Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αθλητής συνελήφθη για παραβιάσεις απορρήτου μέσω Διαδικτύου

Αθλητής συνελήφθη για παραβιάσεις απορρήτου μέσω Διαδικτύου

Σωρεία υποθέσεων παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου ήρθε στο φως μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σωρεία υποθέσεων παραβίασης απορρήτου, προσωπικών δεδομένων και εισβολής σε υπολογιστικά συστήματα χρηστών του διαδικτύου ήρθε στο φως μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Προηγήθηκε πληθώρα καταγγελιών, τηλεφωνικών, εγγράφων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε καθημερινή βάση.

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί, ένας 28χρονος, αθλητής στίβου-εμποδιστής σε νησιωτική ομάδα, ο οποίος κατ’ εξακολούθηση αποκτούσε πρόσβαση, μέσω ειδικού προγράμματος, σε προσωπικούς υπολογιστές χρηστών του διαδικτύου.

Με τη διαδικασία αυτή κατάφερε να ανασύρει και να αντιγράψει πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χρηστών. Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή του σε 116 περιπτώσεις εξαπάτησης γυναικών και σε δύο απόπειρες, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Οπως προέκυψε, από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, ο συλληφθείς, χρησιμοποιώντας τρία προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα και προσωπικά δεδομένα τρίτων, έπεισε με απατηλό τρόπο τις παθούσες να του παραχωρήσουν πρόσβαση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης στα αρχεία των προσωπικών υπολογιστών τους.

Συγκεκριμένα, ο δράστης προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στις οποίες έστελνε αιτήματα φιλίας, στα προφίλ τους στην εν λόγω ιστοσελίδα, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Για να επιτύχει τους σκοπούς του, τους ανέφερε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας του, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ αποστάσεως τους προσωπικούς τους υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος.

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους. Στη συνέχεια ανέσυρε-αντέγραφε πληθώρα προσωπικών δεδομένων τους, ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου κλπ).

Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικοινώνησε μέσω αλληλογραφίας με την επίμαχη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Διενήργησε και ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, καθώς και των ηλεκτρονικών ιχνών, ενώ επικοινώνησε και με τους αρμόδιους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Από την έρευνα αυτή ταυτοποιήθηκε ο 28χρονος ως ο διαχειριστής των επίμαχων προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων ενεργούσε παράνομα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πρωινές ώρες της Πέμπτης, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προχώρησε σε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη, όπου από τον επιτόπιο ψηφιακό έλεγχο διαπιστώθηκε η παράνομη δράση του.

Επιπλέον ανεβρέθηκαν, σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, αποθηκευμένα πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ψηφιακά αρχεία), δηλαδή χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο κλπ, που είχε αποσπάσει από τις παθούσες.

Κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας εξωτερικός φορητός δίσκος τύπου usb, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος των ψηφιακών δεδομένων που είχε αποσπάσει.

Από τις συνολικά 116 περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και ταυτοποιηθεί οι 16, ενώ τις υπόλοιπες 100 ο 28χρονος τις ομολόγησε και διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των παθόντων.

Με τη σε βάρος του δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, ο δράστης οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024