Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» WADA - Ρώσων για το ντόπινγκ και παρέμβαση Πούτιν

«Πόλεμος» WADA – Ρώσων για το ντόπινγκ και παρέμβαση Πούτιν

Ο Διεθνής Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την έγκριση λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, ως πρώτη συνέπεια των συστάσεων που έκανε η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για να εξετάσει το σκάνδαλο διαφθοράς και χρήσης αναβολικών στη Ρωσία. Ωστόσο, το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον παγκόσμιο οργανισμό, λέγοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι. Συνάντηση Πούτιν με επικεφαλής αθλητικών ομοσπονδιών!

Ο Διεθνής Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την έγκριση λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, ως πρώτη συνέπεια των συστάσεων που έκανε η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για να εξετάσει το σκάνδαλο διαφθοράς και χρήσης αναβολικών στη Ρωσία.

«Η αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου, η οποία έχει άμεση ισχύ, απαγορεύει στο κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας να ασκεί δραστηριότητες που σχετίζονται με τον WADA, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των δειγμάτων ούρων και αίματος. Το εργαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας έχει προθεσμία 21 ημέρες να προσφύγει κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS)», όπως ανακοίνωσε ο WADA.

«Γρήγορα θα πρέπει να σχηματιστεί μια πειθαρχική επιτροπή με σκοπό να επεξεργαστεί το φάκελο της υπόθεσης. Εν τω μεταξύ, όλα τα δείγματα που διατηρούνται από το κέντρο αντιντόπινγκ της Μόσχας θα πρέπει τώρα να μεταφερθούν με ασφάλεια, γρήγορα και με εγγυημένο τρόπο παρακολούθησης, αλλά και διατήρησης σε ένα άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από τον WADA» προσθέτει η ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία καταρτίστηκε από τον WADA με επικεφαλής τον Καναδό πρώην πρόεδρό του, Ντικ Πάουντ, η οποία «κατακεραύνωνε» τον ρωσικό αθλητισμό και κυρίως την ομοσπονδία στίβου για διευρυμένη διαφθορά ντόπινγκ, η οποία έφθασε μέχρι την IAAF, με δωροδοκίες στελεχών της και του πρώην προέδρου της, Λαμίν Ντιάκ.

Αν η Ρωσία δεν καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση και να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ο WADA και η IAAF απειλούν ότι θα την αποκλείσουν από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

«Φέρτε μας αποδείξεις», λένε οι Ρώσοι

Ωστόσο, το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ ότι οι Ρώσοι αθλητές είναι ένοχοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών που αυξάνουν την απόδοση στους αγώνες σε μεγάλη κλίμακα, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι.

«Μέχρι να παρουσιαστούν κάποια αποδεικτικά στοιχεία… είναι δύσκολο να δεχθούμε αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες είναι αρκετά αβάσιμες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά της, η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε ότι «θα υποβάλει σύντομα στην IAAF ένα έγγραφο με το πρόγραμμα αντιντόπινγκ που θα ακολουθήσει και συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του», ενώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια ειλικρινής συνεργασία με την IAAF θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από έναν οποιοδήποτε αποκλεισμό ή απομόνωση του ρωσικού αθλητισμού».

Το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτό για στενότερη συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA), προκειμένου να εξαλειφθούν «τυχόν παρατυπίες» που έγιναν από τον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ και από το διαπιστευμένο εργαστήριο της Μόσχας, από το οποίο αφαιρέθηκε η διαπίστευση που του παρείχε ο WADA.

Συνάντηση Πούτιν με επικεφαλής αθλητικών ομοσπονδιών

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιήσει συνάντηση την Τετάρτη με τους επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών της Ρωσίας για να συζητήσουν την πορεία προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η προγραμματισμένη συνάντηση συμπίπτει με τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής του WADA να αποκλειστεί η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μετά τις καταγγελίες για συστηματική χρήση αναβολικών από Ρώσους αθλητές.

Για τη Ρωσία που διοργάνωσε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014 και θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, ο χρόνος είναι λίγος: έχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να απαντήσει στις εκρηκτικές αποκαλύψεις που δημοσιεύτηκαν στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής του WADA, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία για οργανωμένο ντόπινγκ.

Διαφορετικά, κινδυνεύει με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο.

Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Ποπόφ, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στη Μόσχα ότι η ρωσική ομοσπονδία στίβου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει στη χώρα, αλλά και τις επεκτάσεις του με τη διαφθορά στους κόλπους της IAAF:

«Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη. Δεν νομίζω ότι τελικά θα οδηγήσει στον αποκλεισμό του συνόλου της ομοσπονδίας», τόνισε ο παλιός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, χωρίς σύμφωνα με τα λεγόμενά του να αποκλείει άλλου είδους ποινές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024