Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη «μάχη» της Ευρωλίγκα του πόλο Πανιώνιος και Βουλιαγμένη

Στη «μάχη» της Ευρωλίγκα του πόλο Πανιώνιος και Βουλιαγμένη

Στη μάχη της Β' προκριματικής φάσης της Ευρωλίγκα ρίχνονται την Παρασκευή Πανιώνιος και Βουλιαγμένη, με στόχο να διεκδικήσουν την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Οι «κυανέρυθροι» ξεκινούν κόντρα στην Πρίμορατς Κότορ στην Κροατία, ενώ οι «μπέμπηδες» απέναντι στη Σαβόνα στην Βαρκελώνη.

Στη μάχη της Β’ προκριματικής φάσης της Ευρωλίγκα ρίχνονται την Παρασκευή Πανιώνιος και Βουλιαγμένη, με στόχο να διεκδικήσουν την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Η αποστολή των δύο ελληνικών ομάδων είναι αρκετά δύσκολη, αφού θα κληθούν να ξεπεράσουν ισχυρές ομάδες για να πλασαριστούν στις δύο προνομιούχες θέσεις κάθε ομίλου, που δίνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ο Πανιώνιος μετέχει στον Δ’ όμιλο, τον οποίο θα φιλοξενήσει στην Κροατία η Πριμόριε Ριέκα, και εκτός των διοργανωτών θα αντιμετωπίσει επίσης την Πρίμορατς Κότορ από το Μαυροβούνιο και την Κόζιτσε από τη Σλοβακία. Η Βουλιαγμένη βρίσκεται στη Βαρκελώνη για τους αγώνες του Α΄ ομίλου, στον οποίο μετέχουν επίσης η ιταλική Σαβόνα, η οικοδέσποινα Μπαρτσελόνα και η Μπούντβα από το Μαυροβούνιο.

Για τον Πανιώνιο, οι αγώνες στη Ριέκα θα είναι οι πρώτοι επίσημοι για τη φετινή χρονιά. Το συγκρότημα του Μάκη Βολτυράκη επανέρχεται σχεδόν με το ίδιο υλικό σε σχέση με πέρυσι και ο Έλληνας τεχνικός ελπίζει ότι η εμπειρία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ζάγκρμεπ θα αποδειχθεί χρήσιμη για τους νεαρούς διεθνείς της ομάδας (Μιράλης, Μουρίκης, Γαλανίδης, Παπαδόγκωνας), ενώ ποντάρει και πάλι πολλά στην εμπειρία των Θωμάκου, Μάζη και Κοκκινάκη.

Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες του ΝΟΒ έχουν ήδη στα «πόδια» τους αγώνες της Α’ προκριματικής φάσης και ο Τεό Λοράντος ευελπιστεί ότι θα αξιοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα για να παρουσιάσουν ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Η Πρίμορατς, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2009 και φιναλίστ πέρυσι, είναι αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί στο όμιλο του Πανιωνίου, έστω κι αν εμφανίζεται κάπως αποδυναμωμένη φέτος με την αποχώρηση του Ούγγρου Γκέργκελι Κις. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί πέρυσι στη φάση των ομίλων, με τους «κυανέρυθρους» να γνωρίζουν δύο ήττες (10-6 στο Κότορ και 12-11 στη Νέα Σμύρνη).

Η Πριμόριε δεν έχει το «βαρύ» όνομα της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ ή της Μλάντοστ Ζάγκρεμπ, αλλά φέτος έχει ενισχυθεί πολύ με την προσθήκη δύο διεθνών Ούγγρων (Ντένες και Ντάνιελ Βάργκα) και του κορυφαίου ίσως σύγχρονου Ισπανού πολίστα (Χάβι Γκαρσία), ενώ στις τάξεις της υπάρχει και ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης εθνικής Κροατίας, Σαμίρ Μπάρατς.

Στην Α’ προκριματική φάση η Πριμόριε τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, μπροστά από τη διοργανώτρια ουγγρική Ζέγκεντ, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική της. Έχοντας και το πλεονέκτημα της έδρας, η ομάδα της Ριέκα θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Πανιώνιο. Πέρυσι το κροατικό συγκρότημα είχε φτάσει ως τα προημιτελικά του LEN Trophy, ενώ στα προκριματικά είχε αντιμετωπίσει τη ΝΕ Πατρών, την οποία νίκησε εύκολα με 15-7.

