Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν το 100ό ματς Μπάγερν-Ντόρτμουντ έμελλε να είναι τελικός

Όταν το 100ό ματς Μπάγερν-Ντόρτμουντ έμελλε να είναι τελικός

Μπάγερν και Ντόρτμουντ γράφουν το Σάββατο (21:45, ΝΕΤ) τη δική τους ιστορία. Οι δύο γερμανικές ομάδες έχουν μεγάλο παρελθόν στο Champions League, ενώ τις συνδέουν πολλές περίεργες συμπτώσεις. Ξέρατε ας πούμε ότι ο τωρινός προπονητής της ομάδας του Μονάχου, Γιουπ Χάινκες, έχει σκοράρει 5 φορές κατά της Ντόρτμουντ το 1978 και ότι το Σάββατο παίζουν το 100ό μεταξύ τους αγώνα; Διαβάστε γιατί το Λονδίνο δεν είναι γούρικο και γιατί η Μπάγερν έχει... αλλεργία στους «εμφύλιους».

Μπάγερν και Ντόρτμουντ γράφουν το Σάββατο (21:45, ΝΕΤ) τη δική τους ιστορία. Ωστόσο οι δύο γερμανικές ομάδες έχουν μεγάλο παρελθόν στο Champions League, ενώ τις συνδέουν πολλές περίεργες συμπτώσεις. Ξέρατε ας πούμε ότι ο τωρινός προπονητής της ομάδας του Μονάχου, Γιουπ Χάινκες έχει σκοράρει 5 φορές κατά της Ντόρτμουντ το 1978 και ότι το Σάββατο παίζουν το 100ό μεταξύ τους αγώνα; Διαβάστε γιατί το Λονδίνο δεν είναι γούρικο και γιατί η Μπάγερν έχει… αλλεργία στους «εμφύλιους».

