Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός

Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο αναδείχθηκε η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, η οπαία επικράτησε της υπερδύναμης του αθλήματος, Σαμπαντέλ, με 10-9 στον τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά. Η Κίνεφ Κίρισι πήρε την τρίτη θέση. Η ρωσική ομάδα επικράτησε της ουγγρικής Ουίπεστ 14-12, στον «μικρό» τελικό, αλλά αυτό ελάχιστη παρηγοριά μπορεί να της προσφέρει, δεδομένου ότι δεν κατάφερε, ούτε στην ένατη συμμετοχή της σε τελική φάση, να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο αναδείχθηκε η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, η οπαία επικράτησε της υπερδύναμης του αθλήματος, Σαμπαντέλ, με 10-9 στον τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά.

Με γκολ της αρχηγού τους, Φιλιώς Μανωλιουδάκη, 33΄΄πριν τη λήξη, οι «ερυθρόλευκες» κατέκτησαν το «τρόπαιο» και έγιναν η τρίτη ελληνική ομάδα που ανεβαίνει «στο θρόνο», μετά τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη. Σωτήριες οι αποκρούσεις η Διαμαντοπούλου.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς παίζοντας εξαιρετική άμυνα (σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με τον χθεσινό ημιτελικό), χωρίς μάλιστα να χρεωθεί με ποινές.

Το ίδιο δυνατά όμως αμύνθηκαν και οι Ισπανίδες, με συνέπεια τα πρώτα εξίμισι λεπτά του τελικού να κυλήσουν χωρίς γκολ, μέχρις ότου η Αννα Εσπάρ ανοίξει το σκορ με ωραίο σουτ από την περιφέρεια.

Η Σάουθερν αξιοποίησε τη δεύτερη αποβολή που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκες» (στην πρώτη η Μανωλιουδάκη σούταρε στο δοκάρι), αλλά η Φόρκα έβαλε μπροστά στο σκορ τη Σαμπαντέλ (2-1) στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η εξαιρετική άμυνα των παικτριών του Νάνι Χουίου πάνω σε Ασημάκη και Μπιανκόνι «βραχυκύκλωσε» τον Ολυμπιακό και οι πρωταθλήτριες Ευρώπης χρειάστηκε απλά να αξιοποιήσουν τις δύο αποβολές που κέρδισαν για να ξεφύγουν 4-1.

Ο Ολυμπιακός πήρε… ανάσα ζωής στο τελευταίο λεπτό του δεύτερου οκταλέπτου, όταν με γκολ της Μανωλιουδάκη στον παραπάνω και της Μαργαρίτας Πλευρίτου (σε φάση που ο Χάρης Παυλίδης πήρε ταιμ-άουτ και έπαιξε με δύο φουνταριστές) μείωσε σε 4-3 (σκορ ημιχρόνου).

Η αντεπίθεση των Πειραιωτών συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, παρά το γρήγορο γκολ της Ντομενέκ.

Με σερί 3-0 ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 6-5, 3΄41΄΄πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, με το γκολ της Αβραμίδου να βάζει «φωτιά» στο κατάμεστο «Πέτρος Καπαγέρωφ».

Οι πρωταθλήτριες Ελλάδας εκμεταλλεύτηκαν και τις τρεις αποβολές που κέρδισαν στην τρίτη περίοδο και με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Ασλεϊ Σάουθερν, προηγήθηκαν 8-6, αλλά η Φόρκα μείωσε στο γκολ, στα τελευταία δευτερόλεπτα του οκταλέπτου.

Στην εκπνοή της περιόδου η Σάουθερν χρεώθηκε με αποβολή, η Σαμπαντέλ πήρε το σπριντ του τελευταίου οκταλέπτου, έπαιξε με παραπάνω και η Παρέχα έφερε το ματς «στα ίσια».

Η σπουδαία Ισπανίδα διεθνής, που ήταν «άσφαιρη» για τρεις περιόδους (όπως και στον χθεσινό ημιτελικό), πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έβαλε μπροστά την ομάδα της, αλλά μία εξίσου σπουδαία «ερυθρόλευκη», η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, απάντησε ακριβώς στα μισά της τελευταίας περιόδου.

Με τον τελικό σε… τεντωμένο σκοινί, οι Ισπανίδες έχασαν δύο επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα (ως εκείνο το σημείο είχαν 5/5) και η αρχηγός δεν τις συγχώρησε.

Στη μοναδική κερδισμένη αποβολή του Ολυμπιακού στην τέταρτη περίοδο, η Μανωλιουδάκη μπήκε στο δοκάρι, πήρε την πάσα και από τα 2μ. «έγραψε» το τελικό 10-9, 33΄΄πριν τη λήξη.

