Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κενυάτης Λουμποβάν νικητής του Μαραθωνίου, Μερούσης και Ρεμπούλη οι πανελληνιονίκες

Ο Κενυάτης Λουμποβάν νικητής του Μαραθωνίου, Μερούσης και Ρεμπούλη οι πανελληνιονίκες

Ο κενυάτης αθλητής Λούκα Ρότιτς Λουμποβάν ήταν ο νικητής του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα που αποτελεί τον 15ο καλύτερο χρόνο της ιστορίας. Πρώτος Έλληνας που τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης (8ος στη συνολική κατάταξη) με χρόνο 2 ώρες, 24 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα. Η πρώτη γυναίκα που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού είναι η Κενυάτησα Νάνσι Αρουσέι με χρόνο 02:38:13., ενώ η πρώτη ελληνίδα η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 02:49:24. Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι κούρσες των 5 και 10 χιλιομέτρων. Φωτορεπορτάζ και αποτελέσματα.

Ο κενυάτης αθλητής Λούκα Ρότιτς Λουμποβάν ήταν ο νικητής του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα που αποτελεί τον 15ο καλύτερο χρόνο της ιστορίας.Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Μπένσον Κιπρούτο και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Μπερνάρ Κιτούρ.

Πρώτος Έλληνας που τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης (8ος στη συνολική κατάταξη) με χρόνο 2 ώρες, 24 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα. Δεύτερος πανελληνιονίκης ήταν ο Κώστας Γκελαούζος και τρίτος ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης.

Η πρώτη γυναίκα που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού είναι η Κενυάτησα Νάνσι Αρουσέι με χρόνο 02:38:13., με 2η την Αλγερινή Κενζά Νταχμανί με 2.38.28, ενώ τρίτη και πρώτη ελληνίδα η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 02:49:24.

Άνδρες

1.Λούκα Ρότιτς Λουμποβάν (Κένυα) 2.12.49, 2.Μπένσον Κιπρούτο (Κένυα) 2.13.24, 3.Αντριου Μπεν Κιμτάρ (Κένυα) 2.13.26, 4.Μπέρναρντ Κιτούρ (Κένυα) 2.13.32, 5.Σίλα Κιπγκεμπόι Λίμο (Κένυα) 2.16.34, 6, Κίπσερεμ Λίμο (Κένυα) 2.16.34, 7.Χίλαρι Κιπκογκέι Γέγκο (Κένυα) 2.18.37, 8.Τζόας Κίπκοετς Μουτάι (Κένυα) 2.23.55,9. Ντάνκαν Κεμπόι Τσόνγκε (Κένυα) 2.24.36, 10.Χριστόφορος Μερούσης (Ελλάδα) 2.24.58, 12.Κώστας Γκελαούζος (Ελλάδα) 2.26.08, 13.Δημοσθένης Ευαγγελίδης (Ελλάδα) 2.29.40, 14. Γιάννης Ζερβάκης (Ελλάδα), 2.30.07, 15.Παναγιώτης Αντωνακάκης (Ελλάδα) 2.34.45, 16.Κυριάκος Συμιριωτάκης (Ελλάδα) 2.35.56.

Γυναίκες

1.Νάνσι Αρουσέι (Κένυα) 2.38.13, 2.Κενζά Νταχμανί (Αλγερία) 2.38.28, 3. Ράνια Ρεμπούλη (Ελλάδα) 2.49.23.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Μετά τον αγώνα των 42.195μ στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, οι κορυφαίοι αθλητές δήλωσαν:

Λούκα Ρότιχ Λουμποβάν (Κένυα, νικητής): «Ημουν πολύ εξαντλημένος, ωστόσο όλα πήγαν καλά. Ο αγώνας ήταν πολύ καλός και δυνατός. Εσπασε το νύχι μου και αυτό μου δημιούργησε προβλήματα».

Χριστόφορος Μερούσης (1ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα): «Ήταν μία δύσκολη χρονιά, καθώς είχα τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τα έδωσα όλα για εκεί. Κι εδώ, όμως, δυσκολεύτηκα καθώς δεν με βοήθησε το σώμα του, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα. Θέλω να συγχαρώ τον Κώστα Γκελαούζο που ήταν δεύτερος και δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα αλλά και όλους τους συναθλητές μου, καθώς και τον κόσμο που ήρθε εδώ στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Απίστευτοι ήταν και όλοι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής και μας υποστήριξαν».

