Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στον τελικό... ό,τι γίνει» με αντίπαλο την Κίνα (pics)

«Στον τελικό… ό,τι γίνει» με αντίπαλο την Κίνα (pics)

Η πρόκριση στον τελικό του 14ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου ήταν μία από τις μεγαλύτερες και... μοναδική επιτυχία που δεν είχε φέρει η Εθνική πόλο των γυναικών και μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Ιταλίας, όλοι στο ελληνικό «στρατόπεδο» ήταν συγκινημένοι. Από τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιώργο Μορφέση, μέχρι και τις Λιόση, Λαρά, Αντωνάκου που μίλησαν για τον νέο θρίαμβο της Εθνικής και πλέον χωρίς κανένα άγχος πάνε στον τελικό για... ένα μετάλλιο. Η Κίνα θα είναι η αντίπαλος της ομάδας μας στον τελικό της Παρασκευής (16:00).

Η πρόκριση στον τελικό του 14ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου ήταν μία από τις μεγαλύτερες και… μοναδική επιτυχία που δεν είχε φέρει η Εθνική πόλο των γυναικών και μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Ιταλίας, όλοι στο ελληνικό «στρατόπεδο» ήταν συγκινημένοι. Από τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιώργο Μορφέση, μέχρι και τις Λιόση, Λαρά, Αντωνάκου που μίλησαν για τον νέο θρίαμβο της Εθνικής και δεν έκρυψαν τον στόχο… να το σηκώσουν στη Σαγκάη!

Στις δηλώσεις του μετά την πρόκριση ο Έλληνας τεχνικός ήταν πραγματικά ευτυχισμένος: «Ζούμε μοναδικές στιγμές, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι έχουμε καταφέρει. Έχουμε δείξει ότι έχουμε ποιότητα ως ομάδα και παλεύουμε όλα τα παιχνίδια, γιατί αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι έχει και ψυχή. Την ελληνική ψυχή, που βγαίνει στα δύσκολα», τόνισε ο Έλληνας τεχνικός και συνέχισε:

«Θεωρώ τυχερό του εαυτό μου, γιατί είμαι στην ομάδα από το 2003 ως συνεργάτης και στη συνέχεια ως βασικός προπονητής και έχω ζήσει μοναδικές στιγμές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε World League και τώρα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τις παίκτριές μου, σε αυτές ανήκει το 100% της επιτυχίας, και να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Ομοσπονδία και τον πρόεδρο Δημήτρη Διαθεσόπουλο, καθώς και όλους όσοι μας στήριξαν και μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας».

Λιόση: «Μπορούμε και καλύτερα»

Χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τη μεγάλη επιτυχία που έχει καταφέρει η Εθνική, η αρχηγός της ομάδας, Κική Λιόση, δήλωσε όχι απόλυτα ευχαριστημένη από το σημερινό παιχνίδι: «Θεωρώ ότι σήμερα παρά τη νίκη και την πρόκριση, δεν παίξαμε καλά. Δεν λέω ότι το παιχνίδι μας ήταν κακό. Απλά δεν θεωρώ ότι ήταν και από τα καλύτερα μας. Παρόλα αυτά φαίνεται πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε, γιατί μπορέσαμε να φθάσουμε στη νίκη και την πρόκριση στον τελικό ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, χωρίς να είμαστε και στην καλύτερή μας μέρα».

Όσο για τη συνέχεια και τον τελικό, όπως κράτησε χαμηλούς τόνους σε όλο το τουρνουά, έτσι και μετά τη μεγάλη επιτυχία δείχνει προσγειωμένη: «Έχουμε φθάσει στον τελικό. Θα παλέψουμε όπως κάναμε σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης για το καλύτερο. Είναι ένας άλλος αγώνας και έτσι θα τον δούμε, ανάλογα με την αντίπαλο».

