Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ολυμπιακός Κυπελλούχος Ελλάδος στο πόλο ανδρών

Ο Ολυμπιακός Κυπελλούχος Ελλάδος στο πόλο ανδρών

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο πόλο ανδρών για δεύτερη χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια, αφού επικράτησε με 6-5 της Βουλιαγμένης (κάτοχος του περσινού τίτλου) στον τελικό του Final 4 που έγινε στη Λαμία. Η Βουλιαγμένη προηγήθηκε με 2-0, οι Ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν και από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι - χέρι με τον ΝΟΒ να παίρνει το προβάδισμα και τον Ολυμπιακό να απαντά. Η μοναδική φορά που η ομάδα του Πειραιά πήρε προβάδισμα ήταν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με πέναλτι που εκτέλεσε ο Φουντούλης και χάρισε στον Ολυμπιακό το 15ο Κύπελλο της Ιστοαρίας του.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος στο πόλο ανδρών για δεύτερη χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια, αφού επικράτησε με 6-5 της Βουλιαγμένης (κάτοχος του περσινού τίτλου) στον τελικό του Final 4 που έγινε στη Λαμία.

Η Βουλιαγμένη προηγήθηκε με 2-0, οι Ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν και από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι – χέρι με τον ΝΟΒ να παίρνει το προβάδισμα και τον Ολυμπιακό να απαντά.

Η μοναδική φορά που η ομάδα του Πειραιά πήρε προβάδισμα ήταν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με πέναλτι που εκτέλεσε ο Φουντούλης και χάρισε στον Ολυμπιακό το 15ο Κύπελλο της Ιστοαρίας του.

Η Βουλιαγμένη ξεκίνησε καλύτερα στον τελικό και προηγήθηκε 2-0, την ώρα που η άμυνά της κράτησε τον Ολυμπιακό χωρίς γκολ στα πρώτα 6,5 λεπτά της αναμέτρησης, με τον Φουντούλη να μειώνει για τους «ερυθρόλευκους».

Ο ίδιος παίκτης ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα του δευτέρου οκταλέπτου, αλλά ο Αφρουδάκης έδωσε στα μισά της περιόδου και πάλι προβάδισμα στον ΝΟΒ (3-2), το οποίο ήταν το σκορ ημιχρόνου. Ο Σχίζας ισοφάρισε 3-3 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, ενώ ο Γούνας «απάντησε» με πέναλτι για το 4-3.

Ο Μάγιαρακ έφερε εκ νέου το σκορ στα ίσα (4-4), περίπου ένα λεπτό πριν από το τέλος του τρίτου οκταλέπτου, αλλά ο Αφρουδάκης έβαλε ξανά τη Βουλιαγμένη σε θέση οδηγού (5-4). Ο Κολόμβος ισοφάρισε 5-5 για τον Ολυμπιακό στις αρχές της τέταρτης περιόδου, ενώ ο Φουντούλης με πέναλτι έδωσε για πρώτη φορά προβισμα στους «ερυθρολεύκους» (5-6), περίπου 2,5 λεπτά πριν απο το τέλος.

Στο υπόλοιπο του αγώνα η Βουλιαγμένη δεν κατάφερε να σκοράρει (ο ΝΟΒ διαμαρτυρήθηκε για τη φάση στην εκπνοή του αγώνα, στην οποία υποστηρίζει πως ο Ελμισιάν πέτυχε γκολ, αλλά οι διαιτητές απεφάνθησαν ότι το σουτ ήταν εκπρόθεσμο και δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή) και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη είχαν αναμετρηθεί για τελευταία φορά στον τελικό του 2004, στο πλαίσιο του φάιναλ έιτ που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, και οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν και τότε με 6-5!

Οι δύο ομάδες ανανέωσαν το… ραντεβού τους για τη συνέχεια των τελικών του πρωταθλήματος, με το σκορ της σειράς να είναι στο 1-1.

