Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την Κυριακή διεξάγεται ο Κλασικός Μαραθώνιος, εγκαινιάσθηκε το μουσείο στον Μαραθώνα

Την Κυριακή διεξάγεται ο Κλασικός Μαραθώνιος, εγκαινιάσθηκε το μουσείο στον Μαραθώνα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η τελετή έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών και η αφή της Φλόγας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Αθλητικό Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου. Το πρωί της Κυριακής (09:00) δίνεται η εκκίνηση του διεθνούς αγώνα αλλά και του Πανελληνίουρ πρωταθλήματος. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

66

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η τελετή έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών και η αφή της Φλόγας, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια και μετά από απόφαση του ΣΕΓΑΣ, γίνεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντζελα Γκερέκου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο δήμαρχος του Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης, βουλευτές, εκπρόσωποι της AIMS και των Special Olympic Hellas και παλιοί πρωταθλητές.

«Είναι μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη ημέρα, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για όλη την Ελλάδα» τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας της η κα Γκερέκου, υπογραμμίζοντας:

«Ο Μαραθώνιος είναι ένα μείζον αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, που προβάλλει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα. Ο επιβλητικός χώρος του Τύμβου υπενθυμίζει σε όλους τους συμβολισμούς και τις αξίες που παρήγαγε η χώρα μας».

Ο κ. Σεβαστής στη διάρκεια της ομιλίας του και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαραθωνοδρόμους που παίρνουν μέρος στον αγώνα, τόνισε:

«Η τελετή έναρξης και η αφή της Φλόγας της διοργάνωσης δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να σκεφθούμε το μέγεθος της θυσίας των Αθηναίων και των συμμάχων τους στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Τα μηνύματα εκείνης της ιστορικής μάχης οδηγούν σήμερα, 2500 χρόνια μετά, στις αξίες του μαραθωνίου δρόμου».

Πριν από την τελετή αφής της Φλόγας, μία ομάδα παιδιών μιμήθηκε τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλει ένας μαραθωνοδρόμος για να πετύχει τον άθλο του, παίροντας στο τέλος ενέργεια από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.

Μετά την τελετή αφής της φλόγας ξεκίνησε συμβολική λαμπαδηδρομία, η οποία κατέληξε στο σημείο της εκκίνησης του αγώνα. Εκεί με μία λιτή τελετή άναψε ο βωμός στην ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου, από όπου θα ξεκινήσουν οι δρομείς που θα πάρουν μέρος στο 27ο Διεθνή Μαραθώνιο Αθηνών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μετά την αφή της φλόγας οι παραβρισκόμενοι μεταφέρθηκαν από το χώρο του Τύμβου στην πόλη του Μαραθώνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Α Διδακτηρίου, εκεί όπου θα στεγάζεται το Αθλητικό Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου. Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινίασε το Μουσείο.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Στο χώρο αυτό ο Δήμος δημιούργησε το 1ο Αθλητικό Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, το οποίο αποτελεί σπίτι κάθε μαραθωνοδρόμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, κειμήλια και αθλητικό υλικό από ένδοξους μαραθωνοδρόμους του παρελθόντος, όπως των Σπύρου Λούη, Στέλιου Κυριακίδη, Χρήστου Βαρτζάκη. Πέραν από άλλα, ο χώρος αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μουσείο ανθρώπινης προσπάθειας».

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κήρυξε την επίσημη έναρξη του 3ου Συμποσίου των AIMS – IAAF. Πρόκειται για μία συνάθροιση εκπροσώπων από 48 μαραθωνίους όλου του κόσμου, όπου αναπτύχθηκαν συζητήσεις με βασικό θέμα: «Φιλανθρωπικά προγράμματα και μαραθώνιο κίνημα».

Το Συμπόσιο έχει πολύ μεγάλη σημασία, ενόψει μάλιστα της συμπλήρωσης των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα το 2010. Του χρόνου αναμένεται οι εκπρόσωποι των μαραθωνίων να ξεπεράσουν τους 100.

Στην έναρξη του Συμποσίου το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Ζαγάρης, και ο συντονιστής του Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών, Μάκης Ασημακόπουλος.

Ωρες εκκίνησης, μπόνους, τα φαβορί

Η εκκίνηση του διεθνή Μαραθωνίου αλλά και του Πανελληνίου πρωταθλήματος θα δοθεί στις 09.00 από την ιστορική αφετηρία στο Μαραθώνα και η άφιξη του πρώτου αθλητή στο Καλλιμάρμαρο αναμένεται λίγο μετά τις 11.10 και την πρώτης αθλήτριας μετά τις 11.35. Δύο ώρες νωρίτερα θα δοθεί από το ίδιο σημείο η εκκίνηση του αγώνα δυναμικού βαδίσματος Μαραθωνίου δρόμου.

Οι εκκινήσεις των δρόμων 5 και 10 δλμ θα δοθούν στις 09.30 έξω από το Παναθηναϊκό στάδιο στο οποίο θα επιστρέψουν οι δρομείς για να τερματίσουν. Ο πρώτος στα 5 χλμ αναμένεται για τερματισμό γύρω στις 09.45 και στα 10 χλμ στις 10.00.

Στις 09.35 θα δοθεί η εκκίνηση ταυ αγώνα δρόμου των 1.000μ για τα Special Olympics Hellas (Στύλοι Ολυμπίου Διός) και στις 10.40 του αγώνα 700μ παιδιών (Βασιλίσσης Όλγας, μπροστά στην τελευταία έξοδο από Ζάππειο Μέγαρο προς Λεωφ. Αμαλίας).

Τις καλύτερες επιδόσεις στην κλασική διαδρομή έχουν στους άνδρες ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι με 2.10.55 από τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (29/8/2004) και η Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) στις γυναίκες με 2.26.20 από την ίδια διοργάνωση (22/8/2004).

Από ελληνικής πλευράς την καλύτερη επίδοση έχει στους άνδρες ο Νίκος Πολλιάς με 2.17.56 επίσης από τις 29 Αυγούστου του 2004 και η Μαρία Πολύζου στις γυναίκες με 2.39.10 από τις 9/8/1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024