Το επιθετικό φάουλ που έδωσαν οι διαιτητές στην τελευταία επίθεση της Σαμπαντέλ έγραψε τον επίλογο στον «ερυθρόλευκο» θρίαμβο και αποκαθήλωσε την κορυφαία ομάδα των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό πόλο.

Ο Ολυμπιακός μπορεί από αύριο να ονειρεύεται τη δική του αυτοκρατορία, όμως απόψε είναι η νύχτα της σαμπάνιας…

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Σαμπαντέλ): 2-1, 2-2, 3-5, 2-2

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Εσπάρ (περιφέρεια), 1-1 Σάουθερν (π.π.), 2-1 Φόρκα (περιφέρεια), 3-1 Εσπάρ (π.π.), 4-1 Γκαρσία (π.π.), 4-2 Μανωλιουδάκη (π.π.), 4-3, Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 5-3 Ντομενέκ (περιφέρεια), 5-4 Μπιανκόνι (περιφέρεια), 5-5 Σάουθερν (π.π.), 5-6 Αβραμίδου (π.π.), 6-6 Φόρκα (π.π.), 6-7 Σάουθερν (π.π.), 6-8 Σάουθερν (περιφέρεια), 7-8 Φόρκα (περιφέρεια), 8-8 Παρέχα (π.π.), 9-8 Παρέχα (π.π.), 9-9 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 9-10 Μανωλιουδάκη (π.π.)

Η Σαμπαντέλ είχε 5/7 με παίκτρια παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός είχε 6/9 με παίκτρια παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια.

Διαιτητές: Ούρσουλα Βένγκενροτ (Ελβετία), Αλεσάντρο Σεβέρο (Ιταλία)

ΣΑΜΠΑΝΤΕΛ (Νάνι Χουίου): Εστερ, Ορτίθ, Εσπάρ 2, Χενέε, Αμπεγιάν, Παρέχα 2, Κόρντομπες, Γκαρσία 1, Πένια, Σάιντεμαν, Ντομενέκ 1, Φόρκα 3, Σάντσεθ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης):
Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελευθ. Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 3, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Μαργ. Πλευρίτου 1, Καλογεράκου, Σάουθερν 4, Μπιανκόνι 1, Νιαρχάκου, Σταματοπούλου

* Στις αρχές της τρίτης περιόδου ο Χάρης Παυλίδης δέχθηκε κίτρινη κάρτα για έντονη διαμαρτυρία στον Ιταλό διαιτητή. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Νάνι Χουίου, που διαμαρτυρήθηκε για την αμέσως επόμενη φάση!

-Ο Ολυμπιακός έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα, μετά τη Γλυφάδα (2000, 2003) και τη Βουλιαγμένη (2009, 2010), που ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης. Αλλες δύο χώρες έχουν επίσης κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες: από την Ολλανδία οι Ντονκ Γκούντα, Νιρέους Τσάανταμ και Μπράντεμπουργκ και από την Ιταλία οι Οριζόντε Κατάνια, Φιορεντίνα και Προ Ρέκο.

-Κατακτώντας σε διαδοχικές χρονιές το LEN Trophy και την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός μιμήθηκε το αντίστοιχο κατόρθωμα της Προ Ρέκο/Ράπαλο, η οποία είχε ανάλογες επιτυχίες το 2011 και το 2012. Η διαφορά είναι ότι ενδιάμεσα η ιταλική ομάδα είχε κατακτήσει και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, κάτι που δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός, αφού ηττήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Σαμπαντέλ. Τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια έχουν επίσης κατακτήσει η Βουλιαγμένη και η Σκιφ Μόσχας.

-Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν πλέον μία σπάνια περίπτωση συλλόγου, που έχει κατακτήσει την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και στις γυναίκες. Κάτι ανάλογο θεωρείται πως έχει πετύχει και η Προ Ρέκο, στην οποία «πιστώνεται» το Τσάμπιονς Καπ γυναικών του 2012, όταν είχε πάρει… υπό τη σκέπη της τη Ράπαλο.

-Μπορεί για τον Ολυμπιακό ο αποψινός να είναι ο πρώτος τίτλος πρωταθλητή Ευρώπης, δεν ισχύει όμως το ίδιο για δύο παίκτριές του. Η Αλεξάνδρα Ασημάκη ήταν μέλος της πανίσχυρης Βουλιαγμένης, η οποία κατέκτησε δύο σερί τίτλους, το 2009 και το 2010,

Τρίτη θέση η Κίνεφ Κίρισι…

Η Κίνεφ Κίρισι πήρε την τρίτη θέση. Η ρωσική ομάδα επικράτησε της ουγγρικής Ουίπεστ 14-12, στον «μικρό» τελικό, αλλά αυτό ελάχιστη παρηγοριά μπορεί να της προσφέρει, δεδομένου ότι δεν κατάφερε, ούτε στην ένατη συμμετοχή της σε τελική φάση, να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο.

