Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ηλιάδης πρωταθλητής κόσμου για τρίτη φορά στην καριέρα του

Ο Ηλιάδης πρωταθλητής κόσμου για τρίτη φορά στην καριέρα του

Πρωταθλητής κόσμου στέφθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Ηλίας Ηλιάδης. Ο δις Ολυμπιονίκης και κάτοχος έξι μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, στον τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξενείται στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, νίκησε με Ippon τον Ούγγρο Κρίστιαν Τοτ και πανηγύρισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Πρωταθλητής κόσμου στέφθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Ηλίας Ηλιάδης.

Ο δις Ολυμπιονίκης και κάτοχος έξι μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, στον τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξενείται στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, νίκησε με Ippon τον Ούγγρο Κρίστιαν Τοτ και πανηγύρισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Ο Ηλιάδης, ο οποίος στην πορεία για το χρυσό μετάλλιο σημείωσε ακόμη τέσσερις νίκες, ήταν χρυσός στα παγκόσμια πρωταθλήματα τόσο του Τόκιο το 2010, όσο και στο Παρίσι το 2011.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Ηλίας Ηλιάδης

ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 10 Νοεμβρίου 1986

ΤΟΠΟΣ: Γεωργία (Αχμέντα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Φίλιππος Αμυνταίου

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αξιωματικός Στρατού Ξηράς

ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: Mr. Ippon

ΜΕΤΑΛΛΙΑ

ΧΡ ΑΣ ΧΑΛΚ

Ολυμπιακοί Αγώνες 1 – 1

Παγκόσμια Πρωταθλήματα 3 2 1

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2 – 1

Μάστερς/Γκραν Σλαμ/Γκραν Πρι 4 3 1

Παγκόσμια Κύπελλα 6 4 6

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U23 2 – –

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U20 – – 1

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U17 1 – –

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

– 10 Νοεμβρίου 1986 : Ο Ηλίας έρχεται στον κόσμο, στην πόλη Αχμέτα της Γεωργίας.

– 30 Ιουνίου 2002 : Κατακτά το πρώτο μετάλλιό του (σ.σ. χρυσό), στο Ευρωπαϊκό U17 στο Γκιορ της Ουγγαρίας στα -73κ.

– 15 Μαΐου 2004 : Γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών.

– 17 Αυγούστου 2004 : «Απογειώνει» το ελληνικό τζούντο με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα -81κ.

– 3 Δεκεμβρίου 2004 : Αναδεικνύεται κορυφαίος τζουντόκα της Ευρώπης από την EJU.

– 24 Ιουνίου 2005 : Είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία.

– 22 Αυγούστου 2005 : Η σύζυγός του, Λία, φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδί τους, τη Μαρία.

– 9 Σεπτεμβρίου 2005 : Κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών στο Κάιρο στην κατηγορία των -90κ.

– 22 Νοεμβρίου 2005 : Ορκίζεται υπολοχαγός τεθωρακισμένων στο στρατό ξηράς, με αφορμή την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου.

– 27 Αυγούστου 2006 : Στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

– 6 Μαΐου 2007 : To χαμογελαστό παιδί του ελληνικού τζούντο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Super A της Μόσχας, κατακτά τον τίτλο του Mr. Ιppon, προσφώνηση που τον ακολουθεί από τότε σε κάθε βήμα του.

– 15 Σεπτεμβρίου 2007 : Για δεύτερη φορά αναδεικνύεται «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

– 7 Δεκεμβρίου 2007 : Και οι Ιάπωνες υποκλίνονται στο ταλέντο του, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Jigoro Kano.

– 8 Αυγούστου 2008: Μπαίνει πρώτος στη «Φωλιά του Πουλιού» ως σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

– 24 Απριλίου 2009 : Φτάνει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης.

– 5 Ιουλίου 2009: Κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική, αφού ήταν η πρώτη μετά από πολύμηνη απουσία λόγω προβλημάτων υγείας.

– 10 Σεπτεμβρίου 2010: Για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και μάλιστα με δύο νίκες επί αθλητών της Ιαπωνίας.

