Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωση για ρώσους αθλητές από το CAS

Δικαίωση για ρώσους αθλητές από το CAS

Οι ρώσοι αθλητές που είχαν προσφύγει εναντίον της απόφασης της ΔΟΕ στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να μπορούν πλέον να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) να δικαιώσει του ρώσους αθλητές που είχαν εφεσιβάλει την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία είχαν αποκλεισθεί δια βίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρξε κόλαφος για την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην πόλη Πιοντσάν της Νότιας Κορέας.

Με τίτλο «»Μείναμε άφωνοι»: οι αντιδράσεις μετά την δικαίωση των ρώσων αθλητών από το δικαστήριο της Λωζάννης», η ρωσική υπηρεσία του BBC γράφει ότι το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο που εδρεύει στην Λωζάννη, ανταποκρίθηκε στις εφέσεις που είχαν υποβάλει οι ρώσοι αθλητές και ακύρωσε την απόφαση που είχε πάρει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να τους αποκλείσει δια βίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του CAS τόσο στην ΔΟΕ όσο και στην Μόσχα.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καταπολέμηση του ντόπινγκ στο μέλλον, γι αυτό και η ΔΟΕ θα εξετάσει λεπτομερώς τα επιχειρήματα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση και θα εξετάσει τις ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την απόφαση του CAS προσφεύγοντας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας.

Όσον αφορά την συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στη φετινή Χειμερινή Ολυμπιάδα της Πιοντσάν, η απόφαση που έλαβε η ΔΟΕ στις 5 Δεκεμβρίου 2017 προς το παρόν παραμένει σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει παραμεριστεί, οι Ρώσοι αθλητές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην Πιοντσάν μόνο με πρόσκληση της ΔΟΕ.

Η απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν σημαίνει ότι οι 28 αθλητές θα προσκληθούν στους Αγώνες. Το ότι έχουν αρθεί οι εις βάρος τους κυρώσεις δεν σημαίνει ότι αυτομάτως αποκτούν το προνόμιο της συμμετοχής στους Αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο γενικός γραμματέας του CAS δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «δεν σημαίνει ότι οι 28 αθλητές έχουν αθωωθεί».

Όλοι οι αθλητές δικαιώθηκαν όσον αφορά την υπόθεση ότι παραβίασαν του κανόνες αντιντόπινγκ κατά την διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Πάβελ Καραμπκόφ προσθέτοντας ότι και οι αθλητές κι εμείς χαιρόμαστε που επιτέλους θριάμβευσε η δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου αναγνώρισε ότι είναι αθώοι και ακύρωσε τις αποφάσεις της επιτροπής Όσβαλντ (της ΔΟΕ), η σημερινή απόφαση του CAS επιβεβαιώνει ότι πολλοί αθλητές που κατηγορήθηκαν είναι «καθαροί αθλητές».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «επανειλημμένα είχαμε πει ότι φυσικά και θα στηρίξουμε τους δικούς μας αθλητές μέσω κάθε δυνατής οδού, με οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου ο Πεσκόφ είπε ότι επιβεβαιώνει πως οι ενέργειες μας σε σχέση με την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε δικαστικό επίπεδο και σε άλλους θεσμούς δικαιώθηκαν, μπορούν να είναι αποτελεσματικές και πρέπει να συνεχισθούν.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, δήλωσε ότι «ουδέποτε αμφιβάλαμε για το ότι οι αθλητές μας πήραν απολύτως δίκαια τα μετάλλια που κατέκτησαν στο Σότσι και είναι θετικό που το δικαστήριο το επιβεβαίωσε πλήρως αποδεικνύοντας ότι είναι καθαροί».

Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη αποκαταστάθηκαν πλήρως και εις βάρος τους δεν ισχύουν πλέον οποιεσδήποτε απαγορευτικές αποφάσεις. Το βιογραφικό τους είναι απολύτως καθαρό και δικαιούνται όλες τις διακρίσεις που πήραν.

Ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση αυτή και την λύπη του επειδή η WADA, υπερθεμάτισε όσον αφορά τις κατηγορίες κατά των Ρώσων αθλητών που ήσαν επιφανειακές, βιαστικές και ατεκμηρίωτες.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας χιονοδρομικών αγώνων της Ρωσίας Ελένα Βιάλμπε δήλωσε ότι «μόλις μάθαμε την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου μείναμε άφωνοι» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δικαίωση των ρώσων αθλητών θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα, ενώ εξέφρασε την λύπη της που τρεις αθλητές δεν δικαιώθηκαν πλήρως και τους απαγορεύθηκε η συμμετοχή σ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι Ρώσοι αθλητές που δικαιώθηκαν, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους καθώς, όπως δήλωσαν, περιμένουν την επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο προσέφυγαν 42 Ρώσοι αθλητές, 39 εκ των οποίων παρέστησαν σε ατομικές ακροάσεις από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου. Οι προσφυγές τριών αθλητριών θα εξετασθούν αργότερα, ενώ 11 Ρώσοι αθλητές δικαιώθηκαν μερικώς καθώς η υπαιτιότητα τους στην παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ αποδείχθηκε, ωστόσο το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο ακύρωσε τις ποινές του δια βίου αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνοντας τους το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Αγώνες του 2018. Μόνο ο ρώσος αθλητής ελκήθρου Μαξίμ Μπελούγκιν, ο οποίος αποκλείσθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024