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 1-1, 2-2, 0-2.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (Τεό Λοράντος): Τσαλκάνης, Μυλωνάκης 1, Χατζηδάκης, Κομάντινα, Ελμισιάν, Βελώνιας, Αφρουδάκης 3, Καρούντζος, Βλαχόπουλος, Γούνας 1, Τίγκας, Βουλγαράκης, Πρωτονοτάριος, Μαυρωτάς, Μασμανίδης. Ο ΝΟΒ είχε 2/5 με παίκτη παραπάνω, ενώ πέτυχε 1 γκολ από την περιφέρεια, 1 στην κόντρα και 1 με πέναλτι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Δεληγιάννης, Δελακάς, Μάζης, Καπότσης, Φουντούλης 3, Ποντικέας, Μπλάνης, Ντόσκας, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Μάγιαρακ 1, Σχίζας 1, Φλώρος. Ο Ολυμπιακός είχε 4/10 με παίκτη παραπάνω, ενώ πέτυχε 2 γκολ με πέναλτι.

* Ο Γιάννης Φουντούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ, ενώ ο Νίκος Δεληγιάννης βραβεύθηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Θοδωρής Βλάχος (προπονητής Ολυμπιακού): Έχω κατακτήσει πολλούς τίτλους με τον Ολυμπιακό, αφού ανήκω εδώ και πολλά χρόνια στην οικογένεια του μεγάλου αυτού συλλόγου. Όμως, ήταν ο πρώτος μου τίτλος σαν πρώτος προπονητής των «ερυθρολεύκων». Μπορεί να άργησε λίγο αυτός ο τίτλος, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δεν παίξαμε καλά, αλλά το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε τον τελικό. Αυτό χαρακτηρίζει μια μεγάλη ομάδα. Να είναι μέτρια και να κερδίζει. Δεχτήκαμε τρία εύκολα γκολ, που μας έκαναν να χάσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Συγχαρητήρια στα παιδιά, χρειαζόμασταν το Κύπελλο αυτό, γιατί δύο χρόνια χωρίς τίτλο είναι μεγάλο διάστημα. Αν διαχειριστούμε σωστά αυτή την επιτυχία, θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα ενόψει της συνέχειας στο πρωτάθλημα. Θέλω να δηλώσω ότι κάνατε καλή επιλογή για τον MVP του αγώνα, αφού ο Γιάννης Φουντούλης όπως πάντα, έτσι και σήμερα, έκανε σωστά τη δουλειά του. Αφιερώνω αυτό τον τίτλο στους γονείς μου».

Τάσος Σχίζας (αρχηγός Ολυμπιακού):
«Είναι πολύ ευχάριστο να κερδίζεις ένα κύπελλο που το ήθελες τόσο πολύ, παίζοντας μέτρια. Δείξαμε δείγματα «ομάδας», παρά τη μετριότητα. Κάναμε λάθη στην αρχή, τα πληρώσαμε, αλλά παραμείναμε με καθαρό μυαλό στο παιχνίδι και δικαιωθήκαμε στο τέλος. Είμαι χαρούμενος που στο τέταρτο οκτάλεπτο παίξαμε υποδειγματική άμυνα και ανατρέψαμε το αποτέλεσμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε αυτή την επιτυχία όσο θα θέλαμε. Από αύριο αρχίζει ο γολγοθάς του πρωταθλήματος, όπου πρέπει να φτάσουμε στην κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο θέλουμε περισσότερο από το Κύπελλο».

