«Έχω σοκαριστεί...»

Θετικό σε M3 το πρώτο δείγμα της Χαλκιά

Θετικό σε M3 το πρώτο δείγμα της Χαλκιά
Η Φανή Χαλκιά κατά τη συνέντευξη Τύπου   (Φωτογραφία:  Action Images )
Πεκίνο
Θετικό στην ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) βρέθηκε το πρώτο δείγμα της Φανής Χαλκιά μετά από τον έλεγχο που είχε κάνει η WADA στο Φουκούι της Ιαπωνίας, όπου προετοιμαζόταν η εθνική ομάδα στίβου πριν τη μετάβασή της στο Πεκίνο. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας παράθεσε - λίγες ώρες μετά τη διαρροή της είδησης καθώς από την ΕΟΕ δεν ανακοινώθηκε επισήμως το όνομά της - συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας την αθωότητά της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ισχυρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, στο πρώτο δείγμα ανιχνεύθηκε η ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) ενώ ο έλεγχος διενεργήθηκε από τη WADA.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου της Φανής Χαλκιά:

«Πριν από λίγες ώρες με κάλεσε ο κ. Κούβελος στο γραφείο του στο αρχηγείο της Ολυμπιακής αποστολής και με ενημέρωσε ότι βρέθηκε θετικό δικό μου δείγμα από τον έλεγχο που έγινε στο Φουκούι.

» Αρχικά σοκαρίστηκα, νόμιζα ότι επρόκειτο για χιούμορ. Είμαι πολύ σοκαρισμένη.

» Ο τελευταίος έλεγχος από τον οποία πέρασα στην Ελλάδα ήταν την 1η Αυγούστου, καθώς του είχα ενημερώσει ότι στις 2 Αυγούστου θα έφευγα για προετοιμασία. Ήταν αιφνίδιος έλεγχος αλλά τον περίμενα γιατί πάντα όποτε πήγαινα για προετοιμασία έρχονταν και με ήλεγχαν.

» Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν τόσο πονηρά μυαλά στον κόσμο. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να δώσω στον ΕΟΦ όλα τα σκευάσματα που έχω πάρει τους τελευταίους μήνες.

» Έχω ενημερώσει τη WADA και έχω προσφερθεί να είμαι στους υποψήφιους για το πειραματικό αντιντόπινγκ κοντρόλ πρόγραμμα και είμαι στη διάθεσή τους 365 ημέρες το χρόνο.

» Πως είναι δυνατόν πριν τη διοργάνωση, τη συμμετοχή μου στην οποία ονειρευόμουν όλη τη χρονιά να κάνω τέτοιο λάθος; Ειδικά επειδή εφέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά και ασπιρίνη να πάρω, κοιτάζω το κουτί για να βεβαιωθώ.

» Ειδικά τελευταία έπαιρνα μόνο πολυβιταμίνες.

» Στο χαρτί που μου έδειξε ο κ. Κούβελος, γράφει ότι πέρασα έλεγχο στις 12 Αυγούστου. Κάτι που δεν είναι σωστό γιατί είχα περάσει από τον έλεγχο δύο ημέρες νωρίτερα. Αλλά αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα.

» Με θλίβει, είναι συκοφαντικό εις βάρος μου, είμαι σοκαρισμένη και έκπληκτη.

» Περιμένω πλέον την εξέταση του δευτέρου δείγματος, η οποία θα γίνει στις 11πμ (σ.σ.: ώρα Κίνας)

» Μακάρι οι συναθλητές μου να κρατούν καλά, να έχουν επιτυχίες και εσείς (σ.σ.: οι δημοσιογράφοι) να τους στηρίξετε. Αφήστε εμένα αλλά να είστε κοντά στους υπόλοιπους.

» Μπορεί να είμαι σε δύσκολη στιγμή αλλά το πιστεύω, και θα το λέω μέχρι να πεθάνω, έχουμε καθαρό αθλητισμό.

