Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Final-4 κυπέλλου πόλο ανδρών: Θα αποκαταστήσει την τάξη ο Ολυμπιακός;

Final-4 κυπέλλου πόλο ανδρών: Θα αποκαταστήσει την τάξη ο Ολυμπιακός;

Το κλισέ που λέει ότι το κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πέρσι στο Καρπενήσι, όταν η Βουλιαγμένη ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και κατέκτησε το κύπελλο υδατοσφαίρισης ανδρών, νικώντας στον τελικό 8-7 τον πανίσχυρο Ολυμπιακό, που πριν από εκείνο το παιχνίδι μετρούσε 124 συνεχόμενες νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις.

Το κλισέ που λέει ότι το κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πέρσι στο Καρπενήσι, όταν η Βουλιαγμένη ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και κατέκτησε το κύπελλο υδατοσφαίρισης ανδρών, νικώντας στον τελικό 8-7 τον πανίσχυρο Ολυμπιακό, που πριν από εκείνο το παιχνίδι μετρούσε 124 συνεχόμενες νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η περσινή έκπληξη δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο φετινό final-4 του θεσμού, που διεξάγεται το προσεχές διήμερο στη Χίο, και μάλιστα φέρνει τους δύο περσινούς φιναλίστ αντιμέτωπους στον αυριανό ημιτελικό (23/3, 18:00). Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη θα διεκδικήσουν το πρώτο (χρονικά) εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου (24/3, 15:00), ενώ το άλλο ζευγάρι (23/3, 20:00) συνθέτουν η Γλυφάδα και ο Πανιώνιος, που επιστρέφουν μετά από αρκετά χρόνια στην τελική φάση του κυπέλλου.

Η Χίος φιλοξενεί δεύτερη φορά ένα final-4 κυπέλλου, 15 χρόνια μετά το 2003, όταν το τρόπαιο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, επικρατώντας στον τελικό των Χανίων με 14-5. Το «νησί της μαστίχας» ανέλαβε τη διοργάνωση με την προσδοκία ότι ο αναγεννημένος ΝΟΧ, που βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, θα έπαιρνε το εισιτήριο για την τελική φάση, όμως η ομάδα της Χίου έπεσε θύμα έκπληξης στα προημιτελικά, καθώς ηττήθηκε από τον Πανιώνιο. Προς τιμήν τους, οι άνθρωποι του συλλόγου και του Δήμου δεν υπαναχώρησαν κι έτσι οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο Ιωνικό κολυμβητήριο του νησιού.

Ο Ολυμπιακός είναι βεβαίως και φέτος το ακλόνητο φαβορί, καθώς, πέραν της δεδομένης ανωτερότητάς του, έχει ένα επιπλέον κίνητρο μετά την περσινή απώλεια του τροπαίου. Εν πολλοίς, οι «ερυθρόλευκοι» είναι αυτοί που θα καθορίσουν το… σασπένς του final-4, αφού, αν παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους (ή έστω κοντά σε αυτές), δεν έχουν αντίπαλο εντός συνόρων. Προς επίρρωσιν αυτού, η κατά γενική ομολογία δεύτερη ισχυρότερη ομάδα της Ελλάδας, η Βουλιαγμένη, δεν γλίτωσε τις βαριές ήττες (16-7 και 11-3) στις δύο φετινές αναμετρήσεις της με τους Πειραιώτες στην Α1.

Πρέπει άλλωστε να επισημανθεί ότι η ήττα στο Καρπενήσι ήταν εν μέρει και προϊόν συγκυριών, με τους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου να έχουν τότε στο μυαλό τους το final-6 του Champions League, που γινόταν στη Βουδαπέστη μετά από λίγες ημέρες, αλλά και με τη σημαντική απώλεια του Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος είχε τραυματιστεί στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ και δεν έπαιξε στον τελικό.

Πάντως, ο Κώστας Λούδης και οι παίκτες του ΝΟΒ γνωρίζουν ότι το κύπελλο είναι το τρόπαιο που μπορούν (έστω και υπό μία σειρά προϋποθέσεων) να διεκδικήσουν, αφού είναι απίθανο να νικήσουν τρεις φορές τον Ολυμπιακό στα πλέι-οφ, οπότε αναμένεται να εμφανιστούν έτοιμοι και αποφασισμένοι για «μάχη» στον ημιτελικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί σε οκτώ από τα προηγούμενα 18 final-4 (με τον Ολυμπιακό να υπερέχει σε νίκες με πέντε έναντι τριών της Βουλιαγμένης), όμως μόνο μία φορά συναντήθηκαν σε ημιτελικό, το 2012 στο Αργοστόλι, όπου ο ΝΟΒ είχε επικρατήσει με 8-7 στην παράταση.

Στο άλλο ζευγάρι, η Γλυφάδα επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια σε final-4 και είναι το λογικό φαβορί απέναντι στον Πανιώνιο, ο οποίος στο πρωτάθλημα δίνει «μάχη» για την παραμονή στην κατηγορία. Έχουν περάσει 25 χρόνια από την τελευταία παρουσία του ΑΝΟΓ σε τελικό (το 1993 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό) και κοντεύει να συμπληρωθεί 30ετία από το τρίτο και τελευταίο τρόπαιο που πανηγύρισε η ομάδα των νοτίων προαστίων, το μακρινό 1989.

Με μία ομάδα που στηρίζεται σε νεαρούς παίκτες, οι περισσότεροι διεθνείς με τις «μικρές» εθνικές ομάδες, η Γλυφάδα κατέκτησε πέρσι την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και φέτος επιστρέφει σε final-4 κυπέλλου, επικυρώνοντας την επάνοδό της στην ελίτ της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Από την άλλη πλευρά, ο Πανιώνιος θα παίξει σε final-4 πρώτη φορά μετά την περίοδο της ακμής του, όταν μέτρησε έξι σερί συμμετοχές (2006-2011) και ισάριθμες ήττες από τον Ολυμπιακό, πέντε σε τελικούς και μία σε ημιτελικό. Η τωρινή ομάδα του Κώστα Δήμου δεν έχει καμία σχέση σε επίπεδο δυναμικότητας με τότε και οι «κυανέρυθροι» αποτελούν το αουτσάιντερ του δεύτερου ημιτελικού και συνολικότερα της διοργάνωσης, με το μυαλό τους να βρίσκεται περισσότερο στα επικείμενα πλέι-άουτ για την παραμονή στην Α1 (πιθανότατα με αντίπαλο τα Χανιά).

Γλυφάδα και Πανιώνιος αναμετρήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες (10/3) για το πρωτάθλημα, με τον ΑΝΟΓ να παίρνει εύκολα τη νίκη με 14-4, όπως είχε κάνει και στον α΄ γύρο στη Νέα Σμύρνη (10-7).

Το 2008 είχαν συναντηθεί στον ημιτελικό του final-4 στην Τρίπολη, με τους «κυανέρυθρους» να επικρατούν 13-5, απέναντι σε μία Γλυφάδα που εκείνη τη χρονιά υποβιβάστηκε από τη μεγάλη κατηγορία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024