– 28 Νοεμβρίου 2010: Αναδεικνύεται από την EJU κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2004.

– 23 Απριλίου 2011: Κατακτά το δεύτερο χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο της καριέρας του, στην κατηγορία των ανδρών, στη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης.

– 26 Αυγούστου 2011: Κατέκτησε το δεύτερο χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο της καριέρας του, στη διοργάνωση του Παρισιού.

– Νοέμβριος 2011: Έρχεται στον κόσμο ο διάδοχος του Ηλία Ηλιάδης, ο βάρους περίπου πέντε κιλών, Ηρακλής.

– Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011: Πάλεψε 32 φορές, νικώντας τις 27, καταγράφοντας ένα ποσοστό 84,4%, το δεύτερο καλύτερο μετά το 2004 (85,2%)

– 29 Απριλίου 2012: Του απονεμήθηκε από την EJU ο τίτλος της κορυφαίας αθλητικής προσωπικότητας του τζούντο για το 2011.

– 01 Αυγούστου 2012: Φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα στο Λονδίνο στην κατηγορία των -90 κιλών.

– 30 Αυγούστου 2013: Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο

– 29 Αυγούστου 2014: Κατακτά το έκτο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και το τρίτο του χρυσό μετά το Τόκιο και το Παρίσι

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ 2013 (Χάλκινο μετάλλιο, 61 συμμετοχές)

Το πέμπτο μετάλλιο στην καριέρα του Ηλία Ηλιάδη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών ήρθε μετά τη νίκη με Ippon επί του Σουηδού Γιοακίμ Ντβάρμπι στον τελικό των ρεπεσάζ. Μια νίκη εύκολη, σε έναν αγώνα όμως όπου ο Έλληνας τζουντόκα προσπαθούσε να διώξει το φάντασμα του ημιτελικού. Ένα Yuko και τελικά το Ippon 39 δευτερόλεπτα πριν το τέλος τον έφεραν στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης των -90 κιλών, όπως δηλαδή είχε συμβεί και στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου. Τότε τον δρόμο για τον τελικό του τον… έκοψε ο Ρώσος Ντενίσοφ στα προημιτελικά.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν η σειρά του Κουβανού Γκονζάλες να κάνει το ίδιο στον ημιτελικό. Ο Ηλίας Ηλιάδης δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την… έφεση στις παρατηρήσεις που παρουσίασε ο αντίπαλός του κατά τη διάρκεια του πενταλέπτου και έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στο Golden Score. Το Yuko περίπου 47 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της έξτρα περιόδου, έστειλε τον Γκονζάλες στον τελικό και τον Έλληνα τζουντόκα στα ρεπεσάζ και εν τέλει στο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας. Ο Ηλιάδης στα προκριματικά σημείωσε τέσσερις νίκες επί των Ραντλ (Σλοβακία), Έλμοντ (Ολλανδία), Μαμέντοφ (Κιργιζστάν) και Μπάουζα (Λιθουανία).

ΠΑΡΙΣΙ 2011 (Χρυσό μετάλλιο, 67 συμμετοχές)

Ο Ηλιάδης, τα βρήκε… σκούρα μόνο στον πρώτο αγώνα απέναντι στον Πολωνό Κράβτσικ, τον οποίο τελικά νίκησε με Yuko. Στη φάση των «32», παρουσιάστηκε… ζεστός και έκαμψε με μεγαλύτερη ευκολία την αντίσταση του Αλγερινού Λίες Μπουγιακούμπ.

Ο απρόσμενος αποκλεισμός του Βρετανού Γουίνστον στη φάση των «32» από τον 23χρονο Μολδαβό Ιβάν Ρεμαρένκο, έκανε ακόμη πιο εύκολη την αποστολή του Ηλιάδη στους «16». Σε ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα, πέτυχε μια άνετη νίκη επί του άπειρου αντιπάλου του, που του «χάρισε» την πρόκριση στον τελικό του προκριματικού γκρουπ. Εκεί τον περίμενε ο Βραζιλιάνος Ούγκο Πεσάνια, με τον οποίο ο Ηλιάδης, έκανε πραγματικό… πάρτι. Ένα Waza-ari και στη συνέχεια ένα πεντακάθαρο Ippon, έφερε τον Έλληνα τζουντόκα στον ημιτελικό.

