Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δηλώσεις Πετρούνια, Μάρα και Μιλλούση εν όψει της αναχώρησης για το Ρίο

Δηλώσεις Πετρούνια, Μάρα και Μιλλούση εν όψει της αναχώρησης για το Ρίο

Την Τρίτη αναχωρεί το πρώτο κλιμάκιο της Ολυμπιακής ομάδας για το Ρίο και τρεις πρωταθλητές της γυμναστικής, οι Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας και Βασιλική Μιλλούση, μίλησαν στη σελίδα της Ε.Γ.Ο στο Facebook για την προετοιμασία τους, καθώς και για τους στόχους τους στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

Την Τρίτη αναχωρεί το πρώτο κλιμάκιο της Ολυμπιακής ομάδας για το Ρίο και τρεις πρωταθλητές της γυμναστικής, οι Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας και Βασιλική Μιλλούση, μίλησαν στη σελίδα της Ε.Γ.Ο στο Facebook για την προετοιμασία τους, καθώς και για τους στόχους τους στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

Ο Πετρούνιας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η προετοιμασία μου μετά το Ευρωπαϊκό της Βέρνης πήγε απίστευτα καλά. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής μου. Πιστεύω ότι είμαι ένα επίπεδο πιο πάνω, συγκριτικά με το περσινό Παγκόσμιο και το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το πρόγραμμά μου παραμένει το ίδιο, αλλά αυτό που έχω αλλάξει είναι η διάρκεια των δυναμικών ασκήσεων. Πλέον μπορώ να τις κρατάω για 4 ολόκληρα δευτερόλεπτα στη σωστή θέση και χωρίς κουνήματα. Είναι ένα στοιχείο που εκτιμούν οι κριτές και μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τον βαθμό εκτέλεσης. Αυτό το σημείο πιστεύω ότι θα μου δώσει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μου, συμπεριλαμβανομένου του Ναμπαρέτε Ζανέτι.

»Φυσικά υπάρχει πίεση και άγχος, λόγω του τίτλου του φαβορί και λόγω των προσδοκιών που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν από εμένα το καλύτερο. Είναι όμως ένα άγχος διαχειρίσιμο, με τέτοιο τρόπο που πιστεύω ότι θα με κάνει 11 εκατομμύρια φορές πιο δυνατό μέσα στον αγώνα. Πρώτος στόχος είναι να μπω στην οκτάδα του τελικού. Κατά δεύτερον, να το πετύχω με μια υψηλή βαθμολογία και ένα καλό πλασάρισμα.

»Εφόσον όλα πάνε καλά, στην πορεία θα σκεφτώ και τον τελικό του Δεκαπενταύγουστου. Είμαστε κάποιοι αθλητές που στοχεύουμε στην κορυφή και θα τα καταφέρει όποιος φανεί καλύτερος, όποιος είναι πιο… μάγκας εκείνη την ημέρα. Και πιστεύω ότι αυτός θα είμαι εγώ! Έχω δουλέψει πάρα πολύ και αισθάνομαι έτοιμος για να αντιμετωπίσω με μαγκιά έναν τόσο μεγάλο αγώνα…».

Ο 26χρονος πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης αναφέρθηκε ακόμη στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς, αλλά και την απουσία του από την τελετή έναρξης, καθώς λίγες ώρες αργότερα μετέχει στον προκριματικό της ενόργανης.

«Περίμενα και ονειρευόμουν για πολλά χρόνια την συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με στενοχωρεί που δεν θα ζήσω την Τελετή Έναρξης, αλλά θα προσπαθήσω να «σβήσω» αυτό το παράπονό με ένα καλό αποτέλεσμα, που θα μου επιτρέψει να χαρώ ξεχωριστά την Τελετή Λήξης» είπε μεταξύ άλλων, ενώ εξέφρασε την ευχή ο ίδιος, ο Μάρας και η Μιλλούση να προκριθούν στους τελικούς των οργάνων.

