Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «μεθυλτριενολόνη» ξαναχτύπησε στον στίβο

Η «μεθυλτριενολόνη» ξαναχτύπησε στον στίβο

Θετικό στην ουσία «Μεθυλτριενο-λόνη» βρέθηκε δείγμα του αθλητή του στίβου, Δημήτρη Ρέγα, μετά από έλεγχο του ΕΣΚΑΝ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στις 13 Ιουνίου. Ο 22χρονος αθλητής κάνει λόγο για δολιοφθορά και μηνύσεις. Ο ΣΕΓΑΣ εξέφρασε τη λύπη του για την υπόθεση και άφησε αιχμές για την πρόωρη διαρροή του θέματος. Η υπόθεση έκανε το γύρο του κόσμου.

89

Θετικό στηνουσία «Μεθυλτριενολόνη» βρέθηκε δείγμα του αθλητή του στίβου, Δημήτρη Ρέγα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΣΚΑΝ σε δείγματα αθλητών από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου στις 13 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο 22χρονος αθλητής, ο οποίος είχε κατακτήσει την 3η θέση στα 400μ., με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για δολιοφθορά και τονίζει πως θα υποβάλλει μηνύσεις κατ αγνώστων, καθώς όπως υποστηρίζει«…ουδέποτε θεώρησα απαραίτητο να κάνω χρήση απαγορευμένων ουσιών».

Ο Ρέγας είναι αθλητής του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, προπονητή και της Φανής Χαλκιά και το 2005 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων. Κατάγεται από τη Μυτιλήνη και του είχε δωθεί το προσωνύμιο «νέος Κεντέρης».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Ρέγας είχε αποσύρει την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του από το μίτινγκ «Θεσσαλονίκη 2008», που είχε διεξαχθεί την Τετάρτη (9/7).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Ρέγα: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τις αρμόδιες αρχές ότι το δείγμα ούρων μου σε έλεγχο ντόπινγκ που διεξήχθη προ ενός μηνός στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στίβου βρέθηκε θετικό. Με περισσή έκπληξη αλλά και τρόμο πληροφορήθηκα ότι η ουσία η οποία ανιχνεύθηκε στο δείγμα μου είναι η ίδια ουσία που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο της Ομοσπονδίας άρσης βαρών (methyltrienolone).

»Είμαι μόλις 22 ετών με μικρή διαδρομή στον πρωταθλητισμό, όπου ονειρευόμουν και ακόμη ονειρεύομαι να φτάσω ψηλά. Ουδέποτε θεώρησα απαραίτητο να κάνω χρήση απαγορευμένων ουσιών και αυτό γιατί μοναδικός στόχος μου στον αθλητισμό ήταν να κάνω περήφανους τους γονείς μου και όσους πίστεψαν σε εμένα.

»Μέσα στο βαρύ αντιαθλητικό κλίμα και τις μέρες απαξίωσης που περνάει ο αθλητισμός στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες, εκτός από ανήθικη θα ήταν πραγματικά αυτοκτονική και πέραν κάθε λογικής η χρήση αναβολικών από έναν αθλητή που, αφενός, είναι εγγεγραμμένος στις λίστες της WADA, και, αφετέρου, γνωρίζει ότι θα ελεγχθεί στο συγκεκριμένο αγώνα.

»Πολύ περισσότερο η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ντόρο και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών.

»Υπογραμμίζω δε, ότι γνώριζα πως θα υποβληθώ τη συγκεκριμένη ημέρα σε έλεγχο ντόπινγκ. Δυστυχώς, όμως, το γνώριζαν και άλλοι. Αυτοί που με αυτή τους την ενέργεια επιχείρησαν να επιβάλλουν καθεστώς τρομοκρατίας στους αθλητές στίβου προεόρτια των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου.

Υπόσχομαι ότι θα επιστρατεύσω όλες μου τις δυνάμεις και όλους τους φορείς για να ανακόψω την προσπάθεια αυτών που έβαλαν ως στόχο να πληγώσουν και το στίβο.

»Εντός των επομένων ωρών θα υποβάλλω μήνυση κατ αγνώστων, ενώ με την παρούσα επικαλούμαι και τη συνδρομή της διοίκησης του ΟΑΚΑ ώστε να εξεταστεί από τις Αρχές το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των χώρων προθέρμανσης.

»Δεν αισθάνομαι τόσο την ανάγκη να φωνάξω ότι είμαι καθαρός, όσο την ανάγκη να στρέψω το βλέμμα σας σ αυτούς που με δόλια μέσα σπέρνουν τον τρόμο».

