντας από το οικονομικό κομμάτι, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος, ανέλυσε τα οικονομικά ζητήματα και ...μαύρισε τη ψυχή των υπολοίπων μπαίνοντας στη διαδικασία των αριθμών.

«Παραλάβαμε ένα ταμείο που είχε 3.025 ευρώ. Από τις 18/6/2007 εισπράξαμε 6.731.761 ευρώ και για πληρωμές χρησιμοποιήθηκαν τα 6.661.067. Στο ταμείο της ομάδας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 339 ευρώ, καθώς το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί σε επιταγές που έχουμε στα χέρια μας. Δόθηκαν 1,3 εκατ. ευρώ σε παλιές οφειλές (κατά 70%) στην εφορία, αλλά και σε τρέχουσες, ενώ το ίδιο ποσό δόθηκε σε παλιούς ποδοσφαιριστές και παίκτες.

» Το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί σε χρέη προς δημόσιους οργανισμούς, τρέχουσες υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Θέλω όμως να σημειώσω και το εξής. Βάσει των όσων γράφονται στον Τύπο, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει εισπράξει από τους εντός έδρας αγώνες το ποσό των 903.251, στη πραγματικότητα όμως στο ταμείο της ομάδας κατέληξαν 439.251 ευρώ. Θέλω να πω ότι στο ταμείο μπαίνουν κατά μέσο όρο το 48% των χρημάτων».

Εν συνεχεία, ο Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε γενικότερα στα χρέη, σημειώνοντας ότι «στις 30/6/2007 παραλάβαμε υποχρεώσεις 40,2 εκατ. ευρώ» και ανέλυσε πως «μοιράζεται» αυτό το ποσό.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Ζαγοράκης. «Ακούγοντας όλα αυτά τα ποσά, που να ξεκινήσει καλά η μέρα σου. Να είστε πάντως σίγουροι ότι γίνεται δουλειά. Ξέρουμε ότι αυτά τα νούμερα δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια κι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο να την λέμε, γιατί ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι ο βασικός μας υποστηρικτής.

» Φέτος έγινε άλλωστε ρεκόρ διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας και θα ήμασταν αχάριστοι αν δεν δηλώναμε ικανοποιημένοι από αυτόν τον τομέα.

» Υπάρχει ένα πλάνο, ξέραμε άλλωστε ότι η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη. Ευελπιστούμε όμως ότι σε 2-3 χρόνια η ομάδα θα είναι καλά και οικονομικά. Ακόμη και στον ερασιτέχνη οφείλονται χρήματα από το 2002 που αντιστοιχεί σε ποσοστό των εισπράξεων από τους εντός έδρας αγώνες. Φέτος εμείς καταβάλαμε όλα τα ποσοστά και μέσα από την άψογη συνεργασία που έχουμε με τον ερασιτέχνη, θα βρεθεί η λύση».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπου ουσιαστικά επανέλαβε τα όσα είχαν ειπωθεί στη τελευταία Γενική Συνέλευση.

«Το χρονικό διάστημα που πέρασε πρόσθεσε στην αύξηση της τάξεως των 9.2 εκατ. ευρώ και τη ζημιά από τη χρήση 2006-07, ενώ στις δυσάρεστες εξελίξεις προστέθηκε και η αναπροσαρμογή της αξίας των ποδοσφαιριστών η οποία έπεσε κατά 50%.

» Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνθηκε η θέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πως πρέπει εκ του νόμου να προχωρήσουμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως του αν θα καλυφθεί.

Συνεπώς, ο φάκελος στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να υποβληθεί για δύο λόγους. Διότι αυτή τη στιγμή τρέχει η προηγούμενη αύξηση του κεφαλαίου και ολοκληρώνεται στις 26 του μήνα.

» Οπότε θα πάμε σε μια νέα γενική συνέλευση στα τέλη Φεβρουαρίου όπου απαιτείται να είναι παρόντες τα 2/3 των μετόχων κι εν συνεχεία θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για να έχει το δικαίωμα και ο κόσμος να αγοράσει μετοχές».

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ξεκαθάρισε επίσης τις θέσεις του σχετικά με τα χρέη της ομάδας, τονίζοντας ότι δεν θέλει την διαγραφή αυτών. «Δεν περιμένουμε τη διαγραφή, αλλά να πληρώσουν τα χρέη αυτοί που τα δημιούργησαν.