Από την πλευρά του, ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος ετοιμάζεται για τους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ο προπονητικός προγραμματισμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσω το μάξιμουμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είμαι έτοιμος ακριβώς την ώρα που χρειάζεται. Θα έχω το ίδιο πρόγραμμα που πέρσι μου έδωσε μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού, αυτό που επιχείρησα και πριν από δύο μήνες στον τελικό του Ευρωπαϊκού της Βέρνης, αλλά εκεί δεν μου «βγήκε». Έχει συντελεστή δυσκολίας 6,80, αλλά με μία σύνδεση ασκήσεων μπορεί να ανέβει στο 6,90. Σημασία έχει να το εκτελέσω σωστά. Ο στόχος μου είναι να μπω στον τελικό. Αν το πετύχω, θα είμαι ευχαριστημένος. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η πρόκριση στην οκτάδα. Μετά όλα είναι ανοιχτά και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στο μονόζυγο. Με μια πολύ καλή εκτέλεση, μπορώ να πάρω ένα βαθμό από 15,500 μέχρι 15,700, που πιστεύω ότι αρχικά θα με βάλει στον τελικό και κατόπιν θα είναι και μέσα στα μετάλλια.

»Νομίζω ότι το όριο για την είσοδο στην οκτάδα θα είναι πιο χαμηλά, γύρω στους 15,300 βαθμούς, άρα είναι κάτι εφικτό για να πετύχω με το πρόγραμμα που έχω. Σίγουρα θα ήθελα να έρθει στο Ρίο η διάκριση, αλλά, και αν δεν έρθει, δεν θα κάτσω να σκάσω! Έχω ακόμα να δώσω αρκετά και δεν θα σταματήσει η αθλητική μου διαδρομή εδώ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Είμαι όμως αποφασισμένος να μην αφήσω να περάσει έτσι αυτή η ευκαιρία που μου δίνεται.

»Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα είμαι πιο άνετος, ώστε να μην έχω το άγχος που είχα στην προηγούμενη συμμετοχή μου στο Λονδίνο. Θέλω να είμαι εντελώς χαλαρός, για να μπορέσω να κάνω αυτό που ξέρω καλά. Πολλές φορές έχουμε δει αουτσάιντερ να κερδίζουν. Ας μην ξεχνάμε τι είχε γίνει στο Παγκόσμιο του 2001: είχα πάει στη Γάνδη ως το απόλυτο αουτσάιντερ, μπήκα στον τελικό ως ένας από τους τελευταίους και τελικά πήρα το χρυσό μετάλλιο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί σ’ έναν τελικό.

»Γι’ αυτό λέω ότι στόχος μου είναι να βρίσκομαι σ’ αυτόν. Αν μπω στην οκτάδα, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Μετά, πλέον, δεν είναι αγώνας. Ο τελικός είναι… πόλεμος: λανείς δεν θέλει να χάσει, όλοι είναι ισάξιοι και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αυτή η τετραετία ήταν πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Το δύσκολο είναι να δίνω το 100% κάθε μέρα στην προπόνησή μου. Σίγουρα η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο και πολλές φορές νιώθω ότι σωματικά είμαι καλύτερα από το παρελθόν, αλλά η καθημερινότητα είναι πλέον λίγο πιο «βαριά» για μένα». Παράλληλα, ο 32χρονος γυμναστής εξέφρασε την επιθυμία να δει τον Πετρούνια στον τελικό των κρίκων και τη Μιλλούση σε αυτόν της δοκού.

Τέλος, η Μιλλούση, η οποία στο Ρίο θα μετάσχει για τρίτη φορά στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Θα αγωνιστώ μόνο στη δοκό. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα μπόρεσα να κάνω στοχευμένη προετοιμασία μόνο σε ένα όργανο, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Θα μπορούσα να πάω και να κάνω σύνθετο στο Ρίο, εκτελώντας προγράμματα και στα τέσσερα όργανα, αλλά δεν υπήρχε λόγος. Από την στιγμή που στοχεύω στον τελικό της δοκού, έπρεπε να αφοσιωθώ εκεί.

»Άλλαξα την έξοδο του προγράμματός μου μετά το Ευρωπαϊκό της Βέρνης. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο συντελεστής δυσκολίας του προγράμματος. Με μια σωστή εκτέλεση ξεκινάει από 6,40 και το πολύ-πολύ να πέσει στο 6,20, που και πάλι είναι ένας αρκετά υψηλός συντελεστής. Αν πάρω και ένα βαθμό εκτέλεσης γύρω στο 8,40-8,50, θα φτάσω συνολικά τους 14,600-14,700 βαθμούς, που θα είναι αρκετοί για την πρόκριση στον τελικό.