Λαρά: «Στη μητέρα μου…»

Στη μητέρα της αφιέρωσε συγκινημένη την επιτυχία αυτή η Γιούλη Λαρά. Η φουνταριστή της Εθνικής, είπε: «Είναι μία μαγική στιγμή, μία στιγμή που γράφει ιστορία αυτή η ομάδα στο ελληνικό πόλο. Δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και θα μου πάρει αρκετό καιρό νομίζω. Πολύ καλή εμφάνιση κάναμε σήμερα, έχουμε δείξει ότι έχουμε ποιότητα και ότι προσπαθούμε πολύ και έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, μετά από καταξιωμένες αθλήτριες, που έχουν προσπαθήσει γι΄αυτό το στόχο, είμαστε οι «τυχεροί» θα έλεγα, να φθάσουμε να χαρούμε αυτές τις στιγμές όπως χαίρονται και εκείνες. Από εδώ και στο εξής ό,τι κάνω στη ζωή μου θα είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου».

Αντωνάκου: «Σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς στον τελικό»

Από την πλευρά της η Σταυρούλα Αντωνάκου που μίλησε στον NοvaΣπορ FM 94.6, πρόσθεσε: «Μας βγήκαν τα σουτ, μας βγήκαν οι επιθέσεις, κάναμε εύστοχα σουτ την στιγμή που έπρεπε. Παίξαμε σωστά στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού για αυτό φτάσαμε στη νίκη.
Είμαστε μια ομάδα που βασίζεται στο σύστημα πάρα πολύ. Η κάθε παίκτρια που ήταν ελεύθερη έκανε το σουτ. Δεν ήταν τύχη. Ο παίκτης που έπρεπε να κάνει το σουτ το έκανε πάντα. Και με τρόπο που έδειχνε ότι ήθελε να νικήσει. Και στην άμυνα δουλεύαμε όλες. Το μυστικό είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη η μία στην άλλη. Αυτό δείχνει πόσο ομάδα είμαστε».

Για την προτίμηση στον τελικό: «Δεν έχουμε προτίμηση. Δεν είχαμε από την αρχή. Είναι ένας τελικός. Ένα παιχνίδι διαφορετικό σε σχέση με όλα τα άλλα παιχνίδια. Με την Ρωσία έχουμε παίξει, είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, μαζί με εμάς έτσι όπως φαίνεται. Εάν είναι η Κίνα θα έχει την στήριξη του κόσμου. Δεν μας απασχολεί. Σημασία έχει το τι θα κάνουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Πέρσι είχαμε περισσότερο άγχος από όσο θα έπρεπε. Εδώ στην Σαγκάη όμως , θέλουμε να τον ακούσουμε. Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ότι η Ελλάδα μας είναι σε ένα υψηλό σημείο στο Παγκόσμιο. Το δεύτερο είναι ότι τα καταφέραμε να φτάσουμε εδώ, όλες οι κοπέλες αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες».

Διαθεσόπουλος: «Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική κοινωνία»

Ως μεγάλη και μοναδική επιτυχία χαρακτήρισε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος την πρόκριση της Εθνικής: «Είναι μία μεγάλη, μοναδική και πρωτόγνωρη επιτυχία. Αυτή η ομάδα είναι η μοναδική στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που κατακτά Ολυμπιακό και παγκόσμιο μετάλλιο», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟΕ και συνέχισε: «Πρόκειται για ένα θαύμα, γιατί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάστηκε η ομάδα ήταν τραγικές. Ψάχναμε κολυμβητήριο και δεν βρίσκαμε. Τα μισά ήταν κλειστά. Βρίσκαμε χώρους χωρίς γυμναστήριο, χωρίς τίποτα. Αν δείτε τον τρόπο που προετοιμάζονται οι άλλες ομάδες, εμείς κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε απ΄έξω να περνάμε, όχι να παίρνουμε και μετάλλια. Η επιτυχία αυτή είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική κοινωνία. Αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ακόμη και κάτω από τραγικές συνθήκες, μπορούν να μεγαλουργήσουν».