» Η ομάδα έφτασε σε σημείο να διαλυθεί. Η πολιτεία φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί ήξερε για παράδειγμα ότι δεν πληρωνόταν το ΙΚΑ, η εφορία, το ΦΠΑ, αλλά δεν έκανε το παραμικρό. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να δείξει την ανάλογη προσοχή».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις, επιχειρηματίες που είχαν δεσμευτεί ότι θα βοηθούσαν, ο ισχυρός άνδρας του «δικεφάλου» δεν θέλησε να μπει σε διαδικασία ονομάτων, αλλά είπε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω όταν πρόκειται για την τσέπη άλλου. Και θα είναι άτιμο αν αναφέρω ονόματα.

» Είναι αλήθεια όμως ότι κάποιοι είπαν ότι θα βοηθούσαν και θα στήριζαν τη προσπάθεια, αλλά στο τέλος εξαφανίστηκαν. Σε ότι αφορά τους πολιτικούς, πιστεύω ότι έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, αλλά οι περισσότεροι μένουν εκεί.

» Λίγοι έκαναν το καθήκον τους και σ αυτή τη κατηγορία εντάσσονται οι κκ Ψωμιάδης, Καλαφάτης, Φώλιας. Επαναλαμβάνω όμως ότι υπεύθυνη για την κατάντια του ΠΑΟΚ είναι η πολιτεία που γνώριζε τα πάντα, αλλά δεν έκανε το παραμικρό».

Όταν η συζήτηση πήγε σε αγωνιστικά ζητήματα, αυξήθηκε και η διάθεση του Θοδωρή Ζαγοράκη για συζήτηση. Αρχικά αναφέρθηκε στον Φερνάντο Σάντος και στη δήλωση πριν σαρδέλων και αστακών, θεωρώντας ότι παρεξηγήθηκε από κάποιους. «Όταν ανέλαβε του είπα ότι θέλω να λέμε την αλήθεια. Τον ξέρω καλύτερα από τον καθένα και δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους πείραξε τόσο πολύ αυτό που είπε τη περασμένη εβδομάδα.

» Να ξέρετε ότι η ομάδα ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη, ενώ σας προκαλώ να ρωτήσετε τους ποδοσφαιριστές για τη σχέση που έχουν με τον Σάντος. Το μειονέκτημα του Σάντος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήταν στην ομάδα το καλοκαίρι, συνεπώς η προετοιμασία δεν έγινε υπό τις οδηγίες του.

» Η ομάδα δεν είναι καλά αγωνιστικά κι αυτό το ξέρουμε όλοι. Ξέρουμε τα αγωνιστικά προβλήματα και για να είμαι ειλικρινής, η πορεία μας στους εκτός έδρας αγώνες, μ’ έχει απογοητεύσει περισσότερο από καθετί άλλο.

» Οι παίκτες είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, κάνουν υπομονή και δεν μιλούν, γιατί σέβονται και εκτιμούν κάποια πράγματα. Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να κάνουμε πρωταθλητισμό στην εξυγίανση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε την ομάδα. Η ψυχολογία μας άλλωστε εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ομάδας.

» Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει περισσότερο από εμένα, να πάει καλά η ομάδα. Όπως επίσης, σας διαβεβαιώνω ότι τα παιδιά στεναχωριούνται με τη πορεία της ομάδας. Είναι καλοί παίκτες, προσωπικότητες και κυρίως καλοί χαρακτήρες».

Σε ερωτήσεις σχετικές με τα μεταγραφικά ζητήματα, επισήμανε ότι «εξετάζουμε περιπτώσεις παικτών που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα την ομάδα και οι οποίες όμως θα έχουν και μέλλον. Τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Βερόν.

» Έχουμε πει ότι κάθε χρόνο το μπάτζετ της ομάδας θα αυξάνεται κατά 20-30% και προσωπικά πιστεύω ότι μεταγραφές και εξυγίανση μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα. Θέλω όμως να σημειώσω ότι υπάρχουν δύο εξωδιοικητικοί άνθρωποι που μας έχουν δώσει σημαντικό ποσό για μεταγραφές, επιθυμία τους όμως είναι να διατηρηθεί η ανωνυμία τους και οφείλω να το σεβαστώ».

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ επανέλαβε ότι το μεγάλο του όνειρό είναι η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου. «Αν τα καταφέρουμε θα είναι ότι σπουδαιότερο θα έχουμε πετύχει. Είμαστε πολύ κοντά ως προς τον χώρο κι εφόσον τελειώσει αυτό το ζήτημα, τα υπόλοιπα είναι πολύ απλά και εφικτά» είπε και ρωτήθηκε για ενδεχόμενη πώληση ποδοσφαιριστή.