» Εάν δεν υπήρχαν αθλητές σαν εμένα που περνάω από το 2004 τόσους ελέγχους, δεν θα το έλεγα.

» Όταν όλοι οι Έλληνες αθλητές περνάμε όσους ελέγχους όσοι τρεις ξένοι αθλητές, κάτι υπάρχει

» Αυτό δεν είναι εθνικιστό. Δεν είμαι άνθρωπος καχύποπτος. Με τα δεδομένα μιλάω...

» Λυπάμαι για την αναστάτωση που σας προκάλεσα και ζητάω συγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας (σ.σ.: η συνέντευξη Τύπου παρετέθη στις 4 τα ξημερώματα ώρα Κίνας) αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια οδύσσεια.

» Δεν μου ζήτησαν να φύγω από το Ολυμπιακό Χωριό αλλά έφυγα από μόνη μου για να μην αναστατωθούν οι συναθλητές μου.

» Το διαφορετικό στην περίπτωση μου είναι ότι δεν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ημέρες που μην έχω περάσει από κοντρόλ. Πολλές ημέρες περνούσα και από διπλούς ελέγχους. Αυτή είναι η αλήθεια για αυτό έχω σοκαριστεί.

» Πέρυσι ήμουν στο Φουκούι και πάλι από προετοιμασία και είχα περάσει από τρεις ελέγχους.

» Στόχος μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήταν να μπω στον τελικό. Και σίγουρα θα το έκανα αλλιώς δεν θα ερχόμουν εδώ. Είχα ξεπεράσει τα προβλήματά μου και πίστευα ότι θα πετύχαινα το στόχο μου. Δυστυχώς μάλλον δεν θα μπορέσω...

» Οι μεγάλοι αγώνες είναι σαν ένα μεγάλο μαγαζί. Αυτοί έχουν το καρπούζι, έχουν και το μαχαίρι. Για αυτό οι αθλητές δυσκολεύονται να αποδείξουν κάτι. Το χαρτί με τους κωδικούς των δειγμάτων μας, το έχει μόνο η WADA και όχι εμείς. Δεν ξέρω εάν αυτό σημαίνει κάτι...

» Ήδη λαμβάνω πολλά μηνύματα, δώρα, γράμματα με μηνύματα υποστήριξης. Ο κόσμος έχει λατρεία στον αθλητισμό. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά. Δυστυχώς αρκετές φορές τους στενοχωρούμε. Ο λόγος για τον οποίο λυπάμαι είναι ο κόσμος που μπορεί να έχω στενοχωρήσει. Δεν θα ήθελα να είμαι σε αυτή τη θέση αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ πλέον να το αλλάξω.

» Το να κάνεις χρήση και να πάρεις ντόπα πριν πας σε αγώνα, όπου σίγουρα θα σε περάσουν από κοντρόλ, τότε καλύτερα να σταματήσεις τον αθλητισμό».

Στη Φανή Χαλκιά επισημάνθηκε ότι πριν λίγες εβδομάδες είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένες ουσίες ο Δημήτρης Ρέγας, με τον οποίο έχει τον ίδιο προπονητή.

«Είχα πάθει σοκ με την περίπτωση του Ρέγα, γιατί κάναμε τα ίδια πράγματα. Ψάχνουμε να δούμε τι είναι αυτό που συμβαίνει, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι» ήταν η απάντησή της.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, κατόπιν ενημέρωσης από τη ΔΟΕ, ότι βρέθηκε θετικό το πρώτο δείγμα, μέλους της Ολυμπιακής μας Ομάδας, σε έλεγχο ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε από την WADA στην Ιαπωνία, πριν την είσοδό του στο Ολυμπιακό Χωριό. Μέχρι την εξέταση και του δεύτερου δείγματος, που έχει ήδη ζητηθεί, το μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και εκτός Ολυμπιακού Χωριού».

Newsroom ΔΟΛ