  • «Μπαρουτοκαπνισμένη» είναι σε τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπάγερν, καθώς αυτός του 2013 θα είναι ο δέκατος. Έως τώρα, έχει τέσσερις νίκες και πέντε ήττες η τελευταία εκ των οποίων πέρσι, με αντίπαλο την Τσέλσι στο Μόναχο. Αντίθετα για τη Ντόρτμουντ είναι μόλις ο δεύτερος.
  • Οι «κιτρινόμαυροι» του Γιούργκεν Κλοπ ελπίζουν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Το 1997 στη μοναδική τους παρουσία στον τελικό, κατέκτησαν το τρόπαιο μετά από δύο σερί πρωταθλήματα Γερμανίας. Έχασαν τον τίτλο της Μπουντεσλίγκα του 1998 από τη Μπάγερν, χρονιά στην οποία η Στουτγκάρδη κατέκτησε το κύπελλο Γερμανίας.
  • Φέτος πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μπάγερν μετά από διετή κυριαρχία της Ντόρτμουντ, ενώ στον τελικό κυπέλλου θα παίξει η Στουτγκάρδη (με αντίπαλο τους Βαυαρούς). Αυτή η σπουδαία γενιά ποδοσφαιριστών της Μπάγερν, κινδυνεύει να… στιγματιστεί με τη «ρετσινιά» του loser. Οι περισσότεροι παίκτες του Χάινκες έχουν ηττηθεί τόσο στον τελικό του 2010 (με Ιντερ) όσο και το 2012 (με Τσέλσι). Και στις δύο περιπτώσεις, τα προγνωστικά τούς είχαν αναδείξει ως φαβορί των αναμετρήσεων, κάτι που ισχύει και φέτος.
  • Η μοναδική φορά που οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν στους προημιτελικούς του 1998. Η Ντόρτμουντ απέκλεισε την Μπάγερν με 1-0 (Σαπουΐζα 109′) στην παράταση της ρεβάνς.
  • Στο ματς εκείνο είχαν αγωνιστεί με τη Μπορούσια ο Λαρς Ρίκεν που σήμερα είναι υπεύθυνος ακαδημιών του συλλόγου και ο Μίκαελ Τσορκ που κατέχει το πόστο του αθλητικού διευθυντή. Επίσης, έπαιξε και ο Ματίας Ζάμερ, που είναι πλέον αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν!
  • Συνολικά, έχουν αναμετρηθεί ακριβώς 100 φορές. Η Μπάγερν έχει 45 νίκες και η Ντόρτμουντ 26, ενώ 29 ματς έληξαν ισόπαλα. Ξεχωρίζει το 11-1 των Βαυαρών τη σεζόν 1971-72 με δύο γκολ του Ούλι Χένες, νυν προέδρου του συλλόγου.
  • Μια άλλη «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Ντόρτμουντ είναι το 0-12 από την Γκλάντμπαχ το 1978. Στο ματς εκείνο είχε σκοράρει πέντε φορές ο προπονητής της Μπάγερν, Γιουπ Χάινκες!
  • Ο βετεράνος προπονητής έχει ήδη ένα μετάλλιο νικητή Τσάμπιονς Λιγκ (Ρεάλ Μαδρίτης 1998) στη συλλογή του. Αν πάρει και δεύτερο, θα γίνει μόλις ο τέταρτος που έχει κατακτήσει το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες, μετά τον Ότμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001), τον Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983) και τον Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010).
  • Τις δύο ομάδες συνδέει ο κοινός παρονομαστής που λέγεται «Ότμαρ Χίτσφελντ». Ο έμπειρος τεχνικός οδήγησε αμφότερες στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του πρωταθλημάτος Γερμανίας. Αλλοι προπονητές που έχουν θητεύσει στον πάγκο και των δύο φιναλίστ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο Έριχ Ρίμπεκ, ο Παλ Τσερνάι, ο Ούντο Λάτεκλ και ο Ότο Ρεχάγκελ.
  • Ο Μάριο Γκέτσε, μεγάλος απών του τελικού, έχει κλείσει στη Μπάγερν η οποία δαπάνησε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Πολλά περισσότερα από τα 4 εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει η Ντόρτμουντ για να αποκτήσει τον 20χρονο Ματς Χούμελς από την ομάδα του Μονάχου το 2008!
  • Η Μπάγερν είναι ένας από τους τέσσερις συλλόγους που έχουν κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα: Πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976, 2001), Κυπελλούχων (1967) και UEFA (1996). Οι υπόλοιπες είναι ο Αγιαξ, η Γιουβέντους και η Τσέλσι. Η Ντόρτμουντ μπορεί να το πετύχει στο μέλλον, αφού έχει στην τροπαιοθήκη της το Τσάμπιονς Λιγκ του 1997 και το Κυπελλούχων του 1966. Έχασε όμως δύο φορές την ευκαιρία να πάρει το UEFA, το 1993 και το 2002.
  • Το Λονδίνο, έδρα του τελικού, ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα φιλόξενο για τους δύο φιναλίστ. Η Μπάγερν κατάφερε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες να πετύχει την πρώτη νίκη της ιστορίας της (3-1 επί της Αρσεναλ) στην βρετανική πρωτεύουσα. Μία νίκη έχει και η Ντόρτμουν πριν από καμιά… πενηνταριά χρόνια (2-1 τη Γουέστ Χαμ το 1966).
  • Η Μπάγερν δυσκολεύεται ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει γερμανική ομάδα στο πλαίσιο των διοργανώσεων της UEFA. Μπορεί το πρόσημο να είναι θετικό με τέσσερις νίκες και τρεις ήττες, όμως στις πρώτες χρεώνονται και οι επιτυχίες επί των ανατολικογερμανικών ομάδων, Ντιναμό Δρέσδης και Μαγδεμβούργο τη δεκαετία του 1970.
  • Για τέταρτη φορά στην ιστορία, αντιμέτωπες στον τελικό του Champions League τίθενται ομάδες από την ίδια χώρα. Είναι η πρώτη γερμανική μονομαχία, ενώ έχουν προηγηθεί η ισπανική (Ρεάλ-Βαλένθια 2000), η ιταλική (Μίλαν-Γιουβέντους 2003) και η αγγλική (Μάντσεστερ Γ.-Τσέλσι 2008).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024