Κώστας Γκελαούζος (2ος στο Πανελλήνιο): «Ηταν δύσκολος αγώνας και τα πήγαινα καλά μέχρι τα τελευταία δύο χιλιόμετρα αλλά μετά με πέρασε ο Μερούσης. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε με τη θέση ούτε με τη χρόνο, αλλά δεν πειράζει, ήταν η πρώτη μου φορά στη Μαραθώνια διαδρομή. Του χρόνου καλύτερα…»

Δημοσθένης Ευαγγελίδης (3ος στο Πανελλήνιο): «Για μία ακόμα χρονιά έμεινα στην 3η θέση αλλά δεν έχω παράπονο, όλα πήγαν καλά. Ηταν δύσκολη η διαδρομή σήμερα, είχε αέρα και μας δημιούργησε προβλήματα, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Γίνομαι πλέον 40 και δεν μπορώ να ζητήσω και πολλά περισσότερα, είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Κένζα Νταχμάνι (Αλγερία, 2η στις γυναίκες): «Ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας με έντονο αέρα. Στο τέλος είχα και προβλήματα στα πόδια αλλά ευτυχώς τα κατάφερα. Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές».

Σόνια Τσεκίνη- Μπουδούρη (2η στο Πανελήνιο): «Είναι η πρώτη φορά που τρέχω Μαραθώνιο. Προετοιμαζόμουν για τον περυσινό αγώνα αλλά έπαθα ένα τροχαίο κι έμεινα τρεις μήνες στο κρεβάτι. Δεν έχω συνέλθει ακόμη αλλά και μόνο που τερμάτισα είμαι πολύ χαρούμενη».

Στεφανία Λεοντιάδου (3η στο Πανελλήνιο): «Ήταν η πρώτη φορά που έτρεξα στην Κλασική Διαδρομή κι έτρεξα συντηρητικά για να βγάλω τις ανηφόρες. Στόχος μου ήταν το ατομικό ρεκόρ αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό που δεν περίμενα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο κόσμος που βρισκόταν κατά μήκος της διαδρομής».

Λάμψη Ολυμπιονικών και σπουδαίων μαραθωνοδρόμων στο Καλλιμάρμαρο

Σπουδαίοι αθλητές, ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη διάρκεια του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 120 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι απόγονοι των δύο σπουδαίων μαραθωνοδρώμων, o Σπύρος Λούης, εγγονός του πρώτου χρυσού σύγχρονου Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή και ο Χάρης Βασιλάκος, εγγονός του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του Ρον Χιλ, νικητή στον μαραθώνιο το 1969 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας, που έγινε στο στάδιο «Καραΐσκάκης». Ο Βρετανός, ο οποίος έτρεξε 5χλμ. δώρισε στον ΣΕΓΑΣ, το κύπελλο από την διοργάνωση της Αθήνας.

Λίγο νωρίτερα οι Ελληνες ολυμπιονίκες, Σπύρος Γιαννιώτης, Λευτέρης Πετρούνιας και Αννα Κορακάκη έκαναν την βράβευση των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων.

Βραβεύτηκαν ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα, ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο, η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρέλαση της ολυμπιακής ομάδας. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Αννα Κορακάκη, Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Βύρων Κοκαλάνης, η Κατερίνα Νικολαΐδου και ο Χρήστος Αφρουδάκης μπήκαν πρώτοι με την ολυμπιακή σημαία στα χέρια.

«Ο ΣΕΓΑΣ ευχαριστεί την ολυμπιακή ομάδα, για την παρουσία της στον 34ο Μαραθώνιο Αθήνας. Σήμερα τιμήσαμε αυτούς που τιμούν την Ελλαδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, είπε: «Ηταν πολύ όμορφο που οι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές βρέθηκαν στο εντυπωσιακό στάδιο με ερασιτέχνες αθλητές και χειροκροτήθηκαν από τους Ελληνες φιλάθλους»

Οι Ελληνες πρωταθλητές, δήλωσαν:

Πετρούνιας: «Ηταν μια όμορφη εκδήλωση. Είναι τιμή για εμάς να είμαστε σε αυτό το χώρο. Σε μια σπουδαία διοργάνωση όπως αυτή του μαραθωνίου, σε μία διοργάνωση με παγκόσμιο κύρος. Ευχαριστούμε τον κόσμο για το χειροκρότημα».

Γιαννιώτης: «Πάντα είναι καλά όταν ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στο ιστορικό στάδιο με τόσους χιλιάδες φιλάθλους».

Φιλιππίδης: «Για ακόμη μια φορά το κλίμα όμορφο, η ατμόσφαιρα ζεστή στο στάδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους τους δρομείς, να παρελάσουμε με την ολυμπιακή σημαία και να γιορτάσουμε τα 120 χρόνια, από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Καλλίας και Πετρουλάκη πρώτευσαν στα 5 χλμ

Ο Χρήστος Καλλίας ήταν ο αθλητής που μπήκε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας.