»Το να γίνεις Ολυμπιονίκης είναι ο μεγαλύτερος στόχος για κάθε αθλητή, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Όλο το ταξίδι και οι ενδιάμεσοι σταθμοί, που είναι τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, έχουν τη δική τους αξία. Φυσικά θα κάνω τα πάντα για να μπω στην οκτάδα της δοκού, γιατί ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω, έχω δυνατό πρόγραμμα. Είναι όμως ένας πολύ δύσκολος στόχος. Είμαστε γύρω στις 12 αθλήτριες κορυφαίου επιπέδου, που διεκδικούμε τα οκτώ εισιτήρια».

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αναφέρθηκε ακόμη στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της σε Ολυμπιακούς, στο ότι δεν έχει δώσει το «παρών» σε τελετή έναρξης της κορυφαίας διοργάνωσης, καθώς και στο γεγονός ότι οι Αγώνες του Ρίο είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί της καριέρας της: «Στο Σίδνεϊ δεν έζησα τίποτα, γιατί ήμουν πολύ μικρή και με είχε καταβάλει το άγχος. Θυμάμαι αμυδρά ελάχιστα πράγματα, δεν έχω έντονες αναμνήσεις από εκεί, εκτός ίσως από την παρουσία μου στην Τελετή Λήξης.

»Στο Λονδίνο, αντίθετα, ήμουν πλέον αρκετά μεγαλύτερη και πήγα αποφασισμένη να ζήσω όλη τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί μοιάζουν με κάθε άλλο αγώνα, ακολουθείς την ίδια αγωνιστική διαδικασία, αλλά τους βιώνεις εντελώς διαφορετικά. Από το Λονδίνο μου έμεινε χαραγμένη η 11η θέση που πήρα στη δοκό. Δεν ήταν άσχημο αποτέλεσμα, ελπίζω όμως ότι αυτή τη φορά θα είμαι από 8η και πάνω! Δεν έχω πάει σε καμία Τελετή Έναρξης, δυστυχώς. Είναι αδύνατον για έναν αθλητή της ενόργανης, που αγωνίζεται την επόμενη μέρα, να αφιερώσει τόσες ώρες ορθοστασίας, περιμένοντας μέχρι την στιγμή που θα παρελάσει.

»Ελπίζω τουλάχιστον ότι στην Τελετή Λήξης θα είμαι εκεί και ότι η ελληνική γυμναστική θα έχει δυναμική παρουσία. Θέλω πολύ να έχουμε σημαιοφόρο στη Λήξη έναν εκπρόσωπο της γυμναστικής! Πριν από το Λονδίνο έλεγα ότι θα σταματήσω αμέσως μετά, αλλά να που τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

»Δεν μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα μέχρι πότε θα αγωνίζομαι. Εκείνο που είναι σίγουρο, επειδή δεν με «παίρνει» άλλο ηλικιακά, είναι ότι αυτοί είναι οι τελευταίοι μου Ολυμπιακοί Αγώνες. Τουλάχιστον για άλλον ένα χρόνο, όμως, θέλω να συνεχίσω σε υψηλό επίπεδο και να κυνηγήσω τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο του 2017, εφόσον είμαι καλά. Και μετά, βλέπουμε…».

Τέλος, η Μιλλούση έδωσε τις ευχές της για τον Μάρα και τον Πετρούνια ενόψει Ρίο: «Θα ξεκινήσω από τον μεγαλύτερο: εύχομαι και προσδοκώ να δω τον Μάρα των Ευρωπαϊκών και των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων. Θέλω να ξυπνήσει στο Ρίο ο «κοιμώμενος γίγαντας»! Να τον δω να μπαίνει και να αγωνίζεται με τσαμπουκά, έτσι όπως ξέρει και έχει αποδείξει σε τόσες άλλες διοργανώσεις. Αν το πετύχει, θα είναι μέσα στα μετάλλια. Από τον Λευτέρη, θέλω να ακούσω τον εθνικό μας ύμνο. Τόσο απλά! Είναι πραγματικά ο καλύτερος, το πιστεύει ο ίδιος και όλος ο κόσμος μαζί του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024