«Καλύτερη η ελληνική ομάδα», αναγνωρίζουν οι Ιταλοί

Την ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας αναγνώρισαν οι Ιταλοί μετά τη λήξη του ημιτελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Σανγκάης, όπου η εθνική γυναικών επικράτησε με 14-11 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής. «Είναι θετικό ότι μειώσαμε την «ψαλίδα» που μας χωρίζει από την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο τιμ μάνατζερ της «σετερόσα», Τζουζέπε Μαρότα, ο οποίος θεώρησε καθοριστικές τις ευκαιρίες που έχασε η Ιταλία στην τρίτη περίοδο να μειώσει τη διαφορά στα δύο γκολ.

«Αντιμετωπίζαμε μία ομάδα που έχει μεγαλύτερες εμπειρίες. Η Ελλάδα δεν μας επέστρεψε να έχουμε διάρκεια στο παιχνίδι μας, όπως το είχαμε καταφέρει εμείς απέναντι στην Αυστραλία και την Κίνα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά και να βελτιωθούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο προπονητής της εθνικής Ιταλίας, Φάμπιο Κόντι, ενώ η πρώτη σκόρερ της «σετερόσα», Ρομπέρτα Μπιανκόνι, είπε: «Ξέραμε τις Ελληνίδες, είναι δυνατή και καλή ομάδα. Δεν επαναλάβαμε την καταπληκτική εμφανίση που κάναμε με την Αυστραλία, αλλά παλέψαμε ως το τέλος».

Η Κίνα αντίπαλος μας στον τελικό

Η Κίνα θα είναι αντίπαλος της εθνικής υδατοσφαίρισης των γυναικών στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σανγκάης, την Παρασκευή στις 16:00. Η ασιατική ομάδα επικράτησε 13-12 της Ρωσίας στον δεύτερο ημιτελικό και εξασφάλισε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Στον «μικρό» τελικό η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια του δεύτερου ημιτελικού ήταν η φουνταριστή της Κίνας και πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού, Γιατίνγκ Σουν, η οποία πέτυχε τέσσερα γκολ, ενώ παράλληλα κέρδισε πολλές αποβολές, κυρίως στην αρχή του ματς. Εκεί που οι παίκτριες του Ισπανού Χουάν Ζανέ ξεκίνησαν με 3/3 στην παίκτρια παραπάνω και προηγήθηκαν 3-0 στο πρώτο τρίλεπτο, βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη. Βέβαια οι πρωταθλήτριες Ευρώπης δεν τα παράτησαν, βρήκαν λύσεις στην επίθεση και μείωσαν σε 7-6 στο ημίχρονο, ενώ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου -με την Κοβτουνόφσκαγια πλέον κάτω από τα δοκάρια αντί της Καρνάουχ) πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (8-7). Το ντέρμπι συνεχίστηκε, αλλά στο τέταρτο οκτάλεπτο ένα πέναλτι της Χουανχουάν Μα και δύο σερί γκολ της Γιατίνγκ Σουν από τα 2μ. έδωσαν προβάδισμα 12-10 στην Κίνα, η οποία κράτησε ως το τέλος. Στην τελευταία επίθεση του αγώνα η Μπελιάεβα χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ κι έτσι η Ρωσία δεν θα μπορέσει ούτε φέτος να δώσει το «παρών» σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ρωσία): 3-4, 3-3, 3-2, 3-4

Τα γκολ:

ΡΩΣΙΑ (Αλεξάντερ Καμπάνοφ): Φεντότοβα 3, Τανκέεβα 3, Κόνουχ 2, Λισούνοβα 2, Αντόνοβα, Μπελιάεβα

ΚΙΝΑ (Χουάν Ζανέ): Γιατίνγκ Σουν 4, Γι Γουάνγκ 4, Χουανχουάν Μα 3, Φέι Τενγκ 2

* Ελλάδα και Κίνα δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Συνολικά έχουν βρεθεί αντιμέτωπες τέσσερις φορές, όλες μέσα στην τελευταία πενταετία, και έχουν μοιραστεί από δύο νίκες. Πιο συγκεκριμένα, η εθνική νίκησε 10-7 στο FINA CUP του 2006 και 12-7 στην τελική φάση του World League to 2007, ενώ ηττήθηκε 11-7 στο FINA CUP του 2010 και 9-8 στην τελική φάση του φετινού World League, που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα, επίσης επί κινεζικού εδάφους (στο Τιαντζίν).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024