Ο αθλητής του ΑΟ Μυκόνου επέλεξε να κάνει γρήγορη κούρσα και να τερματίσει τα 5χλμ σε 14.49, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διαδρομής. Ο 28χρονος δρομέας έγινε ο πρώτος που κατεβαίνει τα 15.00 από το 2006 οπότε και το αγώνισμα μπήκε στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Παράλληλα κατάφερε να κάνει δύο τις νίκες του, αφού ήταν πρώτος και πριν από ένα χρόνο.

«Κατάφερα να κάνω ρεκόρ διαδρομής, έσπασα το δικό μου περσινό ρεκόρ. Δεν μπορώ να περιγράψω τα λόγια, την αίσθηση να τερματίζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος από την εμφάνιση μου», είπε ο Καλλίας.

Δεύτερος με 15.08 ήταν ο Ιταλός Αντέμε Κουνέο, ο αθλητής που γυμνάζεται στην Ελλάδα με τον Νότη Παπούλια και τρίτος ο Κώστας Νακόπουλος, που με 15.13 βελτίωσε την επίδοση του στην απόσταση.

«Είναι ενθουσιασμένος με τον αγώνα. Είμαι Ιταλός ζω τρία χρόνια στην Ελλάδα και ήταν μία ωραία εμπειρία», ειπε ο 18χρονος αθλητής.

Ο Κώστας Νακόπουλος, στην πέμπτη του συμμετοχή στη διοργάνωση τερμάτισε τρίτος, ωστόσο βελτίωσε την επίδοση του στην απόσταση. «Είναι τρομακτική εμπειρία να τρέχω τέτοια μέρα, είναι η πέμπτη φορά που συμμετέχω στο 5άρι και είμαι ενθουσιασμένος», είπε ο Νακόπουλος.

Στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού με 17.10, μπροστά από την Ελένη Φιλάνδρα (17.45), ενώ Τρίτη ήταν η Ανθή Κυριακοπούλου με 18.14.

«Εκανα ατομικό ρεκόρ στην διαδρομή και αυτό με ικανοποιεί. Ολη η ατμόσφαιρα είναι φανταστική, απλά μαγικά να μπαίνεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο», είπε η Πετρουλάκη, που θα πάρει μέρος και στους αγώνες του χειμερινής περιόδου. Αγώνας προετοιμασίας ήταν η σημερινή εμφάνιση για την Ελενα Φιλάνδρα, που ετοιμάζεται ήδη με στόχο τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού.

«Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της πρόετοιμασίας μου για το κλειστό. Είμαι χαρούμενη με τη συμμετοχή και την εμπειρία», είπε η Φιλάνδρα.

Οι 8 πρώτοι: 1.Χρήστος Καλλίας 14.49, 2.Κούνεο Αντέμε (Ιταλία) 15.08, 3.Κώστας Νακόπουλος 15.13, 4.Νίκος Φράγκος 15.19, 5.Χρήστος Παπούλιας 15.22, 6.Κώστας Γαλανόπουλος 15.26, 7.Ανδρέας Δημητράκης 15.43, 8.Θανάσης Καλόκας 16.11.

Οι 8 πρώτες: 1.Ελευθερία Πετρουλάκη 17.10, 2.Ελένη Φιλάνδρα 17.45, 3.Ανθή Κυριακοπούλου 18.14, 4.Ζωή Ανδρικοπούλου 18.31, 5.Βασιλική Λίβα 18.36, 6.Ιφιγένεια Κασκανιώτη 19.28, 7.Κατερίνα Δόβρου 19.35, 8.Παρασκευή Θρασυβούλου 19.35.

Μπουντούλης και Καρακατσάνη οι νικητές στα 10 χλμ

Η Αναστασία Καρακατάνη στις γυναίκες και ο Χρήστος Μπουντούλης στους άνδρες πρώτευσαν στα 10 χλμ., στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο Μπουντούλης κέρδισε για πρώτη φορά τον αγώνα, ενώ η Καρακατσάνη για 5η συνεχή χρονιά, αφού προηγήθηκαν αυτές του 2012, 2013, 2014 και 2015. Δεύτερη ήταν η Εσθονή Λίλι Λούικ από την Εσθονία, η οποία έτρεξε στον αγώνα μαζί με τις δύο αδελφές της Λέιλα και Λίνα.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι είναι τρίδυμες αδελφές με την ίδια αγάπη για το τρέξιμο, που τις οδήγησε άλλωστε και τις τρεις να μετάσχουν τον Αύγουστο και στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Οι 3 πρώτοι: 1.Χρήστος Μπουντούλης 31.47, 2.Δήμος Μαγγίνας 31.48, 3.Ιάσων Ιωαννίδης 31.52.

Οι 3 πρώτες: 1.Αναστασία Καρακατσάνη 35.23, 2.Λίλι Λούικ (Εσθονία) 36.23, 3.Ελενα Λεβεντάκη 36.35.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024