Η Κόζιτσε, τέλος, είναι η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και δύσκολα θα παίξει ρόλο. Προκρίθηκε ως δεύτερη του ομίλου της από την Α΄ προκριματική φάση, πίσω από τη γερμανική Σπαντάου, αλλά μπροστά από την ισπανική Τεράσα. Πέρυσι, πάντως, η «μόνιμη» πρωταθλήτρια Σλοβακίας είχε νικήσει 6-4 τη Βουλιαγμένη στα προκριματικά της Ευρωλίγκα.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι το έργο της Βουλιαγμένης στη Βαρκελώνη. Η Σαβόνα, δευτεραθλήτρια Ιταλίας και φιναλίστ του LEN Trophy πέρυσι, διαθέτει στις τάξεις της παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Μαυροβούνιος Μλάνταν Γιάνοβιτς, ο Αμερικανός Πίτερ Βαρέλας και οι διεθνείς Ιταλοί Ματέο Αϊκάρντι, Ντένι και Γκόραν Φιορεντίνι, Μάσιμο Τζιάκοπο, Τζιάκομο Παστορίνο.

Αν και δεν ξεκίνησε καλά τη χρονιά (αποκλείστηκε την περασμένη εβδομάδα από το φάιναλ-φορ του κυπέλλου Ιταλίας), είναι από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης. Η Μπούντβα δεν δείχνει τόσο ισχυρή όσο πέρυσι, όταν απέκλεισε τον Ολυμπιακό και έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά δεν παύει να είναι πολύ αξιόμαχη ομάδα, με αρκετούς διεθνείς Μαυροβούνιους (Νίκολα Βούκσεβιτς, Νταμιάν Ντανίλοβιτς, Μίλαν Τίτσιτς, Πρέντραγκ Τζόκιτς).

Στην προηγούμενη φάση τερμάτισε σχετικά εύκολα πρώτη στον όμιλο που φιλοξένησε, σημειώνοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στις περσινές αναμετρήσεις της με τον Ολυμπιακό έχασε 9-3 στον Πειραιά και επικράτησε 11-9 στην έδρα της, πριν αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Προ Ρέκο.

Τέλος, η Μπαρτσελόνα φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να πάρει την πρόκριση για τους ομίλους, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1982 και νικήτρια του LEN Trophy το 1995 και το 2004 (στη δεύτερη περίπτωση είχε νικήσει στον τελικό τη Βουλιαγμένη) έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι υπερδύναμη, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εύκολος αντίπαλος.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο γκρουπ, στον Β’ όμιλο που θα διεξαχθεί στο Νόβι Σαντ της Σερβίας την πρόκριση διεκδικούν η οικοδέσποινα Βοϊβοντίνα, η ρωσική Σίντεζ Καζάν, η ιταλική Μπρέσια και η ουγγρική Ζέγκεντ. Ο Γ’ όμιλος θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της διοργανώτριας Σπαντάου, της κροατικής Μλάντοστ Ζάγκρεμπ, της ουγγρικής Εγκερ και της γαλλικής Μαρσέιγ.

Η εξέλιξη αυτού του ομίλου ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση πρόκρισης της Σπαντάου ή της Μαρσέιγ, Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα απειλούν να πάρουν από τη χώρα μας το δικαίωμα τριπλής εκπροσώπησης στην επόμενη διοργάνωση.

Απευθείας στη φάση των ομίλων έχουν προκριθεί οι Ολυμπιακός, Προ Ρέκο (Ιταλία), Γιάντραν Χέρτσεγκ Νόβι (Μαυροβούνιο), Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία), Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία), Μπαρτσελονέτα (Ισπανία), Βάσας (Ουγγαρία) και Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ (Ρωσία).

Το πρόγραμμα των ομίλων με ελληνικό ενδιαφέρον:

Α’ όμιλος (Βαρκελώνη, Ισπανία)
Παρασκευή
21:00 Μπαρτσελόνα – Μπούντβα
22:30 Βουλιαγμένη – Σαβόνα

Σάββατο
19:00 Μπαρτσελόνα – Βουλιαγμένη
20:30 Μπούντβα – Σαβόνα

Κυριακή
12:00 Βουλιαγμένη – Μπούντβα
13:30 Μπαρτσελόνα – Σαβόνα

Δ’ όμιλος (Ριέκα, Κροατία)
Παρασκευή
20:00 Πριμόριε Ριέκα – Κόζιτσε
21:30 Πανιώνιος – Πρίμορατς Κότορ

Σάββατο
20:00 Πριμόριε Ριέκα – Πρίμορατς Κότορ
21:30 Κόζιτσε – Πανιώνιος

Κυριακή
11:30 Κόζιτσε – Πρίμορατς Κότορ
13:00 Πριμόριε Ριέκα – Πανιώνιος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024