Ο αγώνας που οδηγούσε στον τελικό, απλά επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι ο καλύτερος κερδίζει πάντα. Και αυτός ήταν ο Ηλιάδης, ο οποίος κατέβαλε τον Ρώσο, Κιρίλ Ντενίσοφ με Ippon, περίπου 50 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου.

Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, που αποτελούσε επανάληψη του τελικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο, ο Mr. Ippon έδειξε πως ήταν (και παραμένει μακράν) o καλύτερος αθλητής της κατηγορίας. Περισσότερο διαβασμένος, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2010, ο Ηλιάδης έφτασε σε μια πιο εύκολη επικράτηση επί του Νταΐκι Νισιγιάμα, κερδίζοντας με Ippon σε 3 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, την ίδια στιγμή που το 2010 είχε χρειαστεί η διαδικασία του Golden Score για να βρεθεί στην πρώτη θέση του βάθρου.

ΤΟΚΙΟ 2010 (Χρυσό μετάλλιο, 59 συμμετοχές)

Η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη τον υποχρεώνει να αρχίσει τους αγώνες από τον α` προκριματικό γύρο, κάτι που ωστόσο δεν του προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Επικρατεί με Ippon σε 1:24 του Σέρβου Νίκολα Μιλόσεβιτς. Στα προκριματικά σημειώνει ακόμη τρεις νίκες επί των Μίντια Μπονταβέλι (Γεωργία), Όνο Τακάσι (Ιαπωνία) και Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία). Στα ημιτελικά «εξουδετερώνει» σε δύο λεπτά τον Αζέρο Ελκχάν Μαμαντόφ, ενώ στον τελικό επικρατεί στο Golden Score και του Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ 2007 (Ασημένιο μετάλλιο, 56 συμμετοχές)

Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και ο Ηλίας Ηλιάδης φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, έστω κι αν βρίσκεται αρκετά πίσω στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 15). Αρχίζει τις υποχρεώσεις του στον β` προκριματικό γύρο με νίκη επί του Κινέζου Γιανζχού Χε, ενώ στη συνέχεια πετυχαίνει ακόμη δύο νίκες επί του Ουκρανού Βαλεντίν Γκρεγκόφ και του Αιγύπτιου Χασάμ Μεσμπάχ. Στα ημιτελικά δείχνει τα… δόντια του απέναντι στον αθλητή των τεσσάρων Ολυμπιακών περγαμηνών (σ.σ. ένα χρόνο αργότερα του στέρησε το μετάλλιο στο Πεκίνο), τον Ολλανδό Μαρκ Χουίζινγκα, όμως στον τελικό απέναντι στον Γεωργιανό Ιρακλί Τσιρεκίτζε γνωρίζει την ήττα στο Golden Score, μένοντας δεύτερος.

ΚΑΪΡΟ 2005 (Ασημένιο μετάλλιο, 41 συμμετοχές)

Με τον τίτλο του μικρότερου σε ηλικία «χρυσού» Ολυμπιονίκη στην Ιστορία των Αγώνων, από τη διοργάνωση της Αθήνας ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ηλίας Ηλιάδης έχει ως μοναδική προσδοκία την πρώτη θέση στη διοργάνωση. Ως Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, μπήκε επικεφαλής του α` προκριματικού ομίλου, όπου σημείωσε τέσσερις νίκες και συγκεκριμένα επί των Ρενάτο Μοραΐς (Πορτογαλία), Τόμας Μπεκ (Δανία), Νταβίντ Αλαρζά (Ισπανία) και Κασαμπί Ταόφ (Ρωσία). Προκρίνεται στον τελικό μετά τη νίκη επί του Λευκορώσου Αντρέι Καζουσιονάκ, όμως περιορίζεται στο ασημένιο μετάλλιο μετά την ήττα από τον Ιάπωνα Χιρόσι Ιζούμι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024