Το παιχνίδι κρίθηκε στην τελευταία περίοδο, όπου η Κίρισι, με κορυφαίες της Ζούμπκοβα και Κρίμερ, κατάφερε να πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων και να φτάσει στη νίκη.

Τα πέντε γκολ της Κέστελι δεν αρκούσαν για να αποφύγει η Ουίπεστ την τελευταία θέση, στην παρθενική συμμετοχή της σε φάιναλ-φορ.

Τα οκτάλεπτα: 5-5, 2-2, 3-3, 2-4

Διαιτητές: Πέτερ Φαν ντερ Λου (Ολλανδία), Χαλντούν Τοϊγκαρλί (Τουρκία)

ΟΥΙΠΕΣΤ
(Μπερταλάν Ατς): Γκανγκλ, Κούνα, Κέβεσντι, Κιστελέκι 3, Ζουκς 1, Κέστελι 5, Σίκτερ, Χέρτζκα, Τοτ 1, Τσάμπαϊ 1, Αζούμαχ, Σούντουτ-Κις 1, Κις

ΚΙΝΕΦ ΚΙΡΙΣΙ
(Αλεξάντρ Ναρίτσα): Καρνάουχ, Ζούμπκοβα 4, Προκοφίεβα, Σιμάνοβιτς 2, Κουρότσκινα, Κρίμερ 3, Μπάλαϊ, Κιρίλτσεβα, Ιακούσεβα, Χοχριάκοβα 2, Ιβάνοβα 2, Ρίζκοβα 1, Ιούσκοβα

Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ»
================
1988 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1989 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1990 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1991 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1992 Μπράντεμπουργκ (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1993 Ούνγκεριτ Ζέντες (Ουγγαρία) –φάιναλ σιξ–
1994 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ σιξ–
1995 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1996 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) –φάιναλ έιτ–
1997 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία) –φάιναλ έιτ–
1998 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ έιτ–
1999 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία) –φάιναλ έιτ–
2000 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ) –φάιναλ έιτ–
2001 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ έιτ–
2002 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2003 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ) –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2004 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2005 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2006 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2007 Φιορεντίνα (Ιταλία) –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2008 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) –φάιναλ φορ–
2009 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ) –φάιναλ φορ–
2010 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ) –φάιναλ φορ–

2011 Σαμπαντέλ (Ισπανία) –φάιναλ φορ–
2012 Προ Ρέκο (Ιταλία) –φάιναλ φορ–
2013 Σαμπαντέλ (Ισπανία) –φάιναλ φορ–
2014 Σαμπαντέλ (Ισπανία) –φάιναλ φορ–
2015 Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) –φαιναλ φορ–

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
=====================================
ΕΤΟΣ ΟΜΑΔΑ ΘΕΣΗ ΠΟΛΗ
1992 Βουλιαγμένη 6η Βουδαπέστη
1994 Βουλιαγμένη 4η Παλέρμο
1995 Βουλιαγμένη 6η Τσάανταμ
1996 Ολυμπιακός 4η Νανσί
1997 Γλυφάδα 8η Τσάανταμ
1998 Βουλιαγμένη 6η Κατάνια
1999 Ολυμπιακός 5η Μόσχα
2000 Γλυφάδα 1η Αθήνα (κολυμβητήριο Κολοκυνθούς)
2001 Γλυφάδα 2η Κατάνια
2002 Γλυφάδα 3η Ντουναουϊβάρος
2003 Γλυφάδα 1η Αθήνα (κολυμβητήριο Γλυφάδας)
2004 Γλυφάδα 2η Αθήνα (κολυμβητήριο Βουλιαγμένης)
Βουλιαγμένη 4η
2006 Βουλιαγμένη 4η Κατάνια
2007 Γλυφάδα 3η Φλωρεντία
2008 Βουλιαγμένη 2η Κατάνια
2009 Βουλιαγμένη 1η Κίρισι
2010 Βουλιαγμένη 1η Κέρκυρα

Ολυμπιακός 4η
2011 Ολυμπιακός 3η Σαμπαντέλ
2012 Βουλιαγμένη 2η Κίρισι
2013 Βουλιαγμένη 3η Έγκερ
2014 Βουλιαγμένη 2η Βαρκελόνη
2015 Ολυμπιακός 1η Πειραιάς

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024