Η απάντηση του ΣΕΓΑΣ

Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωση, που εξέδωσε την Παρασκευή (12/7), εξέφρασε τη λύπη του για την υπόθεση ντόπινγκ του αθλητή Δημήτρη Ρέγα, ενώ άφησε και αιχμές για τη διαρροή του θέματος, πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης η ομοσπονδία Στίβου επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, ότι αρχίζει άμεσα τις πειθαρχικές διαδικασίες σε συνεργασία με την IAAF, ενώ εκφράζει τη δυσαρεσκειά της επειδή καθυστέρηση η ανάλυση των δειγμάτων του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ έχει ως εξής:

«Σήμερα Παρασκευή 11/7/08 το ΕΣΚΑΝ ενημέρωσε εγγράφως τον ΣΕΓΑΣ ότι και το Β δείγμα ούρων του αθλητή Δημήτρη Ρέγα, που συλλέχθηκε κατά την διάρκεια τακτικού ελέγχου, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στις 13/6/08 στο ΟΑΚΑ, ήταν θετικό στην ουσία Methyltrienolone.

»Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. εκφράζει την λύπη του γιατί ένα ακόμα περιστατικό Doping ταλανίζει τον Ελληνικό Αθλητισμό και ξεκινάει άμεσα τις σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες σε συνεργασία με την IAAF.

»Ταυτόχρονα όμως είναι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθεί εντονότατα και να καταγγείλει προς την Αθλητική ηγεσία το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά το θέμα διέρρευσε στην δημοσιότητα πριν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, από άτομα που εμπλέκονται με τους δημόσιους φορείς που είναι υπεύθυνοι τόσο για την διεκπεραίωση όσο και για την εμπιστευτικότητα αυτών των διαδικασιών.

»Επίσης θέλει να διαμαρτυρηθεί γιατί, ενώ ζήτησε εγγράφως από το ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο ελέγχου του ΟΑΚΑ, πολλές μέρες πριν την διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, να έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των δειγμάτων πριν το BRUNO ZAULI, που έγινε στις 21-22/6/08, ώστε σε περίπτωση θετικού δείγματος να μην περιληφθεί o Αθλητής – Αθλήτρια στις Εθνικές Ομάδες, ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος μιας εκ των υστέρων ακύρωσής του/της, που θα συμπαρέσυρε συνολικά το αποτέλεσμα των Εθνικών Ομάδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

»Αντιθέτως χρειάσθηκαν 27 ολόκληρες ημέρες για να βγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, χωρίς μέχρι σήμερα να μας έχει ενημερώσει με οποιονδήποτε τρόπο το εργαστήριο ελέγχου του ΟΑΚΑ ότι το έγγραφο αίτημά μας δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί.

Ενημερώνουμε τέλος την κοινή γνώμη για τα εξής:

-Ο αθλητής Δημήτρης Ρέγας δεν είχε μέχρι σήμερα εξασφαλίσει την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επομένως δεν αποτελούσε μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας.

-Σύμφωνα με τα παραπάνω και εφόσον τιμωρηθεί ο αθλητής μετά την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών, αφενός θα ακυρωθεί το αποτέλεσμα της ομάδας 4Χ400 Ανδρών στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο BRUNO ZAULI, αφετέρου η ακύρωση αυτή δεν επηρεάζει την ένταξη των Εθνικών μας Ομάδων στην SUPER LEAGUE της Ευρώπης για το 2009».

Εκανε το γύρο του κόσμου η υπόθεση

Το θέμα ντόπινγκ του πρωταθλητή των 400μ. Δημήτρη Ρέγα έκανε το γύρο του κόσμου με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν αναφορά στα πρόσφατα θετικά δείγματα, που βρέθηκαν στον ελληνικό αθλητισμό.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε ότι ο Ρέγας βρέθηκε θετικός σε στεροειδή σε έλεγχο, που διενεργήθη στις 13 Ιουνίου στην Αθήνα. Επίσης αναφέρει ότι ο αθλητής σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει, ότι έπεσε θύμα σαμποτάζ.

Το Associated Press αναφέρει στο τηλεγράφημά του, ότι ο έλληνας πρωταθλητής κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό επειδή βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία, ενώ επισημαίνει ότι ο ΣΕΓΑΣ θα ακολουθήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του αθλητή. Το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων κάνει αναφορά και στις υποθέσεις των Δρυμωνάκου και των 11 αρσιβαριστών.

Το Reuters έχει ως κεντρικό θέμα την ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρέγα. Στη συνέχεια το πρακτορείο παρουσίασε όλα τα κρούσματα ντόπινγκ που έχουν ταλανίσει φέτος τον ελληνικό αθλητισμό (11 αρσιβαρίστες, Δρυμωνάκος, Τσιάμης), ενώ γίνεται αναφορά και για την υπόθεση Κεντέρη – Θάνου στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Αναφορά στην υπόθεση έκανε και η ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας Marca.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024