«Το καλοκαίρι είχαμε μια πρόταση. Καταρχήν, όλοι οι παίκτες έχουν ρήτρες στα συμβόλαιά τους, συνεπώς ας πάει αν θέλει κανείς να δώσει τα λεφτά κι ας τους πάρει. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα αγοράζονται κι όλα πωλούνται.

» Δεν έχουμε όμως καμία σκέψη στο μυαλό μας για πώληση κάποιου ποδοσφαιριστή και λειτουργούμε με γνώμονα το καλό της ομάδας», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη διοίκηση δεν πρόκειται να ξεπουλήσει.

Όταν τέθηκε το ζήτημα της διαιτησίας, ο «Ζαγόρ» ήταν κάθετος. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ομάδα και όχι να σχολιάσουμε τις διαιτητές. Στον αγώνα με τον Ηρακλή έγιναν βέβαια κάποια λάθη, τα οποία θέλω να πιστεύω ότι ήταν ανθρώπινα», για να ανοίξει στη συνέχεια ο φάκελος «Ζήσης Βρύζας».

«Ξέρετε ότι μας συνδέει μια αδερφική σκέψη. Είχα διαπιστώσει ότι στεναχωριόταν που δεν έπαιξε και κάναμε μια συζήτηση. Η απόφαση ανήκε στον ίδιο, προσωπικά του πρότεινα απλά τη θέση, γιατί θεωρώ ότι σε θέσεις σαν αυτές που έχουν τόσο ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος όσο και ο Ζήσης Βρύζας πρέπει να νιώθω σαν να είμαι εγώ.

» Θεωρώ ότι αποτελεί τη καλύτερη μεταγραφική σε διοικητικό επίπεδο και να είναι όλοι σίγουροι ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ».

Ερωτηθείς για το αν και πότε θα τιμηθεί, ήταν κάθετος. «Ξέρετε ότι δεν τα πάω καλά με τις τιμητικές εκδηλώσεις. Όταν τελειώσει η χρονιά να είστε σίγουροι ότι θα τιμήσουμε τον Ζήση Βρύζα, γιατί έχει προσφέρει πολλά στον ΠΑΟΚ και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει ζήσει τους τελευταίους έξι μήνες και ζήτησε ουσιαστικά την κατανόηση όλων. «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κανείς από ποδοσφαιριστής. πρόεδρος. Οι συνεργάτες μου (τους οποίους ευχαριστώ για την αμέριστη βοήθεια) έχουν επιχειρήσεις, γνωρίζουν κάποια πράγματα. Προσωπικά δεν ήξερα τι με περίμενε και πραγματικά, κάθε μέρα μαθαίνω όλο και κάτι επιπλέον.

» Δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα φθοράς. Έχω κάνει λάθη, θα κάνω κι άλλα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι κανένα δεν θα γίνει εσκεμμένα είτε από προκατάληψη. Έγιναν και θα γίνουν λόγω απειρίας, ελπίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός θα ελαχιστοποιούνται.

» Στόχος μας είναι ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη. Καθόμαστε και συζητάμε επί μιάμιση ώρα μόνο για προβλήματα, πράγμα που αποδεικνύει τη δύσκολη θέση της ομάδας».

Να σημειωθεί τέλος ότι ρωτήθηκε για τις περιπτώσεις των Ακιέλ, Σικαμπάλα, αλλά και το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει η ομάδα τη συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. «Τυπικά δεν μπορούμε να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με βάσει τα δεδομένα που ισχύουν στη παρούσα φάση.

» Αν όμως βγει η ομάδα στην Ευρώπη, θα βρεθεί η άκρη. Ακούω και τον φίλο μου τον Γιάννη (Παπαδόπουλο) να λέει τα οικονομικά και μου μαυρίζει τη ψυχή», είπε ο Ζαγοράκης. Σε ότι τις υποθέσεις των Ακιέλ, Σικαμπάλα, πιστοποιήθηκε ότι βρίσκονται στο CAS.

Να αναφερθεί τέλος ότι παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε περί ενδιαφέροντος του κεντρικού αμυντικού από το Τόγκο, Καρίμ Γκουεντέ, το πιθανότερο είναι να μην κινηθεί ο ΠΑΟΚ για την απόκτησή του.

Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής έχει συμβόλαιο άλλωστε με την Αρτμίντια Πεντρζάλκα. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται μέχρι και το Σάββατο να φθάσει στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μασμανίδης με τις πιθανότητες να αποτελέσει τη δεύτερη μεταγραφική κίνηση του «Δικεφάλου», να έχουν αυξηθεί αισθητά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από www.sport.gr

2015: Η αθλητική χρονιά που πέρασε σε φωτογραφίες