Γιάννης Φουντούλης (ΜVP του τελικού): «Βρίσκομαι τέσσερα χρόνια στην οικογένεια του Ολυμπιακού κι έχω την τύχη να συνεργαστώ με μεγάλους προπονητές και παίκτες. Αυτός είναι ένας τίτλος που άργησε λίγους μήνες, αλλά η νέα αρχή έγινε. Η επιτυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ήμασταν μέτριοι σήμερα. Και οι δύο ομάδες επηρεάστηκαν από την γνωστή φιλοσοφία ενός τελικού Κυπέλλου και, με πολλά λάθη και νευρικότητα, βρέθηκαν μακριά από τις δυνατότητές τους. Ήμασταν πιο τυχεροί και πιο ψύχραιμοι στο τέλος. Δεν ενστερνίζομαι την άποψη εκείνων που εκτιμούν ότι ο τίτλος αυτός θα μας βοηθήσει ψυχολογικά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα, είναι όλα διαφορετικά και ξεκινούν απ’ την αρχή».

Νίκος Δεληγιάννης (καλύτερος τερματοφύλακας του τελικού): Πολλά νεύρα και κακό πόλο σήμερα. Ο πιο τυχερός κέρδισε. Ξεκινήσαμε άσχημα και κάναμε πολλά λάθη. Σταδιακά, ανεβάσαμε την απόδοσή μας και στο τέλος, αξιοποιώντας την καλή άμυνα, κερδίσαμε δίκαια το παιχνίδι. Συμφωνώ κι εγώ με εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι τελικοί του πρωταθλήματος που ακολουθούν είναι μια άλλη ιστορία. Δεν έχει καμία σημασία η σημερινή νίκη».

Τεό Λοράντος (προπονητής Βουλιαγμένης): «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους σας, αλλά δεν πρέπει να κάνω δηλώσεις. Εάν μιλήσω, θα πω πράγματα που θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα. Απευθυνθείτε στους αθλητές του ΝΟΒ που είναι στη διάθεσή σας. Σας ευχαριστώ».

Κώστας Τσαλκάνης (αρχηγός Βουλιαγμένης): «Το παιχνίδι κρίθηκε στις λάθος επιλογές μας στα τελευταία λεπτά. Συγχαρητήρια στα παιδιά του Ολυμπιακού για το Κύπελλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Έχουμε εμπρός τους τελικούς του πρωταθλήματος και γιατί όχι να μη γυρίσουμε και πάλι τη σειρά. Δε θέλω να εκφραστώ για τους διαιτητές στον τελικό, ούτε θα σχολιάσω τη φάση του πέναλτι, με το οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε».


Η «χρυσή βίβλος»

Η διοργάνωση του κυπέλλου υδατοσφαίρισης των ανδρών χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη από το 1953 έως και το 1958 και η δεύτερη από το 1984 μέχρι σήμερα.

Οι νικητές της διοργάνωσης έχουν ως εξής:

1953 Εθνικός
1954 Εθνικός
1955 Εθνικός
1956 Εθνικός
1957 Εθνικός
1958 Εθνικός
1984 Εθνικός
1985 Εθνικός
1986 Γλυφάδα
1987 Γλυφάδα
1988 Εθνικός
1989 Γλυφάδα
1990 Χίος
1991 Εθνικός
1992 Ολυμπιακός
1993 Ολυμπιακός
1994 –Δεν έγινε–
1995 ΝΟ Πατρών
1996 Βουλιαγμένη
1997 Ολυμπιακός
1998 Ολυμπιακός
1999 Βουλιαγμένη
2000 Εθνικός
2001 Ολυμπιακός
2002 Ολυμπιακός
2003 Ολυμπιακός
2004 Ολυμπιακός
2005 Εθνικός
2006 Ολυμπιακός
2007 Ολυμπιακός
2008 Ολυμπιακός
2009 Ολυμπιακός
2010 Ολυμπιακός
2011 Ολυμπιακός
2012 Βουλιαγμένη
2013 Ολυμπιακός

ΣΥΝΟΛΟ
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΕΛΙΚΟΙ

Ολυμπιακός 15 21
Εθνικός 12 13
Βουλιαγμένη 3 12
Γλυφάδα 3 7
ΝΟ Πατρών 1 7
Χίος 1 2
Πανιώνιος – 5
Αρης Θεσσαλονίκης – 2
Χανιά – 1

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024