Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βοστώνη αποσύρθηκε από υποψήφια των Ολυμπιακών του 2024

Η Βοστώνη αποσύρθηκε από υποψήφια των Ολυμπιακών του 2024

Μία ημέρα μετά τη δημόσια αρνητική τοποθέτηση του Δημάρχου της πόλης, Μάρτι Γουόλς, η Βοστώνη απέσυρε την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ελλείψει λαϊκής υποστήριξης, καθώς οι πολίτες της διαφώνησαν στη διοργάνωση των αγώνων από την πόλη τους, και η Ολυμπιακή Επιτροπή δίνει τώρα χρονικό περιθώριο μέχρι τον Αύγουστο για την εξεύρεση ενδεχόμενου αντικαταστάτη.

Μία ημέρα μετά τη δημόσια αρνητική τοποθέτηση του Δημάρχου της πόλης, Μάρτι Γουόλς, η Βοστώνη απέσυρε την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ελλείψει λαϊκής υποστήριξης, καθώς οι πολίτες της διαφώνησαν στη διοργάνωση των αγώνων από την πόλη τους, και η Ολυμπιακή Επιτροπή δίνει τώρα χρονικό περιθώριο μέχρι τον Αύγουστο για την εξεύρεση ενδεχόμενου αντικαταστάτη.

«Δεν μπορέσαμε να λάβουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών της Βοστώνης για να φιλοξενήσουμε τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024», δήλωσε ο Σκοτ Μπλάκμαν, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών (USOC).

«Συνεπώς, η USOC δεν θεωρεί ότι η Βοστώνη, με την παρούσα στήριξη, θα είναι σε θέση να επικρατήσει έναντι των εξαιρετικών υποψηφιοτήτων του Παρισιού, της Ρώμης, του Αμβούργου, της Βουδαπέστης και του Τορόντο», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη, η έλλειψη ενθουσιασμού των πολιτών της Βοστώνης για τη διοργάνωση αυτή, που αντανακλάτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είχε από πολύ νωρίς ανησυχήσει την επιτροπή.

Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή είχε προτιμήσει τη Βοστώνη από την Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες ή ακόμη το Σαν Φρανσίσκο.

Την Δευτέρα, ο δήμαρχος της Βοστώνης, Μάρτι Γουόλς, είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη διοργάνωση των αγώνων, λόγω των φόβων του για τα δημόσια οικονομικά της πόλης, σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους.

Ο ίδιος αρνείται να υπογράψει έγγραφο που ζητείται από τις πόλεις υποδοχής. «Είναι μια δέσμευση που δεν μπορώ να λάβω χωρίς τη διαβεβαίωση ότι η Βοστώνη και οι κάτοικοί της θα προστατευτούν», εξήγησε.

«Αρνούμαι να αναλάβω την ευθύνη της Βοστώνης για υπερβάσεις κόστους, και αρνούμαι να υπογράψω εγγύηση που χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για την πληρωμή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τελική προθεσμία η 15η Σεπτεμβρίου

Ωστόσο, η πρόταση που παρουσίασε η μητρόπολη της Μασαχουσέτης, η οποία φημίζεται για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της εργαστήρια, για τη διοργάνωση των αγώνων δεν θεωρείται δαπανηρή. Το κόστος ανέρχεται σε 4,7 δισεκ. δολάρια (4,2 δισεκ. ευρώ) και προβλέπεται χρήση των υπαρχουσών ή προσωρινών υποδομών, σύμφωνα με την Ατζέντα – 2020 της ΔΟΕ.

Ωστόσο, για τις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος οι πολίτες να χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, ειδικά όταν οι προϋπολογισμοί που υποβάλλονται από τις υποψήφιες πόλεις πολύ σπάνια τηρούνται.

Η USOC ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο για να οριστεί ενδεχομένως μια άλλη αμερικανική πόλη, η οποία θα μπορεί να είναι υποψήφια.

Ο χρόνος πιέζει, οι υποψήφιες πόλεις πρέπει να υποβάλουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου την αίτηση υποψηφιότητάς τους στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία θα ανακοινώσει το 2017 στη Λίμα, έπειτα από την εξέταση των φακέλων των υποψηφιοτήτων, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν διοργανώσει Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την Ατλάντα το 1996 και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Σολτ Λέικ Σίτι το 2002.

Μια προσπάθεια της Νέας Υόρκης να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 απέτυχε λόγω των προβλημάτων που είχαν σχέση με τη θέση κατασκευής του κύριου ολυμπιακού σταδίου. Το Σικάγο, υποψήφιο για το 2016, απορρίφθηκε από τη ΔΟΕ.

«Η USOC θα ήθελε να δει μια αμερικανική πόλη να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024», είπε ο Μπλάκμαν. «Θα αρχίσουμε αμέσως να διερευνούμε πώς αυτό είναι δυνατόν, τηρώντας παράλληλα τις αρχές στις οποίες είμαστε σταθερά προσηλωμένοι».

Η ΔΟΕ, της οποίας η εκτελεστική επιτροπή συνεδριάζει από σήμερα το πρωί στην Κουάλα Λουμπούρ, εν όψει της εκλογής την Παρασκευή της διοργανώτριας πόλης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, αντέδρασε γρήγορα στην απόσυρση της υποψηφιότητας της Βοστώνης για το 2024.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τη σωστή επιλογή και θα μπορέσουν να παρουσιάσουν μια ισχυρή υποψηφιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024